• A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése
               

Halloween napi beszámoló

Nyomtatás

TÖKLÁMPÁSOK ESTÉJE

Sejtelmes alakokat megjelenítő plakát invitálta idén október utolsó délutánjára a gyerekeket tökfaragásra és csapatjátékra. Néhány éve már várt esemény ez a program a kicsik és nagyobbak körében, idén is összegyűltek szép számmal az érdeklődők.

Tökfaragásra az idősebbek is emlékeznek, régi szokás volt őszidőben kifaragni egy termetes tököt, belé gyertyát, mécsest helyezni, s a bejárat közelébe téve esténként figyelni a sejtelmes fényt. Akkoriban még nem Halloween volt a becses neve, hanem egyszerűen csak töklámpás. Örömmel láttam az invitáló plakáton, hogy régi jó kifejezésünk kezd visszakerülni.

A dekoráció és a fogadtatás a művház-csapat ötletességéről és gondos előkészítéséről „árulkodott”. A denevér-girland az ajtó fölött, a színpad elejét díszítő őszi hangulatot idéző sárga és barna falevelek, az asztalokon álló gézbe öltözött mécsest rejtő üvegek, de még a büfépult elején sorjázó papírcsontvázak sem keltettek rémítő hatást, de a hangulatot megalapozták.
Még a vendégváró apró falatkák is e szellemes programhoz igazodva készültek (mandarin, banán, alma, áfonyával díszítve), mellettük nagy kancsókban tea várta a gyerekeket.

Az előcsarnok volt elsősorban a tettek színhelye. Az összetolt, leterített asztalokon tökök és eszközök is várták az érkezőket, noha kellő felszerelésről legtöbben gondoskodtak maguk is. Húsznál több tök került megmunkálásra. Bár a gyerekek is dolgoztak, azért az apukák, anyukák és nagyszülők is kést ragadtak (főleg a kisebb gyerekek segítésére), s teljes igyekezettel próbáltak remekművet alkotni. Itt-ott előkerültek vázlatok vagy az okos telefonok képei mintának, szerencsére akadtak hagyományosan farigcsálók is, s talán ők élvezték leginkább az alkotás örömét. A minta kötöttsége nélkül forgatták a kést a tökben, s hagyták érvényesülni a pillanat sugallta ötletet. Bő egy óra állt rendelkezésre, hogy ki-ki megvalósítsa elképzelését. A sürgetés szavaira lassan bevándoroltak a töklámpások a terembe, a színpad elején kaptak helyet, s világítottak tovább este. Kálmánfi Gábor ismertette az est programját, s elmondta: idén nem zsűriznek. Nehéz is lett volna a sok ötletes faragványt rangsorolni.

A teremben az asztalok már várták a csapatokat s a támogatásra vállalkozó segítő felnőtteket. A vetélkedőre jelentkezők nyakbavaló tökképet kaptak. Nyolc csapat várta a kezdést zsibongva. A versenyen kívüli első feladat mindjárt meg is mozgatta a gyerekeket, hiszen az udvaron kellett a világító pálcikákat összegyűjteni, ezeket ajándékként haza is vihették a gyerekek. A kirajzás után kezdődött valójában a feladatok megoldása. Dávid Kata játékvezető és segítőtársai, Nagy Vera, Kovács Regina és Molnárné Mile Anikó gondoskodtak a zökkenőmentes lebonyolításról, a feladatok szétosztásáról, értékeléséről. Ezek változatosan igyekeztek megmozgatni a gyerekek fantáziáját. Pl. Halloween-nel kapcsolatos szavak összerakása a borítékban kapott betűkből; rajzkészítés (denevér), képkirakás, állatnevek gyűjtése a csoportnak osztott betűvel, TOTO kitöltés, valamint „tök jó dobálás” egy színpad előtt elhelyezett tök formájú dobozba, csapatonként öt próbával.
Az összesítésnél kiderült, hogy a harmadik és nyolcadik csapat azonos pontszámot ért el, közöttük egy újabb dobálás döntött a nyolcadik javára.

Első helyezett lett a Kutyapajti nevű csapat, második a Tökmag nevet választó, majd harmadikak a Ljubljana néven szereplők. A vetélkedő résztvevői emléklapot kaptak. Aztán elindultak a töklámpások hazafelé, többnyire autóval.

Csiszár Edit

Nagy Veronika fotói:

Módosítás: ( 2017. november 06. hétfő, 11:04 )  

Praktikumtár

Balaton riviéra

Vízparti szállás

Fogyasztóbarát

Balaton Best Card