• A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése
               

Fábián Józsefre emlékeztünk

Nyomtatás

A  tudós és ismeretterjesztő lelkész. 2000-ben Borbás László ny. iskolaigazgató felvetése nyomán elindult egy gondolat: Fábián József emlékét ápolni kellene. A következő évben már komoly és szép meghívó invitálta az embereket erre az ünnepségre.

Idén a XVIII. szőlész-borász találkozóra invitált a plakát. Ennek hűséges résztvevői az alsóörsieken kívül a vörösberényi Fábián József Kertbarát Kör tagjai is. Fábián Alsóörs szülötte, de lelkészi szolgálatot végzett Vörösberényben is, ezért ez a kapcsolódás nagyon is természetes. Az ünnepség mindig az emléktábla körül kezdődik, köszöntővel, amit idén Ferenczy Gábor alpolgármester mondott, majd a megemlékező gondolatokat dr.Kálmán Csaba református lelkésztől hallottuk. Életének és munkálkodásának méltatását mába vezető gondolattal fejezte be a lelkész úr:
Nem utolsó sorban tisztelettel hajtja meg a fejét a tudós borásztársadalom máig elismert tudományos munkássága előtt, amely azt hirdeti, hogy Fábián József megfogadta Péter apostol üzenetét és a hite mellé jó cselekedeteket, a jó cselekedetek mellé pedig tudományt ragasztott.”

Három koszorú került a 2001-ben leleplezett emléktábla alá: az önkormányzaté (Hebling Zsolt és Ferenczy Gábor), az egyházaké (Berkes Péter és dr.Kálmán Csaba), a
vörösberényieké (Pandur Ferenc, Gotschard Henrik, Bugovics Edit).
A teremben folytatódott az ünnepség. Teleki Gergő zongorajátéka nem először, s reméljük, nem is utoljára szerez gyönyörű pillanatokat a hallgatóságnak.
Bartók Allegro Barbaroját hallottuk.
Varga Zoltán, a Balatonfüred-Csopaki Borvidék Hegyközségi Tanács elnöke rövid beszédében az aktuális változásokra hívta fel a figyelmet kivetített képi összefoglaló táblázattal megerősítve.

Minden évben három oklevelet adnak át elismerésképpen. Idén a díjazottak:
 Csalló Róbert
 Szakály Áron
 Mórocza Árpád
(az alsóörsi díjazott elismeréseként felolvasott szöveg álljon itt alább).
A tősgyökeres helyiek jól ismerik az ősi családi nevet, de aki a település története iránt érdeklődik , például a különböző könyvekből, gyakran találkozhat a Mórocza család említésével, akik mindig meghatározóak voltak községünk életében, s az évszázadok alatt bizonyítottak.
Írásokban szerepel, hogy már 1534-ben vásároltak Alsóörsön szőlőbirtokot.
Mórocza Árpád , aki mezőgazdasági üzemmérnök végzettségű, jelenleg nyugállományú rendőrtiszt, manapság is hagyományos módon készíti a finom rizling és tramini borait 500 öl szőlője révén,amelyek a Telekfői dűlőben és Kisteleken találhatóak, s az 1847-ben elhunyt szépapjának tőtikéjét is használja, amire nagyon büszke.
A szőlészkedésen túl a természet nagy szerelmese , sokat kertészkedik, lovával is sok időt eltölt.
Emellett közösségünk aktív és segítő tagja, az Alsóörs-Lovasi Református Társegyházközség presbitere.
Kívánjuk, hogy a hagyományok ápolását folytatva sokáig örömét lelje, és másoknak is örömet szerezzen az előbb említett tevékenységei révén!

A Sirály dalkör idén Fejér megyei, alkalomhoz illő népdalokból összeállított csokorral szerepelt Pesovár Ernő gyűjtéséből.
Amint minden évben, idén is bemutatkozott egy pincészet. A badacsonyi borvidék kb. 1600 hektárjából 4 hektár a szigligeti Szent Antal pincészeté, melynek egy része a Csobánc oldalán fekszik. Valamikor gr.Festetich Antal birtoka volt, majd állami gazdaságé, s kb. 35 éve került a család birtokába, s ezen belül is 18 éve Szántó Zsolt és párjaigyekszik a szőlő-bor-vendéglátáshármas egységében gondolkodni. Vendégeik 70-80 %-ban visszatérő magyar vendégek, ez megerősíti őket törekvéseikben. A kivetített képek az általunk ismert tájszépségen túl a hely harmóniáját is láttatták.
Teleki Gergő zongorajátéka zárta a program hivatalos részét. Liszt FerencII.Magyar rapszódiáját csukott szemmel hallgattam. Egyszer hallgassa meg őt, aki túlzásnak érzi a csodálatos jelzőt. Megérti majd a lelkesedésem.

A Szent Antal pincészet szép válogatást hozott, gondosan felépített kóstolási sorrenddel. Gyöngyöző félszáraz muskotály, olaszrizling, Vulcanus néven egy kitűnő bor, szürkebarát és Budai Zöld házasításával, Pinot Noir Rose 2016-os félszáraz, Pinot Noir Kékfrankos Cuvee …..
S a beszélgetések, régi ismerősök, barátok közt, új „ismerősök” közti kellemes társalgások, zsíroskenyeret majszolva, koccintgatások közt…
Fábián József, az ismeretterjesztő tudós lelkész így él tovább napjainkban, a szőlő- és bortermelő vidék emlékezetében.

Csiszár Edit

Szőlész- borász találkozó Alsóörsön

Alsóörs Község Önkormányzata, a Kelet- Balatoni Térség Önkormányzati Társulása, valamint a Vörösberényi Fábián József Kertbarát Kör febr. 17- én szombaton immár a 18. térségi szőlész- borász találkozót rendezték meg az alsóörsi Eötvös Károly Művelődési Házban. A hagyományait következetesen és szeretettel ápoló település téli programján nemcsak helyi, hanem a közvetlen térségből, sőt távolabbi vidékekről érkező érdeklődők is szép számmal vettek részt.

A szokáshoz híven első számként köszöntő hangzott el Fábián József emléktáblája előtt, melyben Ferenczy Gábor Alsóörs alpolgármestere kifejezte örömét, hogy miként a korábbi években, ezúttal is sokan jelentek meg az ünnepségen. Emiatt szíves köszönetet mondott, majd felkérte nagytiszteletű dr. Kálmán Csaba református lelkipásztort, hogy emlékezzék meg a régió egykori neves egyházi személyiségéről, aki a hitéleti kötelmeken túl világi, főként a szőlőműveléssel és a borászattal összefüggő ismeretek derűs szószólója is volt. Tiszteletes úr röviden azt az utat is vázolta, amelyet Fábián József bejárt, mielőtt lelki és fizikai segítségül szolgálhatott. Az emléktábla előtt a megbecsülés és a tisztelet jeléül koszorút helyeztek el Alsóörs község, Vörösberényi Fábián József Kertbarát Kör, illetőleg a vallási közösségek vezetői.

Miután a vendégek elfoglalták helyüket a nagyteremben, az ízlésesen és jellegzetesen feldíszített színpadon Teleki Gergő zongoraművész játékára került sor. A Felsőörsön lakó fiatal művész rendkívül energikus és magas színvonalú előadásával nemcsak megnyitotta, hanem a szakmai és művészeti programokat követően be is rekesztette a rendezvényt. Játékát mindkét esetben hosszan tartó tapssal jutalmazta a közönség.

Ezen a sajátos balatoni emlékünnepségen minden évben bemutatkozik egy a huszonkét magyar borvidékből. Ezúttal Szántó Zsolt, a Szigligeti Szent Antal Pincészet fáradozásairól és törekvéseiről adott számot. Ismertetését vetített képekkel tette szemléletessé. A hallgatóság elismeréssel nyugtázta az Alsóörstől nem túl messze eső hegyközség egyensúlyozó törekvéseit a hagyományos és a korszerű eljárások között. Az újítás bátorságáról és ízeiről a műsoros részt követően ki-ki a szakértelme és egyéni kívánalma szerint győződhetett meg. Amint a korábbi években, ezúttal se múlhatott el a találkozó elismerő oklevelek adományozása nélkül. A jutalmazottak már korábban a figyelem középpontjába kerültek. Nemcsak a maguk hasznára tevékenykednek sikeresen, hanem a szomszédok, barátok és általában az előbbre jutni, fejleszteni kívánó társak érdekében is.

A Sirály Nyugdíjas Egyesület dalkörének jóvoltából ismert és kevés településen hallott dalok csendültek fel. A legtöbb szám természetesen a szüretről és a borról szólt, de ezúttal más tárgyú számok ugyancsak elhangzottak, amelyek a további vidám órák hangulatát alapozták meg. Volt itt bőven bor alá készített hagymás zsíros kenyér, és ami még ennél is vendégmarasztalóbb: a szigligetiek nem fukarkodtak változatos termékeik szíves kínálatával. Régi barát új barátra lelt, szólt a zene, nótát kezdtek. Beszélgetés közben a szőlőmunkákról és a borkészítés fejleszthető ismereteivel ajándékozták meg egymást az ünneplők.

Márkus Zoltán

Nagy Veronika és Zórád Ferenc fotói:

Módosítás: ( 2018. február 26. hétfő, 09:38 )  

Praktikumtár

Balaton riviéra

Vízparti szállás

Fogyasztóbarát

Balaton Best Card