• A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése
               

Költészet napi beszámoló

Nyomtatás

ITT LAKSZ LEGBELÜL... József Attila születésnapját a költészet napjaként ünnepeljük 1964 óta. Alsóörsön is számos szép megemlékezés részesei lehettek az érdeklődők az elmúlt években.Tavaly remek Petőfi-estet élvezhettünk, az idei év költészet napi főhajtása azonban csöppet sem szokványos, ám annál kellemesebb volt.

A vendégül hívott Gubás Gabi Jászai Mari-díjas színésznő és zenész csapata, az Éjszakai Nesz zenekar teremtett versekkel, temperamentumos, mediterrán zenével sajátos hangulatot.

Szabó Lőrinc különös kérdéseket felvető verse, a Dzsuang-Dszi álma nem ismert vers, de megkeresésre érdemes, az álmodó teremti-e álmát vagy fordítva történik, netán még bonyolultabban? József Attila Várlak című gyönyörű versével a műsor fókuszálása is egyértelművé vált: a nőiség, a kapcsolatok, a vonzódások titkai sütöttek át versekből, zenékből. Mivel nem csak a téma, de a vágy is örök, a római kor sóhajtása alig különbözik a mai emberétől, Kányádi Sándor Két nyárfa c. verse mégis az örök és vágyott titok szépségével ajándékozott meg ezen az estén is. Szinte egymásnak felelgettek a versek és zenék….. A Szabad-e a tested este? szám hangulatát az egymás utáni dobszólók jól kiteljesítették, s az éteri vágyódásból földre hozták a szép ideált. Many, Many… szólt az ismert dal kijózanítóan, ám vérpezsdítően. A féltékenység is része a szerelemnek, Shakespeare nevezte először „zöldszemű szörnynek”, egy pazar gitárszóló volt az átmenet Nemes Nagy Ágnes veretes négysorosához: „Amikor én istent faragtam,/kemény köveket válogattam./Keményebbeket, mint a testem,/hogy, ha vigasztal, elhihessem.”

A műsorban a zene volt a domináns. Gubás Gabi remekül énekel, borzongatóan szépen mond verset, átéléssel és természetesen mozog a színpadon. Gubás Gabis, ahogy ő mondta a műsor kezdetén, s ebben nem csalódtunk, sőt….. A taps ezt bizonyította.

Talán József Attilának is válaszolt a maga módján, eszközeivel: „mert annyi mosoly, ölelés fönnakad a világ ág-bogán…
Ő megtette a magáét. Izgatóan változatos, szokatlanul újszerű, mégis lenyűgöző volt. S vele együtt a zenekara is: Pálfy Zsolt (ének,gitár), Tettamanti Tamás (kürt, trombita), Bata István (ének, basszusgitár), Ölvedi Gábor ( perka). Több szám szerzője Pálfy Zsolt.

De nem lett volna ilyen szép ez az este, ha a kultúrkommandó (bocsánat, sajátos szóhasználat) nem teremti meg ehhez a szükséges alapot. Nem szabályos széksorok várták az érdeklődőket, hanem asztalok, teával, akár a kávéházba; a bejárat belső falán versek a tavaszról, az életről irodalmunk legnagyobbjaitól. „Időrágta” és szabálytalan alakú nagy papírokon néhány szép vers, s a színpad is a tavaszt üzente a fekete háttérre erősített sárga drapériákkal és más jelképekkel.

Sokan voltunk, s talán némileg meg is szívleltük egyik utolsó dalukat, a Rohanást, a mai életünk velejáróját.

Csiszár Edit

Nagy Veronika és Zórád Ferenc fotói:

 

Módosítás: ( 2018. április 17. kedd, 07:53 )  

Praktikumtár

Balaton riviéra

Vízparti szállás

Fogyasztóbarát

Balaton Best Card