• A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése
               

Soling Európa-bajnokság beszámoló

Nyomtatás

Hármas hazai siker a Soling Európa-bajnokságon. Az alsóörsi Majoross Bea bronzérmet nyert! 2018. május elseje emlékezetes dátum Alsóörs életében: ekkor kezdődött községükben a vitorlázó Európa-bajnokság a Soling kategóriában.

Alsóörs Marina bizonyított, minden vonatkozásban kiváló helyszínnek bizonyult, miként azt az eredmények is igazolják.

A versenyen huszonkét csapat indult, akik Ukrajnából, Finnországból, Dániából, Németországból, Hollandiából, Ausztriából, nyílt verseny lévén az Egyesült Államokból, valamint Kanadából érkeztek. Hazánkat négy csapat képviselte.

A kilenc futamból álló öt napos viadalt kegyeikbe fogadták az égiek, minden adott volt ahhoz, ami egy jó verseny lebonyolításához szükségeltetik. Az időjárás kedvezőbb már nem is lehetett volna, ragyogó napsütésben, változó szélviszonyok mellett zajlott a viadal (nem ismétlődött meg a híres eset, amely a fiának paszitájára Alsóörsre igyekvő Jókaival megesett, amint az a „Szélcsend alatt” című Endrődi elbeszélésben írva van). A szervezők a legapróbb részletekig gondoltak mindenre, a technikai feltételektől a versenyzők kényelméig. Alsóörs Marina bizonyított.
Már maga a nyitóünnepség felszabadult hangulata is sejtetni engedte, hogy nagyszerű versenynek nézünk elébe.

Jelenlévőket köszöntötte Szemerey Tamás NHB elnök, az EB fővédnöke, Holczhauser András, az MVSZ főtitkára, valamint Hebling Zsolt polgármester, aki elmondta, hogy óriási megtiszteltetés a község számára, hogy egy ilyen rangos esemény színhelye lehet, amelyet két évvel ezelőtt az új kikötő – egyben népszerű közösségi tér – megépülte tett lehetővé. Elmondta azt is, hogy ezzel a kiemelkedő sporteseménnyel múlt és jelen összeér, hiszen Alsóörsnek elévülhetetlen érdemei vannak a balatoni vízi sportok, azon belül is a vitorlázás meghonosításával a Balatonon, gondoljunk csak Dr. Mihálkovics Tivadarra, akinek nevét emlékverseny őrzi, valamint olimpikonjainkra, Mihálkovics Jánosra és Sebők Somára, akik kilencven évvel ezelőtt eredményesen szerepeltek az amsterdami olimpián. Végezetül jó szelet kívánva jelmondatunkat idézte, mely szerint „Alsóörs vár, marasztal, visszavár”.

A versenyt Michael Dietzel, a Nemzetközi Soling Osztály elnöke nyitotta meg, hogy aztán öt napon át a versenyzők felvonultassák a vitorlázás minden szépségét, én pedig arra vállalkoztam, hogy néhányukat szóra bírjam kedvelt sportágukkal kapcsolatban, ami nem volt nehéz. A szeretet, amellyel a vitorlázáshoz viszonyulnak, minden gondolatukat áthatja. Elsőként az élő legendát, a sportág legsikeresebb hazai versenyzőjét, a sokszoros magyar bajnok, többszörös Európa – bajnok, világbajnoki és olimpiai érmes Wossala Györgyöt, a nemzetközi szövetség egykori elnökét kérdeztem, aki ezúttal fiával, Kristóffal egy csapatban állt rajthoz. Miután megismertetett magával a hajóval, valamint a verseny néhány szabályával, megtudtam tőle, hogy magáénak vallja a coubertini gondolatot, miszerint számára nem a győzelem a legfontosabb, többre tartja a becsületes helytállást. Amikor számtalan emléke közül a legkedvesebbről kérdeztem, a franciaországi La Trinitében rendezett vitorlásversenyt említette. Ami Alsóörsöt illeti, valamennyi résztvevő véleményét tolmácsolva azt mondta el, hogy minden tekintetben felveszi a versenyt a leghíresebb helyszínekkel, sőt, felülmúlja azokat, beleértve a kiválóan megépített kikötőt, amely ma a legszínvonalasabb az országban, a stílusos, hangulatos, berendezést, a tisztaságot és a rendet, ahol még a fű is „vigyázzállásban” áll a parkban.

Az EB rendezésén látszik a profizmus: a szervezők, a szakosztály, a kikötő tulajdonosa, Dr. Deák Gábor, Fekets Adrienne, a BVSZE sportmenedzsere, a szponzorok, köztük a Pécsi Sör, az Unicum, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, az MVSZ, a BYC, az LG, a Red Bull és mások jóvoltából. Alsóörs készen áll a további kihívásokra. Dr. Deák Gábor elégedett. Szeretné, ha a Balaton kapui, a kikötők, minél több hajót fogadhatnának, nemcsak a főszezonban, hanem kisszélesítve azt, hiszen a vitorlázás ma már nemcsak egy szűk elit kiváltsága. Szavaival élve, a hajózás fejlesztése a Balaton jövője! Természetesen elégedett az EB nagyszerű eredményével is, hiszen mindhárom dobogós helyezést magyar hajó legénysége nyerte el.
Az alsóörsi Soling Európa-bajnokságot a BYC Varjas Sándor – Kovácsi László – Meretei Gábor összeállítású csapata nyerte meg. Második helyen Wossala György – Németh Péter – Wossala Kristóf végzett a TECON színeiben. A dobogó harmadik fokára Sabján Annamária – Majoross Bea és Bajusz András (PVSE) állhatott.

Az ünnepélyes eredményhirdetés után alkalmam volt a versenyzők némelyikével szót váltani. A friss Európa-bajnok Kovácsi László elmondta, hogy nem volt könnyű a győzelmet megszerezni, változó volt a szélirány, ami a vízen nehezen követhető. 1974 óta versenyez, így meg tudja ítélni, hogy Alsóörs a legjobb színhelyek közé tartozik. Örül a sikernek. Az ünnepélyes eredményhirdetésen az EB helyezéseken túlmenően díjak sokasága talált gazdára. Wossala Györgyöt az EB megrendezése érdekében legtöbbet tevő sportembernek járó elismerést érdemelte ki. Sabján Annamária neve is gyakran elhangzott, többek között úgy is mint a legjobb női kormányosé. Amíg vele beszélgettem, már az utánpótlás is megjelent a színen, gyermekei, az öt éves Bora és a három esztendős Boldizsár személyében. Mint mondta, korán kezdte ő is, édesapja, a VB. 2. helyezett Sabján Zoltán révén beleszületett a vitorlázásba, 13 évesen már ő is nyert. Az EB t, a futamgyőzelmet nagyon élvezte, jó volt a mezőny, a hangulat. Célja a sportág népszerűsítése a nők körében. Ő maga augusztusban egy női csapat tagja lesz a Garda tavon rendezendő VB-n. Legnagyobb örömünkre, hazai siker is született az EB- n: a HUN 11 számú hajó fedélzetén ott találtuk az alsóörsi Majoross Beát, aki hosszú évek óta versenyez Annamária társaságában. A verseny fejben dől el – vallja, de nyugalom, céltudatosság, egy jól felkészített és beállított hajó, valamint sok - sok vízen töltött óra kell hozzá. Legnagyobb sikere, egyben legszebb élménye az „egykezes tókerülő verseny”, ahol egyedül lévén csak saját magára hagyatkozhat az ember, amelyen egyetlen nőként vett részt, ám Bea szereti az extrém sportot, a kihívásokat. Sokszor féltem már életemben – mesélte a műegyetemi végzettségű, 2008-ban a legjobb női versenyzőnek választott sportmenedzser, de soha nem saját magam féltettem, hanem a hajót! Azt hiszem, ezzel mindent elmondtam. 

Kovács Piroska

Módosítás: ( 2018. május 08. kedd, 14:19 )  

Praktikumtár

Balaton riviéra

Vízparti szállás

Fogyasztóbarát

Balaton Best Card