• A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése
               

15 éves az Alsóörsi Képzőművészeti Egyesület

Nyomtatás

MÁSFÉL ÉVTIZED ECSETTEL - az Alsóörsi Képzőművészeti Egyesület 15 éve

Nem túlzás azt állítani, hogy március első szombat délutánján szépen megtelt a művelődési ház nagyterme.

Az Alsóörsi Képzőművészeti Egyesület megalakulásának 15. évfordulója volt az alkalom, ami ide vonzotta a helyi érdeklődőkön túl a környező településekről érkező szimpatizánsokat s a csopaki alkotókör néhány tagját is.
A rövid visszatekintést a polgármester, Hebling Zsolttól hallottuk. Felidézte az elmúlt másfél évtized lényeges pillanatait. Mint mondta, falunkban 2002 végén, ill. 2003 elején alakultak olyan művészeti csoportok, civil szerveződések, amelyek ma is működnek, s nem csak elismerést vívtak ki maguknak, de jó és összetartó közösséggé formálódtak.

Néhány név mindenképpen ide kívánkozik a másfél évtized történetéből. Az akkori „kultúros”, Váradi Szabó Viki kopogtatott egykor a polgármesternél egy festőkör megszervezésének gondolatával, s mivel támogatásra talált az elképzelés, hamarosan olvashatták is a felhívást a faluban. Ezt így mesélte Romwalter Mária alapító tag is később, a kötetlen beszélgetés kapcsán. Ő is ekkor találkozott vele, s mivel – bár fővárosi – ezer szállal kötődött ide, nyomban jelentkezett is. Mentornak, tanítónak sikerült megnyerni Horváth Lajos festőművészt Veszprémből, aki azóta is mindannyiuk kedvenc mestere, hisz sokat tanultak tőle. Megtapasztalták a vasárnap délutáni foglalkozásokon, hogy a Mester szelíd irányítása egyenként segíti, fejleszti őket, abban is, hogy saját útra leljenek.
A kezdetben Festő örs-nek nevezett kör lassanként átalakult, nem a lényegét tekintve, hanem nevében és alkotási helyében. Jó pár évvel ezelőtt a Majoros házaspár felajánlotta az Ófaluban átépített ház földszintjét – alkotó műhelynek. Ekkor alakult meg az Alsóörsi Képzőművészeti Egyesület, ezt kis tábla is jelzi a Kossuth utcai ház falán.
Itt találkoznak vasárnap délutánonként a törzstagok, de nyitottak az érdeklődők felé is. A jó idők beköszöntével jönnek többen is. Vagyis igazi alkotóműhely működik a Törökház szomszédságában igazi közösséggel.

Kövi Szabolcs okarinán és pánsípon megszólaltatott meditatív zenéje akár a képek, de az emlékező hangulat aláfestésére is szolgálhatott, ki mire gondolt közben, oda szállhatott a zene szárnyán. Az emlékezést szolgálta az a meglepetés is, ami a legördülő vásznon jelent meg régi kiállítások képeiből összeállítva. Hiszen az egyesület kimozdult sokszor már a faluból, kiállításaik a megyében nem ismeretlenek: Veszprém, Pápa, Ajka, Tapolca, Litér, Várpalota, Arács… nem teljes a felsorolás.
Nem csak a vetítés szolgált meglepetésként, annak vehettük Romwalter Mária köszöntőjét is, melyben Az alsóörsi festőörs rövid története címen verses formában, humorral idézte fel a múltat. Egy rövid részlet ebből:
Vasárnaponta megáll a sárga angyal a téren,
kiugrik a mester, szürke haja lebben a szélben,
s bár kékítőt nem old az ég vízében,
csak palettánk színeit lazúrozza szépen…

Még egy meglepetés várt az ünneplőkre: vetített jókívánságok a múltból, egy régi felvétel részlete, amit Szántó Balázs készített a pápai kiállítás képeiről s a polgármester akkori köszöntőjéről. Az egyesület akkor három éves volt!

Ezután a köszönet percei következtek. Fenyvesi Júliának, az egyesület elnökének és Horváth Lajos festőművésznek gravírozott emléktárgyat adott át a polgármester, az egyesület tagjainak egy-egy tavaszt idéző primulával vagy palack borral kedveskedett.

A kiállított képek a termemben és az előtérben kaptak helyet. Alapjuk főleg vászon; olaj, akril és pasztell technikával dolgoznak, az ecset mellett a spaknit is használják, csodákat lehet művelni vele itt is. Témáik változatosak: portré, életkép, csendélet, tájkép minden évszakról, harsányabb színektől a párás, ködös, sejtelmesig. Nem értek a képzőművészethez, ilyenkor azt figyelem, melyik kép állít meg, vonz magához. Másokat meg más ragad meg, ebben ez a szép. A legjobb mégis az, hogy ők együtt jó közösségben erősítik, építik és gyarapítják magukat és egymást egy kiváló, szerény művész segítségével.

Csiszár Edit
 

Nagy Veronika és Zórád Ferenc fotói:

Módosítás: ( 2018. március 07. szerda, 09:19 )  

Praktikumtár

Balaton riviéra

Vízparti szállás

Fogyasztóbarát

Balaton Best Card