• A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése
               

Kelemen András gitárjátéka az Eötvös Kávézóban

Nyomtatás

Gitárzene az Eötvös Kávézóban. Május harmadik hétvégéjén új színnel gazdagodott a rövid idő alatt népszerűvé vált Eötvös Kávézó programajánlata, ezúttal klasszikus gitárral a főszerepben. A hónap vendége: Kelemen András gitárművész volt.

Az Eötvös Károly Művelődési Ház kulturális programsorozatának legújabb állomása méltó folytatása volt a kezdeteknek, a Művház-Csapat munkatársainak ezúttal is sikerült megteremtenie a hamisítatlan kávéházi hangulatot. A terem berendezése, az itallap speciális kínálata, az olyan apró gesztusok, mint egy rózsaszál az asztalon, hozzátartoznak az élmény befogadására alkalmas hangulat megteremtéséhez, a produkcióra való ráhangolódáshoz. És akkor még nem beszéltünk az előadást kísérő gyönyörű mandalákról, amelyek színeikkel, formáikkal, jelentésükkel aláfestették a szép estét.

Miután Kálmánfi Gábor, a csapat vezetője köszöntötte a megjelenteket, elmondta, hogy Kelemen András gitárművész egy sikeres pályázatnak köszönhetően, Alsóörs Község Önkormányzata és a művelődési ház meghívásának eleget téve érkezett hozzánk. Műsora – ahogy ő fogalmazott – egy stílszerűen „négy negyedből” álló koncert, afféle kalandozás a nagyvilágban. Erről hamarosan meggyőződhettünk, mert jött a gitárvirtuóz művész – tanár és a húrok közé csapott. Bár egészen más volt a stílus és maga a műfaj is, játékát hallgatva nekem egy Presser opus, az ”Egészen egyszerű dal” jutott eszembe, amely szerint „ebben a dalban van egy gitár… és egy kicsit benne vagyok én”. Kelemen András egy szál gitárral állt közönsége elé azért, hogy a zene nyelvén elmondjon mindent a világ dolgairól úgy, hogy közben saját lelkét is kitárja hallgatósága előtt. Gyönyörködhettünk átélt játékában, megcsodálhattuk kiváló technikáját, barangolhattuk régmúlt korok maradandó értékei között.

Kelemen András műsora ugyancsak széles skálát ölelt fel. Már maga a bevezetés is nagystílű volt, nem kisebb szerző nyitotta meg az estet, mint a „zene fejedelme”, Johann Sebastian Bach, akinek 2. szonátájából a Grave és a Fuga hangzott el. A barokk óriást Joaquin Malats, majd Joaquin Rodrigo követte, előbbi spanyol szvitjével, utóbbi a Tres piezas espanolas Fandando és Zapateado tételével tette le névjegyét az Eötvös Kávézó asztalára. Spanyolországból Dilermando Reis nyomán Braziliába vezetett az utunk. Művészetét Ternura című műve reprezentálta. A továbbiakban Antonio Carlos Riberio Barbosa-Lima Esmerald-ja következett. A 12 évesen debütált brazil klasszikus – és jazzgitáros, aki a Carnegie Hallig vitte, Kelemen Andrásnak köszönhetően alsóörsi hallgatóságát is meghódította. Utána a nagyszerű Astor Piazzolla jött, aki több műfajban volt járatos a szonátáktól a kamara- és a filmzenéig. Műveinek sokasága közül most a Verano porteno és a Milonga del Angel kapott helyet a kávézó műsorán. Az estet kortárs zene, a rendezőként is ismert tunéziai, Párisban élt szerző, az improvizációiról elhíresült Ronald Dyens műve, a Tango en skai zárta, nagy sikert aratva.

Végezetül néhány szó a nagyszerű művek nagyszerű tolmácsolójáról, Kelemen Andrásról: Mint azt tőle megtudtam, tizenhárom évesen jegyezte el magát a zenével. Kezdetben a szomszédos Hajduböszörményben játszott gitárosként egy zenekarban. Ma is szívesen emlékszik az akkortájt oly népszerű Ki Mit Tud küzdelmeire, melyek során a debreceni fordulóig jutottak el. Miskolcon szerzett művészdiplomájával a zsebben, napjainkban a veszprémi Csermák Antal Zeneiskola növendékeit vezeti be a klasszikus gitározás rejtelmeibe. És nemcsak őket. Az alsóörsi Endrődi iskola tanulói előtt is megnyílt ez a lehetőség, és ők élnek vele. Okosan teszik, hiszen jó kezekben vannak, az évek pedig igazolni fogják, hogy többek lesznek általa.

Kovács Piroska

Módosítás: ( 2018. május 23. szerda, 08:27 )  

Praktikumtár

Balaton riviéra

Vízparti szállás

Fogyasztóbarát

Balaton Best Card