• A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése
               

Nyugdíjas majális -beszámoló

Nyomtatás

Nyugdíjasok, ha találkoznak. Alsóörs adott otthont a 25. alkalommal megrendezett megyei nyugdíjas majálisnak. Az élénk érdeklődéssel kísért eseményre a sportcsarnokban került sor május 29-én.

A majálist Alsóörs Község Önkormányzata, a Sirály Közhasznú Nyugdíjas Egyesület és a Nyugdíjasklubok és Idősek Országos Szövetsége „Életet az éveknek” Veszprém Megyei Egyesülete szervezte. Az ötszáz fős rendezvény résztvevőit, akik a megye tizenhat klubjának képviseletében voltak jelen, a házigazda település klubjának vezetője, Böhm László Tiborné üdvözölte, majd a Sirály dalkör és a Balatonfüredi Kék Balaton Nyugdíjas Klub dalosainak közös produkciója következett Bónyai Mária tanárnő – karnagy vezetésével. A vendégeket a megyei egyesület elnöke, Paulics István köszöntötte, aki köszönetet mondott a szívélyes fogadtatásért és azért, hogy Alsóörs immár harmadszor fogadta be e nagyszabású programot. A majálist Hebling Zsolt polgármester nyitotta meg, aki az önkormányzat nevében arról beszélt, hogy a község büszke rá és megtiszteltetésnek tartja, hogy e jubileumi rendezvény helyszíne lehet. Mint mondta, az önkormányzati feladatok közül a legfontosabbnak és legszebbnek mindenkor a közösségépítést tartotta. Ennek Alsóörsön szép hagyományai vannak, példa erre a halászbokrok létrejötte, melyek tagjai együtt, egy célért dolgoztak. A nyugdíjasok is egy nagy családot alkotnak, együtt, összekapcsolódva, melynek meghatározó tagja a helyi egyesület. A majális résztvevőit köszöntötte Kontrát Károly, a térség országgyűlési képviselője. Az üdvözlő beszédek elhangzása után Hebling Zsolt polgármester és Tóth Imre, a Sirály egyesület vezető helyettese szalagot kötött a vándorzászlóra.

A következőkben a megye nyugdíjasai megmutatták, hogy mit tudnak. Színes kaleidoszkóp kezdett forogni, egymást követték a jobbnál jobb produkciók. Íme, néhány közülük a teljesség igénye nélkül:
A műsort a Hajmáskéri Vadgesztenye Klub nyitotta meg, a táncosok kalocsai csárdást mutattak be. Őket a balatonfűzfői Vidám Fiúk követték egy operett paródiával. A Veszprémi Őszidő Klub somogyi leánytánca után apáca show-t láthattunk amúgy szentkirályszabadjai módra. Nem hiányoztak a programból az egyéni produkciók sem: Varga Istvánnétól novellát, Brotschul Istvánnétól szavalatot, Szimeiszter Imrétől harmonikaszólót, Varga Józseftől nótákat hallhattunk. Közreműködött továbbá a pétfürdői Muskátli tánccsoport, a felsőörsi Búzavirág dalkör, végül ismét a Vidám Fiúk, ezúttal egy paródiával.

A kultúrműsort kísérőrendezvények színesítették. A sétálni vágyókat az amfiteátrum várta, aki sétakocsikázásra vágyott, azt is megtehette. A Török-házban Albrecht Sándor mutatta be szeretett szülőföldjét. Nem unatkoztak azok sem, akik a sportcsarnok környékén maradtak: településismereti totó kiöltésével bizonyíthatták Alsóörsön való jártasságukat. 13 + 1 találat nem volt, a legjobb öt tippelő közül a jutalomsorsolásnál az alsóörsi Szloboda Katalinnak, valamint a fűzfői Németh Gábornénak és Pipler Gábornénak kedvezett a szerencse. Mások tájékozódási labirintusjátékot játszottak, vérnyomás – vércukorszint mérésén, hallásszűrésen vettek részt, vagy beszálltak a sörivóverseny küzdelmeibe, amely a pilseni versenyszabályok szerint zajlott (ebben a stopper az ellenfél). A nők versenyét Szvetkó Lászlóné és Bozsó Józsefné előtt Gyenge Gyuláné nyerte, a férfiaknál Jenei István, Polyák János, Bollák Kálmán volt a sorrend. Az ebéddel viszont mindenki nyert, a remek pörkölt az alsóörsi óvoda konyháját dicséri. A nyugdíjasok tudják azt is, hogy „egy kicsi mozgás mindenkinek kell”- ebben Szalai Emese volt segítségükre.
Az ünnepélyes eredményhirdetés után Böhm László Tiborné, majd Takács György megyei elnökhelyettes mondott köszönetet a szervezőknek és a közreműködőknek. A rendezvényt Hebling Zsolt polgármester a község jelmondatával zárta, miszerint Alsóörs visszavárja a megye nyugdíjasait.
A találkozó részvevőivel beszélgetve azt a következtetést vontam le, hogy az egésznapos rendezvényen mindenki jól érezte magát. Miközben a programot, a szervezést, a községet dicsérték, természetesen saját klubjuk életéről is szót ejtettek. Közéjük tartozik Linzer Béla, a veszprémi Bónusz klub tagja. Ő a majális legfőbb értékének azt tartja, hogy lehetőséget ad arra, hogy az ember számára kinyíljon a világ. Sokan nem tehetik meg – mondta, hogy elmenjenek egy-egy rendezvényre, akár csak nézőként, ilyenkor szereplőként tapaszalják meg, hogy milyen a világ. A pápai Németh István, a Honvéd Bajtársi Klub tagja minden lehetőséget megragad, ott van minden rendezvényen. Fontosnak tartja az életben a közösségek szerepét. Ilona, aki könyvelőként dolgozott (szintén Bónusz klub) tizenegy év kihagyás után talált rá klubjára, ahol nagyon jól érzi magát. Szüksége van a társaságra, a változatos programokra.

Bogdán Kálmán 17 évig volt a megyei szövetség elnöke. Amikor megszólítottam, Czingler Sándorral, az országos, valamint a megyei szövetség egyik vezetőjével beszélgetett éppen. Aktív korukban mindketten a veszprémi szénbányáknál dolgoztak. Örülnek, hogy az idősek lehetőséget kaptak arra, hogy összefogjanak, valamint olyan programokat, melyek lekötik őket. Szép műsorokat csinálnak, szívvel – lélekkel dolgoznak. Tisztelet illeti azokat, mondták, akik színpadra állnak ilyenkor, akár egyéni, akár közös produkcióval, örömet szerezve másoknak és saját maguknak. Szloboda Katalin és József is elégedett a látottakkal. Katalin – szavaival élve – imádja azt a rengeteg energiát, amit egy-egy ilyen rendezvénybe befektetnek azok, akik életet adnak a nyugdíjas éveknek. Gyarmati Ferenc és Szőnyegi Miklósné Szentkirályszabadjáról szintén jó véleménnyel van a majálisról. Szerintük szórakoztató a műsor, jó a hangulat, szép a község és tetszett nekik az, amit köszöntőjében Hebling Zsolt polgármester mondott P. Vándor Gézáné a veszprémi kórház 19 éve működő klubjának vezetője, a megyei szövetség elnökségi tagja. Először friss élményéről, a jól sikerült sióagárdi kirándulásról mesélt, majd arról, hogy a kórház nyugdíjasainak körében példamutató szellem érvényesül, függetlenül attól, hogy ki milyen területen dolgozott aktív korában. Dicséri az összetartozást, azt, hogy a 62 fős tagság igazi kollektíva. Ami pedig a találkozókat illeti, fontosak, szükség van rájuk. Alsóörs ebben a vonatkozásban is példát mutat.

Kovács Piroska

Nagy Veronika és Zórád Ferenc fotói:

Módosítás: ( 2018. május 30. szerda, 08:01 )  

Harley-Davidson

Praktikumtár

Balaton riviéra

Vízparti szállás

Fogyasztóbarát

Balaton Best Card

Patinás Antik