• A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése
               

Nőnapi beszámoló

Nyomtatás

NŐNAP 2018.
A nőnap mint ünnep 1917-ben lépett a világnapok sorába azzal a céllal, hogy világszerte kifejezzék a nők iránti tiszteletet és megbecsülést.

Magyarországon sokkal később, 1948-ban ünnepelték meg e napot először. Alsóörsön a Vöröskereszt helyi szervezete hívja és várja a községben élő nőket az ünnepségre, immár tizenhetedik éve. Ahogy eddig is, Lehner Mária, a helyi csoport vezetője és segítőtársai szervezték meg az idei ünnepséget, idén is a jótékonyság jegyében. Ennek kifejezése a támogatói jegy megvásárlása, mely ötszáz forintos hozzájárulást jelent személyenként.

Sokan elfogadták a meghívást. A színpad dekorációja a fekete drapérián a sok színes tavaszi virág már valóban a várva várt tavaszt idézte a későn érkező havazás és hideg után. Üdítő látvány és háttér az ünnephez.

Hebling Zsolt polgármester, a rendezvény védnöke köszöntötte a nőket: nagymamákat, édesanyákat, fiatalokat. S férfitársai nevében köszönve is a sok áldozatot, kitartást, türelmet, szeretetet, amit a nők tudnak adni, az otthon melegét, mely annyira fontos ma is bolydult világunkban. Kéri János Nőnapi köszöntő c. versével zárta gondolatait, s egyúttal egy cserép primulát adott át Lehner Máriának. Később a jelen lévő férfiak ugyanígy kedveskedtek minden hölgynek. A dekoráció szemvidító tarkasága így az asztalokon is megjelent a sokféle színben pompázó virágokkal.

Az iskola első osztályos kisdiákjai, kilenc kislány és kisfiú ünnepi műsora versekből, énekekből, játékokból állt, egy kis gitárpengetés és furulyaszó is színesítette. Kórusban szólt a záró vers is, Szalai Borbála Nőnapi üzenete: „….boldogságot, békességet, sok örömet, hosszú éltet kíván minden kisgyerek!
A gyerekeket felkészítette Gergely Rita tanítónő.

A műsor operett dalcsokorral folytatódott. Lehár Ferenc, Huszka Jenő, Kálmán Imre híres operettjeinek híres dalai szóltak ma este andalítóan apa és fia előadásában. Kálmánffy Ferenc, a Honvéd Művészegyüttes egykori szólistája, köztársasági ezüst érdemkereszttel kitüntetett művész és Kálmánfi Gábor, művelődési házunk ötletgazdag, agilis és jó hangú vezetője nyújtotta át a hölgyeknek ezt a képzeletbeli, dalokból összekötött csokrot, melynek utolsó szála a híres énekes, Sárdy János nevével összeforrt Rózsalevél c. dal volt. Zongorán kísért Bárkányi Éva Liszt-díjas főiskolai tanár.

Az asztalokon szendvicsek, üdítők s az asszonyok hozta sütemények vártak kínálásra, miközben kötetlen beszélgetésekkel folytatódott az este.
Salbert Nándor szolgáltatta a zenét, mely táncra is ösztönzött sokakat, de még a jókedvű vonatozás is végig kanyargott a termen többször is, hiszen a világ legfiatalabb masinisztája, az óvodás Konrád Martos irányította a szerelvényt felelőssége teljes tudatában.

A tombola is várt eseménye a rendezvénynek. Polgármesterünk vállalta a számhúzó szerepét (Szalai doktor úr idén nem tudott jönni), hol jobb, hol bal kézzel az igazságosság jegyében. Két kislány, Hebling Róza és Horváth Dorina segédkezett a gördülékeny lebonyolításban. A fődíjat, egy szép csokoládé tortát Lechner Ica néni nyerte.

Jó hangulatú rendezvény volt az idei is a segítőknek köszönhetően, akik – természetesen – főleg nők voltak.

Csiszár Edit

Nagy Veronika és Zórád Ferenc fotói:


 

Módosítás: ( 2018. március 12. hétfő, 17:28 )  

Praktikumtár

Balaton riviéra

Vízparti szállás

Fogyasztóbarát

Balaton Best Card