• A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése
               

Szülők napja 2018 -beszámoló

Nyomtatás

Köszönet, nemcsak az édesanyáknak -az Endrődi iskola szülők napi ünnepségéről. Szülőnek lenni az élet legnagyobb értéke – mondta Mészáros Károly igazgató azon az ünnepségen,

 amelyet „Szülők Napja” elnevezéssel az Endrődi Sándor Református Általános Iskola és Kézilabda - Utánpótlásközpont rendezett május 11-én az Eötvös Károly Művelődési Házban.

Szénakazalban tűt megtalálni könnyebb lett volna, mint akár csak állóhelyet is a helyszínen, aszínházteremben. Kell-e többet mondó visszaigazolás arról, hogy az alsóörsi iskola növendékeinek szülei és nagyszülei mennyire szívmelengető ötletnek tartják azt, hogy a hagyományos anyák napi köszöntésből ők is részesülnek? Joggal, hiszen nagyon megérdemlik. Ünnepi megnyitója során Mészáros Károly meg is indokolta azt, hogy miért: biztos alapot adnak az élethez, menedéket annak nehézségei során, ahová bármikor visszatérhet az ember. Ahhoz, hogy helytálljon valaki, minta kell. Boldog az a szülő, akit gyermeke példaképéül választ! Mindegyikük egy - egy gyöngyszem – mondta, kötelességünk vigyázni rájuk. A gyerekektől pedig arra kérte, hogy legyenek szeretők és szerethetők, most pedig köszöntsékhozzátartozóikat tiszta tekintettel és tiszta szívvel!
A következő közel egy órában a diákok eleget tettek a kérésnek: színes kaleidoszkóp, változatos műsor következett, melynek során minden osztály „szót kapott”. Elsőként, ahogy illendő, a legkisebbek, Gergely Rita Rózsa tanítónő kisdiákjai, akik cseppet sem voltak elfogódottak. Elődásukban egy Phaedrus mesefeldolgozással ismerkedhettünk meg, főszerepben Jupiterrel és a majommal. Néhány perc, és máris egy testnevelésórán találtuk magunkat, ahol kiderült, hogy milyen komoly indokok (például köröm letörés) okán kérnek felmentést az ötödikesekfelkészítőjüktől, Hirsch Zoltánné tanárnőtől.

Ha valaki, hát Janikovszky Éva ismerte a gyerekeket. Örökzöldje, a „Velem mindig történik valami” már a szülők, sőt, a nagyszülők szívébe is belopta magát. Nem volt ez másképpen most sem, a másodikosok gondoskodtak róla dr. Kovácsné Zsargó Csilla vezetésével. Rövid idő múltán azt is kiderült, hogy mi az, ami igazán lényeges: hiszen Antoine de Saint Exupéry óta tudjuk, hogy „jól csak a szívével lát az ember”. Ezúttal Novákné Juhász Andrea segítette ezt megtapasztalni a hetedikeseknek, akik egy jelenet formájában tolmácsolták a szép gondolatokat. A harmadikosok következtek, példabeszédet tartva arról, hogyhogyan neveljük családtagjainkat. Aki ebben segítségükre volt nem más, mint tanítójuk, HajasnéZsédely Mónika. Hamarosan fény derült arra is, hogy miben különböznek az anyák az apáktól. A titkot Szántóné Kertész Zsuzsanna tanárnő hatodikosai osztották meg jelenlévőkkel, majd a negyedikesek tartottak SMS – parádét, Horecki Tünde tanárnő segítségével görbetükröt állítva napjaink világának fonákságai elé.

A műsor végéhez közeledve egyre inkább a művészeteké lett a főszerep. Először Rausch Vincent – Handel: Gavotte-ját hallgathattuk meg Orbán Dénes (4.o.) szép előadásában, majd az iskolát lassan elhagyni készülő nyolcadikosok (Trositsné Mohai Mária tanítványai) tették emlékezetessé szavalataikkal az ünnepséget. A program az iskola Kovácsné Miskey Tünde vezette kórusának szívhezszóló dalaival zárult.

Kovács Piroska

Nagy Veronika és Zórád Ferenc fotói:

Módosítás: ( 2018. május 14. hétfő, 20:23 )  

Praktikumtár

Balaton riviéra

Vízparti szállás

Fogyasztóbarát

Balaton Best Card