• A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése
               

Alsóörsi kilátók - ANYPE előadás

Nyomtatás

Ahogy a tervező látja, avagy kilátás a kilátóból. Május 28-án „Jeles hegyek, hegyes jelek” címmel rendhagyó előadás színhelye volt az Eötvös Károly Művelődési Ház. Az Alsóörsi Nyugdíjas Polgári Egyesület meghívására Magyar János építészmérnök, kilátótervező járt nálunk.

Azt már megszoktuk, hogy az igényes egyesület mindennapjait különféle programok teszik változatossá: tematikus kirándulások, színház- és tárlatlátogatások, ismeretterjesztő előadások szerepelnek ezek között, és akkor még nem beszéltünk dr. M.Tóth Antal élményszámba menő zenetörténeti életképeiről, melyek során zeneszerzők élete és művei kerülnek hozzánk elérhető közelségbe. Külön válfaja ezeknek az előadásoknak az operairodalom, mintegy felkészülésként arra, hogy amikor megtekintik azokat, befogadóvá váljanak.

Most viszont valami egészen más történt. Közénk jött valaki, akiről annyit tudtunk, hogy építészmérnök. És azt is, hogy nem épületeket, nem hidakat, nem utakat, hanem különös építményeket, kilátókat tervez. Abban a pillanatban, amikor elkezdett beszélni, nyilvánvalóvá vált, hogy nem tehet mást. Nem azért, mert másra nem kapna megbízást – bár mint mondta, az ember olyasmit tervez, amire felkérik – hanem azért, mert minden mondatából nyilvánvalóvá válik, hogy amit csinál, az számára nem munka, hanem alkotási láz, kényszerpálya, amelytől nem tud és nem is akar szabadulni. Csak az az ember tud olyan átéléssel, olyan szeretettel beszélni valamiről, mint ahogy ő tette, akinek a levegővétellel egyenértékű szeretett munkája.

Még valamit elárult magról első mondatával, azt, hogy fantasztikus humorérzéke van. Előadását azzal kezdte, hogy felsorolta a kilátóépítés szükséges kellékeit, amúgy fordított sorrendben, az ünnepélyes átadás ceremóniájánál kezdve, úgymint dalárda, zászló, zenekar, valamivel korábban faanyag, előtte térbeli vázlatok. Amit az ember nem tud lerajzolni, hurkapálcikákból rakja ki, számítógéppel modellezi. Fontos pillanat a geodéziai felmérés, a talajmechanika ismerete, bát ma általában sziklára épülnek a kilátók. Huszonkét kilátó megálmodása után elmondható, hogy van benne gyakorlata. Kis tablóval kedveskedik szép számú hallgatóságának, reprezálandó ezeket. Az első 2000-ben épült Zalaegerszegen az Aquaparkban, az utolsó 2016-ban Tihanyban az Apáti hegyen, de büszkélkedhet vele többek között Kab-hegy, Tés, Szekszárd, Kám, Alsópere, Veszprémben pedig három is jól megfér egymás szomszédágában. 2013 számunka emlékezetes dátum, akkor avattuk a mi büszkeségünket, a Somlyó-hegy koronáját, melynek érdekessége, hogy bármerre járunk, látványa mintegy kísér útunkon.

Magyar Jánostól megtudtuk, hogy a Balaton-felvidék bővelkedik kilátókban, száznál több vigyázza a tájat. Hajdan őrtornyok sorakoztak itt, zöld utat biztosítva a gyors híradásnak. Dr. Korzenszky Richard OSB perjel, a Tihanyi Bencés Apátság elöljárója számára a kilátóknak jelképes értéke van. Föntről minden egészen más - mondja. „Erre az egészen másra figyelmeztet bennünket minden kilátó. Arra, hogy jobban figyeljünk egymásra. Arra, hogy föl kell menni, fölül kell emelkedni a hétköznapi kisszerűségen. Onnan föntről észre tudjuk venni az embereket, akik nem különböznek egymástól, hanem mindannyian ugyanúgy élni szeretnének, és szeretnék meghaladni ők is önmagukat, még ha nincsenek is tisztában vele”.

Az előadó öt kilátót mutatott be a bőséges válztékból, köztük volt a miénk. Elmondta, hogy az erdőbirtokossági társulat rendelte meg, 20 főre tervezve. Magassága 227.20 m, 100 méterrel kevesebb, mint a csopaki. Ismertette a tervezés menetét, a műszaki adatokat és elmondta azt is, hogy szem előtt tartotta Corbusier elvét, miszerint az építészet játék a fénnyel. Munkái közül számára a veszprémi Fenyves utcai Jutas vitéz kilátó a legkedvesebb, bemutatása alkalmat adott arra, hogy egyben az aranymetszés szabályairól szót ejtsen. Beszélt a kilátók várható élettartamáról, 50 évben meghatározva azt, ám ez a környezeti ártalmak függvénye. Végezetül terveiről kérdeztem. Van egy álmom – mondta: Szeretném, ha Pécsett épülne egy Csontváry múzeum, szimbolikus csigavonallal megközelítve a tetőt, melynek közepén ott áll bronzból a magányos cédrus. Ezt szívesen megcsinálnám! Addig azonban meg kell elégednie annyival, hogy a kilátók TOP 10-es listájából nyolc az ő munkásságának nagyszerű eredménye.

Kovács Piroska

Zórád Ferenc fotói

Módosítás: ( 2018. május 31. csütörtök, 22:30 )  

Praktikumtár

Balaton riviéra

Vízparti szállás

Fogyasztóbarát

Balaton Best Card