• A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése
               

Újabb szál került Alsóörs színes csokrába

Nyomtatás

Nyolc éve született meg az ötlet: szervezzünk falunapot! Közösségeinket erősítendő, saját örömünkre. Albrecht Sándor helytörténész – író az illő elnevezést is megtalálta hozzá: Alsóörsi Színes Csokor- Falunk Napja néven lett népszerű rövid idő alatt a községben a nyáridő nyitánya.

A jeles eseményre az idén is élénk érdeklődés mellett került sor. Jelenlévőket – köztük felvidéki partnertelepülésünk, Kalász község képviselőit – Ferenczy Gábor alpolgármester köszöntötte, aki mint mondta, örül annak, hogy annakidején a falunap megrendezésének egyik kezdeményezője lehetett.

A készülődés már napokkal korábban elkezdődött. Az évek során ugyanis egyre színesedett Alsóörs csokra, ma már nemcsak kulturális programok alkotják, elválaszthatatlanul hozzátartozik egy magas részvételi arányú pörköltfőzőverseny is.
A faluközpont ezen a napon gazdag választékot kínált, ahol egyaránt megtalálták kulturális és a gasztronómiai örömeiket az érdeklődők, míg a gyerekekre játéklehetőségek sora várt. A műsort a Sirály Népdalkör műsora nyitotta meg. Bónyai Mária tanárnő tanítványai, mint mindig, most is reprezentálták a népdaléneklés szépségeit. A kulturális program további részében váltogatták egymást a különféle műfajok. A rendezők gondoltak mindenkire: a musical szerelmeseit a Pannon Várszínház nagyszerű művészei szórakoztatták, őket az Illés Emlékzenekar követte nosztalgiát keltve, este a sztárvendég, Janicsák Veca aratott megérdemelt sikert. A Sa - Si duó utcabálját a Dirty Slippers fellépése előzte meg. Mindvégig remek volt a hangulat, jól érezre magát mindenki.

A falunap népszerű eseménye volt Alsóörs pörköltjének elkészítése. A minősítési verseny során tizenkilenc csapat mérte össze tudását. A résztvevők között ott találtuk a község kollektíváinak szinte mindegyikét, de akadtak alkalmi szerveződések is. A receptek nem voltak titkosak, fontos volt a minőségi alapanyag, a megfelelő – némelykor szokatlan ízvilágú – fűszerezés, a gyakorlat, és olyan versenyző is akadt, aki szerint nem ezek döntenek, hanem a hozzáállás, az, hogy szívből készüljön az étel. Minden esetre nem volt könnyű dolga a Paal Ildikó - Gulyás Elemér – Alban Krisztián összetételű szakmai zsűrinek, akiknek ítélete nyomán: Tóth Zsolt – Csaplár Péter és Csordásné Tóth Erzsébet csapata bronz, Cziborné Szabina – Tarnai Viktória és Fuit Attila brigádja ezüst minősítést szerzett. Hat kollektíva érdemelte ki az arany fokozatot, név szerint: Papp Attila – Bedők Tamás – Rozgonyi Réka – Gaál Dezső – Rízné Domján Szilvia és Albrecht Józsefné vezetésével. A legjobbak tárgyjutalmat kaptak, a résztvevő csapatok mindegyike pedig egy - egy oklevelet, amely azt tanúsítja, hogy „igen kifinomult ízlésvilágú étekkel örvendeztették meg a zsűrit és lakatták jól községünk már számos ízletes pörköltet elfogyasztó lakóit”.

Miközben fokozatosan ürült a bográcsok tartalma, az asztaloknál csoportok verődtek össze és élénk társalgás folyt. A Pörkölt ördögök elmondták, hogy füstölt csülökből, oldalasból és sertéscombból készült a remekmű, némi borral, úgy, ahogy kell. Pogácsa dukált hozzá. Az Euromix elnevezésű holland – magyar – német összetételű csapat szerint „a lényeg az, hogy együtt vagyunk”! Az egyenpólót viselő Buszosokk, akik azonos összetételben ötödször főztek falunapon, most is szándékosan sokkolták a többieket. Marhapörköltjükben, mint mondták, volt némi csavar. A Fröccsöntők sem kezdők, az Albrecht házaspár és Gál Dusánék Kalászról szintén összeszokott csapatot alkotnak. A két főből álló 18+ formáció nem is cáfolta, hogy titkon aranyat vár.

Marinkay Béla és Shao Liping Kínából először vett részt a falunapon. Shao pörköltje egyéni receptje alapján készült, növényi alapanyagból, tradicionális fűszerezéssel. A kedves fiatal hölgy jól érzi magát nálunk. Dicséri a szép környezetet, a tiszta levegőt, a vizet. Kínában nincs ilyen megmozdulás – mondja, de tetszik neki. Náluk inkább az jellemző, hogy egy lakótérben, ahol sok park van, összejönnek az emberek, szórakoznak, táncolnak. Ami pedig a magyar ételeket illeti, a gulyást jobban szereti, mint a pörköltet, ám nokedlit már ő is tud készíteni. Szablics Zsuzsanna, az Emberi Erőforrások Minisztériumának közgazdásza kimondottan e rendezvény és az ő főztje miatt látogatott el hozzánk. Kérdésemre válaszolva elmondta, hogy fontosnak tartja az ilyen jellegű programokat, Alsóörsnek pedig minden adottsága megvan ahhoz, hogy sikerre vigye azokat.

Szloboda Katalintól, aki ismeri az amerikai szokásokat, afelől érdeklődtem, hogy van-e tudomása hasonló stílusú eseményről a tengeren túl. Az ottani kisvárosokban inkább árusítással összekapcsolt vásárokat rendeznek – válaszolta, ahol ételeket is lehet kapni. Ott is jó a hangulat, jellemző, hogy country szól. Ilyen jellegű rendezvény viszont nem létezik, legfeljebb baráti körben. Amit Alsóörsön tapasztaltam, nekem nagyon tetszik – mondja. Közelebb hozza egymáshoz az embereket. De hát éppen ez a cél!

Kovács Piroska

Nagy Veronika és Zórád Ferenc fotói:

Módosítás: ( 2018. június 04. hétfő, 12:24 )  

Nyárbúcsúztató

Zorall Sörolimpia

Praktikumtár

Vízparti szállás

Fogyasztóbarát

Balaton riviéra

Balaton Best Card