• A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése
               

Könyvbemutató - A Balaton szerelmese...

Nyomtatás

Könyvbemutató- tisztelgés Iklódy-Szabó János emléke előtt

Halálának 75. évfordulójára Alsóörs Község Önkormányzata könyvet jelentetett meg Iklódy-Szabó János életéről, munkásságáról. A könyv bemutatójára szervezett ünnepségre a család tagjai is szép számban érkeztek, Ausztráliából a lánya, unokái és leszármazottai, más családtagokkal.

Nem az elmúlásban van a feledés, hanem a feledésben az elmúlás”, ez a könyv a feledés ellenszere, hisz aki időt szán rá, annak már nem csak egy ismerősen csengő utcanév lesz, hanem sokkal több: egy gazdag, tevékeny ember sorsa rajzolódik ki, aki Veszprém szülötte volt, az alsóörsi temetőben alussza örök álmát, s ezer szállal kötődött Alsóörshöz, a Balatonhoz.

A megemlékezést a veszprémi Tűztorony évtizedeken át játszott harangjátéka vezette be nem véletlenül, majd Kálmánfi Gábor üdvözölte a vendégeket magyar és angol nyelven.
Dallos Szilvia színművésznő egy részletet olvasott fel a könyv előszavából.

A könyvet Hebling Zsolt polgármester mutatta be, miután ő is üdvözölte a családot: Zsuzsannát, Iklódy-Szabó János lányát, unokáit, testvére unokáit és családtagjaikat, akik az évforduló kapcsán pár napot Alsóörsön töltöttek. Különleges élmény lehetett a régi kastély meglátogatása, főleg Zsuzsannának, aki gyermekkora emlékeivel kötődik ide.

A könyv ismertetése során elhangzottak a legfontosabb, egyben figyelmet keltő kiemelések Iklódy-Szabó Jánosról, főleg a településhez és a Balatonhoz fűződő kapcsolatáról. Már ő is meglátta a téli Balaton szépségét, s minden lehetséges módon munkálkodott a térség fejlesztésén: fürdőélet, nemzeti park, közlekedés…… hosszú a sor, a könyvből kiderül. Az ő elképzelései ma sem lennének elavultak, sőt!

A Szókratész gondolatát („Csak az elmesélt élet az élet”) mottóul választó szerző, Somorjai Horváth Piroska minden lehetséges forrást felhasználva írta meg az élettörténetet; levéltárakból, könyvtárakból, fellelhető személyes emlékekből, családi naplókból….. rajzolódik ki egy közéleti szereplő emberarca is. Itt a faluban minden családot ismert, s minden család ismerte és szerette őket, munkához juttatott sok helybélit. Ma még élnek néhányan a faluban, akik emlékeket őriznek róluk, s most a találkozás is megtörtént.

Az első példányt Zsuzsanna asszonynak adta át polgármesterünk, aki elérzékenyülve szólt az alsóörsi gyerekkori emlékeiről, amiket a messzi idegenben később is igyekezett gyerekeinek, unokáinak élővé tenni, még mesét is írt nekik Alsóörsről. Tizennégy évesen kellett elszakadnia innen a történelem „akaratából”, ám bármennyi nehézséget és hányattatást is hozott az élet, az alsóörsi gyerekkor emlékei megmaradtak. Dallos Szilvia felolvasott egy levelet, melyet Zsuzsanna írt a könyv szerzőjének. Ebből olyan korszerű nevelési gondoskodás derül ki, mint pl. a nyelvtanulás fontossága és gyakorlása, s ennek a többnyelvűségnek bizony nagy hasznát vették a testvérek a világban. De egy nagyon kedves kisgyermeki emlék is felidéződött ebből a levélből, öt-hat éves korból való. S ez a bizalomról szól, apa és gyermeke közti bizalomról.

A magyar tenger címet viselő ritkaságot apja hagyatékából Iván testvérétől örökölte Zsuzsanna asszony, ezt most átadta Alsóörs polgármesterének megőrzésre, a legjobb helyre.
Teleki Gergő zongoravirtuóz mini koncertje koronázta meg a délutánt. Műsorán Liszt 6. és 2. Magyar Rapszódiája, Un Sospiro és A Villa d’Este szökőkútjai c. darabjai, valamint Bartók Allegro Barbaro c. darabja szerepelt. A tehetséges fiatal művészt most is hálásan fogadta és vastapssal viszonozta a közönség.

A könyv fekete-fehér fotóit Kovács Endrének és Zórád Ferencnek köszönjük, az Osiris Kiadónak a gondos és igényes kemény táblás könyvet, az önkormányzatnak az elkötelezettséget, hogy minden alsóörsi állandó lakoshoz eljusson a könyv ajándékként. Aki nem volt jelen a rendezvényen, az önkormányzatnál vagy a művelődési házban átveheti a könyvet!
A falunk múltjának egy fontos, ám alig ismert darabját kötetben kaptuk meg, szánjunk időt az olvasásra is!

Csiszár Edit

Nagy Veronika és Zórád Ferenc fotói:

Módosítás: ( 2018. április 26. csütörtök, 12:56 )  

Praktikumtár

Balaton riviéra

Vízparti szállás

Fogyasztóbarát

Balaton Best Card