• A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése
               

Fagykár elleni védekezés - lakossági tájékozató

Nyomtatás

Tudta Ön, hogy a vízmérő elfagyások többsége a nem kell gondosság miatt következik be? A DRV Zrt. felhívja a Tisztelt lakosság figyelmét, hogy a szolgáltatási területén az elmúlt években a téli hideg időjárás miatt jelentős számú mérőelfagyás történt. 

Kérjük, hogy a károk elkerülése érdekében a szükséges intézkedéseket Ön is tegye meg, hiszen a vízmérők rendeltetésszerű működtetése közös érdekünk! Mindez arra késztet bennünket, hogy még nagyobb figyelmet fordítsunk a felhasználók időben történő tájékoztatására. 

A károk megelőzése érdekében ezúton tisztelettel felhívjuk figyelmét a megelőző intézkedések fontosságára.

A vízmérő-elfagyások leggyakrabban a kellő gondosság, illetve a szakszerűség hiánya miatt következnek be. Sajnos gyakran nem fordítanak kellő figyelmet a vízmérő akna megfelelő szigetelésére, pedig néhány egyszerű lépéssel jelentős anyagi károk előzhetők meg.

A vízmérőelfagyás megelőzése érdekében javasoljuk, hogy Ön is gondoskodjon az alábbiakról:
A vízmérőakna belső felületét megfelelő szigeteléssel javasoljuk ellátni. A szigetelés az akna mennyezetére és az oldalfalakra is javasolt, az aljzatot azonban hagyjuk szabadon. A szigetelőanyag tekintetében fontos, hogy nedvesség hatására ne veszítsen szigetelőképességéből. Alkalmazható pl.: hungarocell. Alkalmatlan pl.: rongy, papír)
A lebúvónyílást záró aknafedlap illeszkedését, megfelelő zárását ellenőrizni kell. Nem lehetnek hézagok, ahol a kinti hideg levegő az aknába áramolhat. Az aknafedlapot szintén hőszigetelő anyaggal javasoljuk ellátni.

Idényes felhasználók esetében ezen kívül fontos teendők:
Az esetleges vízelfolyások megelőzése érdekében javasoljuk, hogy nyaralók esetén a téli, használaton kívüli időszakra a házi vezetékhálózaton elhelyezett víztelenítő szerelvények segítségével víztelenítsen. Ha ez megvan, mintegy plusz biztonsági megoldásként a vízmérő előtti, közterület felé eső csapot is zárja el! A víztelenítést követően a vízmérő áramlásjelző kerekének mozdulatlan állapotban kell lennie, továbbá egyetlen ponton sem folyhat a víz a vezetékből. Amennyiben nem rendelkezik kellő szakismerettel célszerű, hogy bízzon meg szakembert e feladat elvégzésével.
Javasoljuk továbbá a télen nem használt ingatlanok rendszeres időközönként történő ellenőrzését, vagy megbízott útján való ellenőriztetését az esetlegesen bekövetkező meghibásodások mielőbbi észlelése érdekében.

Az 58/2013. (II.27.) kormányrendelet értelmében az elfagyást megelőző intézkedések elmulasztásából adódó költségek (vízmérő javítása, pótlása, szerelése, hitelesítése) a felhasználót terhelik. A károk, a szolgáltatás helyreállítását és az elfolyt vízmennyiséget tekintve több tízezer, akár több százezer forintos nagyságrendűek is lehetnek.
Kérjük, hogy a károk elkerülése érdekében szükséges intézkedéseket Ön is tegye meg! Köszönjük!

A DRV ZRT. lakossági téjkoztatója: kattintson ide

Módosítás: ( 2017. november 22. szerda, 14:26 )  

Praktikumtár

Balaton riviéra

Vízparti szállás

Fogyasztóbarát

Balaton Best Card