• A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése
               

Föld napi faültetés, India nagykövetével

Nyomtatás

Az alsóörsi mandulás születése. Kora tavasszal mindig megcsodálhatjuk a hegyoldalban, falunkban azokat a rózsaszín pamacsokat, amelyek szép számban jelzik a mandulavirágzást.

Ennek a vidéknek a klímája, talaja is ideális a mandulának. Már Janus Pannonius is verset írt Egy dunántúli mandulafáról, évszázadok óta ismert és kedvelt fája volt a mandula a pannon tájnak.

A Föld napja alkalmából ápr. 22-én, vasárnap délután egy különösen kedves és jó hangulatú rendezvény keretében 23 db mandulafácska elültetésére gyűlt össze sok ember a sportcsarnokkal szembeni gyepes területen.

A rendezvény koordinátora, Szalai Emese képviselő köszöntötte a vendégeket, elsősorban Rahul Chhabra indiai nagykövetet, Klein Csabát, az Everness fesztiváligazgatóját, Vásárhelyi Csengét, az Ökologistic Környezetvédelmi Alapítvány Hangák csoportjának képviselőjét, s végül településünk polgármesterét, Hebling Zsoltot.

Mindannyian megfogalmaztak néhány fontos gondolatot veszélyben lévő bolygónkkal kapcsolatban. A nagykövet boszniai-hercegovinai útjáról tért vissza e rendezvény miatt – mint mondta, a kérdés fontossága hívta vissza -, ma már minden jóérzésű ember tudja, hogy a Földért tenni kell, nem csak kihasználni, hiszen csak kölcsönbe kaptuk unokáinktól, felelősséggel tartozunk érte. Az indiai gondolkodás sarkköve is ugyanez. Hebling Zsolt elmondta, hogy tavaly az Everness fesztivál Alsóörsre települését is örömmel fogadták, remélve, hogy hosszú távú együttműködés kezdődik ezzel is. S a mai nap faültetésével megszületik egy új közösségi tér, az „alsóörsi mandulás”.

Klein Csaba fesztiváligazgató az Everness szellemiségéről beszélt elsősorban. A tudatosság, a környezet óvása elsődleges szempont, s ezért a gyakorlatban is tesznek, pl. csak újra hasznosítható anyagokat használnak a fesztivál vendéglátásában….. A nagykövet úr elvállalta a fesztivál védnökségét, ez is bizonyítja, hogy közös és felelős a gondolkodás e téren.
Vásárhelyi Csengétől megtudtuk, hogy miért is 23 fa kerül ma az ültető gödörbe? Mielőtt ezt elárulta volna, beszélt a szén és széndioxid okozta globális veszélyekről, a három lehetséges és fontos felismerésről: miként tehetünk ellene. Csökkenteni kell a kibocsátást (közlekedés), alkalmazkodni kell tudatosan (faültetés) és formálni kell a szemléletet már kicsi gyerekkorral kezdődően.
Ez a mai faültetés első a fesztivál történetében. A tavalyi nagyon népszerű, több ezer látogatót regisztráló fesztivál kezdetén adatgyűjtést folytattak a vendégekről. Nem titkokat akartak megtudni, hanem azt, honnan érkeztek, mivel jöttek….. s az összegyűjtött adatokból bonyolult számításokkal jutottak arra az eredményre, hogy a tavalyi fesztivál ökológiai ártalmát 23 db fa tudja majd semlegesíteni, s ehhez ötven év kell. A faültetéshez praktikus tanácsokat adott Zozo, aki az Everness egyik fő és fáradhatatlan motorja, alias Marekvicska Zoltán, aki nem szereti a feltűnést, de mindenben segít, s mindig ott van, ahol szükség van rá.

A fényképeken és tv-felvételeken látszik majd, milyen is volt a faültetés. Két-három ember jutott egy gödörre, élénk és serény félóra volt ez.
Miután én is elültettem egy fát két fiatal lánnyal együtt, ill. ők ültettek, én hoztam három kanna vizet, volt időm kicsit nézelődni. Nem tudom, volt-e a falunk történetében olyan alkalom, amikor ennyi ember apró munkája adta az összefogást és a remélt sikeres eredményt. Lapátolt a nagykövet, a polgármester és helyettese, képviselő, a plébános, az iskolaigazgató, a lelkész vizet hozott, a jegyző is hol a gödörnél, hol a modern lajtorjánál segédkezett, idős és fiatal, helybéli és erre az alkalomra érkező, s akit nem említettem, bocsássa meg….
Nyárias melegben történt mindez…… s ezzel még nem volt vége.

A nagykövet úr elmondta, hogy hazájában még mindig él a szokás, miszerint valami épülés előtt összefognak a rokonok, barátok, és közös imával, mantrázással kívánják együtt a sikert.
Ma délután ez a faültetés után volt nálunk esedékes. Varga Dóra jógaoktató vezetésével körtánccal köszöntöttük az életet, a megeredőt…..
Hála az időjárásnak és mindenkinek, aki a szervezésben, lebonyolításban tevőlegesen részt vett, gazdag délután volt. Nekem ÖRÖM volt, nem csak a program, hanem főleg a gondolat folytatása: sok fiatal volt ma itt, s bízzunk benne, hogy az Everness-szemlélet fertőzőbb lesz minden járványnál.

Hallottuk már ezt a szlogent, ma át is éreztük: „Gondolkodj globálisan, cselekedj lokálisan!” Ma így tettünk Alsóörsön.
A magam részéről tudom, hogy azt a kis elültetett fát különösen fogom figyelni, talán másik helybéli is így lesz ezzel. De a legjobb talán, ha mindegyiket óvjuk és neveljük az utódaink örömére….

Csiszár Edit

Nagy Veronika és Zórád Ferenc fotói:

Módosítás: ( 2018. április 23. hétfő, 12:45 )  

Praktikumtár

Balaton riviéra

Vízparti szállás

Fogyasztóbarát

Balaton Best Card