• A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése
               

Ez volt a Balaton Napja Alsóörsön

Nyomtatás

A Balatont ünnepeltük, május 26-a Balaton napja. A tó partjának tizennégy települése határozott úgy, hogy csatlakozik a Balatoni Kör és a Balatoni Szövetség felhívásához, melynek értelmében ezen a napon közösen ünnepeljük egyetemes kincsünket, a Balatont.

 A rendezvény célja -a főszezon ünnepélyes megnyitásán túlmenően- a régióhoz tartozó települések közötti összetartozás érzésének erősítése.

A felhívás értelmében voltak kötelező és voltak „szabadon választott” feladatok. A hirdetményeken korábban azokat a mozzanatokat, amelyek minden résztvevő település számára elő voltak írva, kék színnel jelölték. A Balaton napját ünneplők ezeket valamennyi helyszínen, tehát: Almádiban, Alsóörsön, Badacsonytördemic – Lábdin, Badacsonytomajban, Bogláron, Fenyvesen, Fonyódon, Füreden, Györökön, Keszthelyen, Lellén, Siófokon, Szigligeten és Vonyarcvashegyen egy időben hajtották végre.

Az időjárás kedvezett a nagyszerű ötlet megvalósításának. Alsóörs népszerű strandján ezen a napon a Művház - Csapat irányította az eseményeket. Vezetőjük, Kálmánfi Gábor mikrofonnal a kezében rótta fáradhatatlanul a köröket azért, hogy a programról és a legapróbb tudnivalókról is folyamatosan tájékoztassa a strand népét.

Az ünnepélyes megnyitó rendhagyó módon zajlott le. Benépesült a gyermekpancsoló környéke. Felnőttek, Kicsik és még kisebbek várakoztak a víz partján jelre várva, hogy aztán pontban délután kettőkor, a többi tizenhárom strandon ünneplővel hajszálra egyidőben közösen fussanak a tó lágy hullámai közé. Látványos pillanat volt. Filmre kívánkozó. Remek volt a hangulat, a strand csupa mosoly! És ez még csak a kezdet volt. Röpke fél óra múltán újabb közös „attrakció” következett „Körbekoccintjuk a Balatont” szlogennel. A regisztrációs asztalon poharak, bennük a résztvevő strandok mindegyikén kínált BalatonBora, ám a szervezők az ifjúságra és azokra is gondoltak, akik ezekben az órákban nem fogyaszthattak szeszes italt, őket limonádé várta amúgy művház-módra elkészítve. A körkoccintás adott alkalmat arra, hogy hebling Zsolt polgármester, valamint Kálmánfi Gábor elmondja jókívánságait, ám ezt az ünneplők egymás között maguk is megtették.

Még jóformán be sem fejeződött a nyitánnyal kapcsolatos ceremónia, máris elkezdődtek a különféle sportversenyek. A gumimatracosok és szörfdeszkások gyorsasági futamának megkezdése előtt Kálmánfi Gábor ismertette a résztvevőkkel a víz hőfokát és mélységét, majd ádáz küzdelem alakult ki a 120 cm magasságában lévő bója megkerülése során. A folytatásban szerepelt az elmaradhatatlan foci és vízi torna Varga Ottilia vezetésével. A rendezők gondoltak a szellemi sportok művelőire is: a szellemi totó kérdései (Nagy Veronika összeállítása) a Balatonnal kapcsolatos tudnivalóra épültek. Közben épült a strandon más is, ki légvárakat, ki homokvárakat tervezett mély átéléssel, de akadt a strandon Bouncy Boxring is.

Mint azt a következő vélemények bizonyítják, a negyedik alkalommal megrendezett különleges program jól sikerült:
A veszprémi Szabó Ottó, a labdarúgó mérkőzések játékvezetője jó ötletnek tartja ezt a kezdeményezést. Jó lenne – mondta, ha minden település csatlakozna hozzá, akár támogatóként, mert ne felejtsük el, hogy a Balaton Közép-Európa legnagyobb tava, turisztikai vonzerő! Ezért fejlődése nagyon fontos.
Varga Ottilia edző szintén hasznosnak tartja a kezdeményezést, újszerűnek annak egyes elemeit. A tornán résztvevők számával és összetételével elégedett. Örül annak, hogy minden korosztály képviseltette magát. Ő maga az idén először volt a strandon, jól érezte magát. Más helyszín, a pálya széle: én drukkolok a Somának – mondja a focimeccsen a bájos óvodás, Bianka, és be is bizonyítotja azt.

A vízbefutás legfiatalabb résztvevője a hét hónapos Bognár Patrik volt, természetesen némi szülői segédlettel. Az viszont egyértelműen látszott, hogy nagyon élvezte mindazt, ami vele történik. A gyermekekből és felnőttekből álló győri Bognár és Kiss családdal a gumimatrac verseny során találkoztam. Később láttam, hogy a két apuka a focimeccsen a partjelző szerepét is betöltötte és a homokvárépítésben s segédkezett. Hét éve járunk Alsóörsre – mesélte „szóvivőjük”, Bognár Arnold. Ilyenkor a kempingben lakunk. Nagyon szeretünk itt lenni, ez a Balaton legszebb helye! Maga a kemping pedig olyan, mint egy nagy udvar, a gyerekeket el merjük engedni. „Nekünk bejött Alsóörs!”

Ha ezt hallaná a község hajdani jeles polgára, Iklódy-Szabó János – gondoltam. Ő ugyanis számtalan magas tisztséget betöltve nagyon sokat tett a Balatonért. A Balatoni Szövetség elnökeként hasonló célokat fogalmazott meg, mint amelyekre a Balaton napja kívánja felhívni a figyelmet. Közéjük tartozik a balatoni fürdőélet fejlesztése, a partmenti települések gyarapodása, a közöttük lévő kapcsolat testvériessé tétele, az idegenforgalom és az egész partszakasz életének felvirágoztatása. Az alapszabályban meghatározott törekvés az elmúlt száz év során mit sem vesztett aktualitásából.

Kovács Piroska

Nagy Veronika és Zórád Ferenc fotói:

Módosítás: ( 2018. május 31. csütörtök, 07:42 )  

Praktikumtár

Balaton riviéra

Vízparti szállás

Fogyasztóbarát

Balaton Best Card