• A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése
               

Beszámoló a lakossági forumról

Nyomtatás

Lakossági fórum Alsóörs jövőképéről; készül a településképi arculati kézikönyv

Élénk érdeklődés közepette zajlott le december 5-én az Eötvös Károly Művelődési Házban az a lakossági fórum, 

melynek keretében Alsóörs főépítésze, Mártonffy Gábor számot adott a készülő településarculati kézikönyv megalkotásának céljáról, kívánalmairól, felépítéséről és jellemzőiről.

Az ismertetést párbeszéd követte.

2016-ban törvény született az települések arculatának védelme érdekében. A vonatkozó rendelet előírása értelmében az önkormányzatoknak településképi arculati kézikönyvet kell készíteniük, amely a majdani vonatkozó rendelet alapját képezi. A kollektív bölcsesség jegyében e munkát elősegítendő szervezett Alsóörs Község Önkormányzata lakossági fórumot az idén már második alkalommal.

Hebling Zsolt polgármester köszöntőjében örömét fejezte ki afelett, hogy szép számú érdeklődő gyűlt össze ebben a fontos témában, majd arról beszélt, hogy szolgálata kezdetén, a kétezres évek elején volt téma a település fejlesztési koncepciója, amelyre szerkezeti terv és a helyi építési szabályzat is épült. 2018 végére készítendő el az új változat. Célunk az, mondta a polgármester, hogy továbbra is élhető maradjon a község.

A továbbiakban Mártonffy Gábor arról beszélt, hogy ezek a dokumentumok szemléletet formálnak, meghatározzák és összegyűjtik a település jelentős értékeit, minőséget hoznak létre. Szándék a jó példák bemutatása. Alsóörs karakteres település, „jó arcot mutat”, lehet hozzá alkalmazkodni – mondta a főépítész. Szólt a község településrészeiről, a lakó- és üdülőterületekről, a kötelezően bemutatandó műemlékekről. Közülük a Törökház egyedülálló érték, de valamennyi jelentős a maga szempontjából. 30 javaslat látott napvilágot a helyi értékek védelmére, köztük az erdő. Jelenleg az ófalu vonatkozásában él külön szabályzási terv. A Balaton Törvény rendelkezései jelenleg felülvizsgálat alatt vannak.

Az ismertetést követően kérdésekre válaszolt Hebling Zsolt és Mártonffy Gábor. Sokadszor merült fel a volt Dexion – diszkó kihasználatlan épületének kérdése, amelyre magántulajdon lévén egyelőre nincs megoldás. Javaslat hangzott el arra nézve, hogy ha fákat vágnak ki, ne tájidegen fajtákat ültessenek helyettük, hanem gyümölcsfákat, előnybe helyezve a térség jellemzőjét, a mandulát. Szóba került a vasútállomáson a 4. és 5. sínpár megszüntetése, helyén parkoló kialakítása, a tervezett Veszprém – Alsóörs kerékpárút nyomvonalának kérdése, a volt Bányász üdülő sorsa és néhány egyedi ingatlannal kapcsolatos kérdés.

A munka folytatódik. Alsóörs önkormányzata kiemelt fontosságúnak tartja a lakosság széleskörű tájékoztatását, véleményének kikérését a megfelelő döntések meghozatala előtt, ezért lakossági fórumok a jövőben is várhatók.

Kovács Piroska

Módosítás: ( 2017. december 29. péntek, 21:33 )  

Praktikumtár

Balaton riviéra

Vízparti szállás

Fogyasztóbarát

Balaton Best Card