• A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése
               

Az Alsóörsi Csipkeműhely jubileumáról

Nyomtatás

Csipkébe verve

Az a hagyomány, melyet őseinktől örököltünk és joggal birtokolunk, az egész emberiség számára közös. A vele való bánás szolgálat” – idézte Pap Gábor szavait Szuper Miklósné Bohus Judit november 17-én azon az ünnepségen, amelyen az általa vezetett Alsóörsi Csipkeműhely fennállásának 15. évfordulóját ünnepelte.

Elmondta azt is, hogy ezt a szolgálatot Alsóörsért, Veszprém megyéért és a hazáért végzik hosszú évek óta, örökséget kapva és hagyva maguk után.

Az Eötvös Károly Művelődési Ház színháztermének díszítése nem okozott fejtörést. Kék, zöld, vörös paravánok, rajtuk leheletfinom csipkecsodák: hófehér gallérok, terítők, gyönyörű keresztek, stólák, két színes kötény az új trendből és egy kissé kacér egyedi darab kékben, egy esküvői harisnyakötő. A „csipkések”, ahogy errefelé nevezik őket, nyitottak mindenre, ami érték a múltból, miközben megteremtik saját korunk ízlésvilágát, a jövőnek szánt emlékeket.

A jubiláló „csipkéseket” – a művelődési ház vezetője, Kálmánfi Gábor, majd Hebling Zsolt polgármester köszöntötte. Mint mondta, a műhely létrehozásának gondolatát Alsóörs örömmel támogatta, az eltelt másfél évtized bizonyítja, hogy méltán. Zsűrizett munkáikkal hozzájárultak a csipkeverés kultúrájának emeléséhez, az Örökség – díj megalapításával az értékteremtő munka elismeréséhez. Megtisztelő feladatuknak tekintik a határainkon túl élő magyarság kulturális örökségének feltárásához és továbbörökítéséhez nyújtott szakmai segítségnyújtást. A polgármester köszönetet mondott mindezekért, valamint azért, hogy kimagasló munkájukkal öregbítik Alsóörs hírnevét. Az elismerő szavakat a jövőben az önkormányzat által adományozott ajándék, egy ólomkristályserleg felirata is hirdeti. Készültek a jubilánsok is, ők stílszerűen, csipkébe vert plaketteket adtak át a község vezetőnek, valamint segítőiknek, miközben nevükben Szuper Miklósné köszönetet mondott a munkájukhoz nyújtott támogatásért.

A jubileumi ünnepség középkori zenével folytatódott: Király Nóra énekelt önmagát hárfán kísérve. Finom egyénisége, átélt játéka illett a látottakhoz. Zene után vers: Decsi Lászlóné ünnepi köszöntője, aki így fogalmazott: Életszépítő, amit a műhelytagjai tesznek. A folytatásban Tarnai Viktória emlékezett a kezdetekre, édesanyjára, Zórád Matild alapító tagra, a műhely lelkére, kiállításaikra, sikereikre.
Mielőtt az ünnepi torta felszelésére sor került volna, szó esett a jövőről, amely továbbra is szép feladatok sorát tartogatja az Alsóörsi Csipkeműhely tagjai, név szerint: Babos Csabáné, Borsodi Zsuzsanna, Földesi Éva, Gévay Anna, Hajdu Anita, Kiss-Jakab Lászlóné, Légrádi Ernőné, Németh Károlyné, Sárközi Attiláné, Szalai Vilmosné, Tarnai Viktória, néhai Tarnai Viktorné Zórád Matild örökös tag és vezetőjük, Szuper Miklósné számára.

Az ünnepség hivatalos része után kötetlen beszélgetés következett. Babos Csabáné, aki Veszprémből jár ide, öt éve tagja a műhelynek. Mint azt tőle megtudtam, hetenként egy alkalommal találkoznak, és ő alig várja ezeket a péntekeket. Ilyenkor kicserélik tapasztalataikat, megmutatják egymásnak, ki mit tud. Titkok nincsenek. Szalai Viktorné, a legrégibb tagok egyike, a közösségi szellemet dicséri. Nagyon rendes, aranyos, segítőkész társaság – mondja, szeretek velük lenni. Bár kötni – horgolni már akkor is tudtam, amikor beléptem, a csipkeveréstől tartottam. Aztán ment minden simán. Ma már nem adnám oda semmiért! Hasonlóan vélekedett az idén belépett Légrádi Ernőné is, aki addig csodálta a csipkébe vert csodákat, amíg meg nem próbálta azokat elkészíteni maga is. Aztán a lányától meglepetésként kapott egy csipkeveréshez szükséges garnitúrát. Ezzel eldőlt a sorsa. Ma már a karácsonyfa díszítő versenyre készül. Mindenkinek tudom ajánlani – mondja, csodálatos, ha ilyen munka kerül ki valakinek a keze közül. Nemcsak a tagság, a műhelyvezetője is elégedett. Másfél évtized munkája bizonyítja, hogy a fejlődés töretlen, jó úton járnak. Ezt nem lehet nem észrevenni. Judit, aki életét tette fel erre a nemes misszióra, a napokban megkapta a 25 éves Csepeli Hímzőkör Örökség – díját.

A jubileumon jelen volt Mihalcsik Márta, az NMI Művészeti Intézet Veszprém Megyei Irodájának módszertani referense, aki 2009 óta dolgozik együtt Szuper Judittal. Nagyon büszke vagyok az Alsóörsi Csipkeműhely munkájára – mondta, és kívánom, hogy még hosszú ideig folytassák ezt a lenyűgöző szolgálatot!

Kovács Piroska

Nagy Veronika és Zórád Ferenc fotói:

Módosítás: ( 2017. november 20. hétfő, 11:34 )  

Praktikumtár

Balaton riviéra

Vízparti szállás

Fogyasztóbarát

Balaton Best Card