• A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése
               

Márton-nap Alsóörsön

Nyomtatás

Már a hegyközség is megünnepelte

Az alsóörsi novemberek kiemelkedő eseménye az a vacsorával egybekötött műsoros est, az újbor megáldásának ünnepe, melynek során Tours jóságos püspökére, Szent Mártonra és a névünnepéhez kapcsolódó hagyományokra emlékezünk. 

Ebben az évben napra pontosan Márton napján, november 11-én került erre sor az Eötvös Károly Művelődési Házban.

A ház színházterme ünnepi díszt öltött erre az alkalomra. Stílszerű volt minden: az ötletesen terített asztalok, a színpadkép, a dekoráció. Miután mindenki elfoglalta helyét, Kálmánfi Gábor, az események menetének kivitelezést mindvégig nagyszerűen kézbentartó Művház - Csapat vezetője, majd Hebling Zsolt polgármester köszöntötte a vendégeket: Kontrát Károly miniszterhelyettest, Somogyi Alfrédot, a Pozsonyi Református Egyházmegye esperesét, Gaál Dusán képviselőt, aki testvértelepülésünkről, Kalászról érkezett, Alsóörs közigazgatási- és egyházi vezetőit, valamint minden kedves jelenlévőt, akik a terem befogadási korlátai miatt nem lehettek többen.

Hebling Zsolt elmondta, hogy az ötlet évtizedekkel ezelőtt született. Eredetileg az alsóörsi hegyközség rendezvénye volt, amely napjainkban helyi igénynek megfelelően tovább él, ezúttal egy újonnan elnyert pályázat keretében. Mivel a Márton - napi program szerepelt az idei kulturális rendezvények költségvetésében is, az est bevételét jótékony célra, az óvoda - bölcsőde fejlesztésére fogják fordítani.
A polgármester után országgyűlési képviselőnk, Kontrát Károly szólt. Mindig jó ide jönni – mondta, hiszen színvonalasak az események, tükrözik a közösség életét, gyarapodását. Fontos az összefogás, az egység, történelmi időkben különösen, és a hagyományápolás is, melynek szép példája Szent Márton alakjának megidézése, főként az idén, emlékéve alkalmából. Nem maradhat ki az ünneplésből Mars isten madara sem, annak okán, hogy döntő szerepe volt hazánk második védőszentje életének alakulásában.

Az est további részében az Endrődi Sándor Református Általános Iskola és Kézilabda-Utánpótlásközpont 6. osztályos diákjainak vidám, kedves műsorát láthattuk. Felkészítő tanáruk Szántóné Kertész Zsuzsanna volt. A népszokásokra épülő derűs percek után az újbor megáldása következett. Elsőként a csallóközi Apácaszakállasról érkezett Somogyi Alfréd esperes tette meg ezt, Pál apostol Timóteushoz írt első levelére utalva, mely szerint „Isten minden teremtménye jó, és semmi sem elvetendő, ha hálaadással élnek vele”. Ezek közé tartozik a bor is, hiszen hozzájárul az ember egészségéhez és szívük megvidámításához. „Ezután ne csak vizet igyál, hanem élj egy kis borral is” – áll a Szentírásban. Megáldotta az alsóörsi termelők által megszentelésre hozott borokat Berkes Péter, az alsóörsi római katolikus gyülekezet plébánosa is, aki azt megelőzőleg a felebaráti szeretetről szólt, miközben megidézte a Pannoniában született egykori római katona, a későbbi irgalmas lelkületű püspök szent életét és kegyes cselekedeteit.

A príma borokat az est résztvevőinek is alkalma nyílt megkóstolni. Az alsóörsi óvoda a tőlük megszokott minőségben készítette el a remek libasültet, melyhez párolt vöröskáposzta és burgonya, valamint sütemény dukált. A vacsora jó hangulathoz hozzájárult a Veszprém Városi Cigányzenekar. A „Márton – napi ludasságok” műsora bállal zárult, a talpalávalót a Jolly Joker zenekar szolgáltatta.

Jól érezte magát mindenki – beleértve a gyerekeket is, akik afféle játszóházat rögtönöztek – ez az oldott hangulatban is megnyilvánult. Kérdésemre válaszolva Kontrát Károly a hagyományok ápolását, népszokásainak megbecsülését emelte ki, erre példákat is sorolt saját életéből. Somogyi Alfréd esperes arról beszélt, hogy Alsóörs minta. Élen jár abban, hogyan teljesítsük be feladatunkat, hogyan őrizzük híven mindazt, amit Istentől kaptunk. Ha hazamegy, meg fogja osztani tapasztalatait az otthoniakkal. A jó példák hatással vannak a határokon túl is. Végezetül Hebling Zsolt polgármestert kérdeztem, aki örül annak, hogy a szűkkörű telekfői kezdeményezés az idők során kibővült, és ma már községi rendezvényként él tovább. Jó szívvel folytatjuk – ígérte.

Kovács Piroska

Nagy Veronika és Zórád Ferenc fotói:

Módosítás: ( 2017. november 13. hétfő, 13:25 )  

Praktikumtár

Balaton riviéra

Vízparti szállás

Fogyasztóbarát

Balaton Best Card