• A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése
               

Teremíjász OB 2018.

Nyomtatás

TEREMÍJÁSZ ORSZÁGOS BAJNOKSÁG Január utolsó hétvégéjén Alsóörs adott otthont az országos íjász találkozónak, mely a bajnoki cím megszerzése mellett a minősítési szintek elérésére is lehetőséget adott. 

Egy ilyen rendezvény a sportág népszerűsítésére is kiválóan alkalmas. A házigazda szerepét az ASE Íjász Szakosztálya vállalta, néhány tagjuk mindvégig aktív közreműködéssel vett részt a feladatokban.

A megnyitó perceiben Hebling Zsolt polgármester köszöntötte a versenyre érkezőket, majd dr. Morzál Ádám ismertette a technikai tudnivalókat. Természetes, hogy egy országos bajnokságra a szélrózsa minden irányából érkeznek versenyzők, erről a pólók árulkodtak legbeszédesebben, hiszen elég volt csak a feliratokat figyelni: Ajka, Kecskemét, Tatabánya, Taksony, Szekszárd, Miskolc……. a legtávolabbi település, ahonnan versenyző érkezett, Hajdúnánás.

A terem teljes hosszában a bordásfalak előtt helyezték el az egyenként megvilágított lőtáblákat, a gyerekekét kb „félúton” állították fel. Felettük két, hanggal is figyelmeztető elektromos időjelző számolta vissza az időt, azaz az egy-egy sorozatra rendelkezésre álló 4 percet.
A versenybíróság oldalt, az egyik kapu mellett rendezte be figyelőállását, itt követték nyomon és adminisztrálták az eredményeket.
A hozzátartozók, kísérők, érdeklődők a lelátókról kísérhették figyelemmel a verseny menetét. Ez a pozíció arra is jó lehetőséget adott, hogy mintegy „felülről nézve” alaposabban szemügyre lehessen venni a felszereléseket.

Gyanítom, hogy rajtam kívül elvétve akadt csak az íjászathoz mit sem értő laikus szemlélő a csarnokban ezen a két napon.
Hogy több kategóriában állnak rajtvonalhoz a versenyzők, az a meghívóból is kiderült. A bűvös betűjelek némi internetes keresgéléssel már előző este kezdtek értelmet nyerni, de hogy ilyen gazdag, sokszínű látvánnyal és ismerettel találkozom, arra bizony nem gondoltam. Legelőször az íjak szépségét csodáltam meg, finom vonalukat, díszítésüket, s azt is, milyen óvatosan támasztják le a versenyzők a sorozat végén. De leginkább talán a tegezek sokfélesége nyűgözött le. Anyaguk, mintázatuk, változatos motívumaik, szebbnél szebbeket lehetett látni.
Előzetesen a versenyre 275 sportoló regisztrált, végül 260-an érkeztek meg a versenyre.

Szombaton a reflex és csigás, történelmi-, a hosszú- és vadászíj kategóriák íjászai mérték össze tudásukat, vasárnap a korlátozott nyílt osztály reflex és csigás íjászai, vadászíjászai, valamint a korlátlan nyílt osztály íjászai álltak a lővonalhoz.
Míg a versenyzést néztük, a mellettem álló ajkai edző-versenyző Meskó Andrea nagyon türelmesen és részletesen mesélt az íjászatról, válaszolt a kérdéseimre, segített e számomra bonyolultnak látszó sportág szabályaiban eligazodni.
A délelőtti és délutáni versenyeket eredményhirdetés zárta le, az ellenkező oldalon elhelyezett dobogókon lőlapok jelezték a helyezések számát.

Az érmek és oklevelek mellett az első helyezett egy-egy üveg bort vagy csokoládét kapott.
Veszprém megyéből több helyről is érkeztek íjászok: Ajka, Balatonfőkajár, Balatonfűzfő, Pápa és Pétfürdő képviseltette magát az alsóörsi íjászok mellett.

Az eddig is szép eredményeket elérő alsóörsi íjászok az alábbi helyezéseket szerezték meg a kétnapos verseny során:
 1. hely: Szabó Árpád
 3. hely: Szűcs Tibor, Molnár Ferenc
 4. hely: Őry Balázs, Gergely Endre
 5. hely: Szélesy Bence
 6. hely: ifj. Őry Balázs
 7. hely: dr. Morzál Ádám
10 hely: Major Ferenc

Gratulálunk nekik s a szakosztálynak a szervezésért és az eredményekért!

Csiszár Edit

Zorád Ferenc fotói:

  

Módosítás: ( 2018. február 06. kedd, 08:23 )  

Praktikumtár

Balaton riviéra

Vízparti szállás

Fogyasztóbarát

Balaton Best Card