• A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése
               

Véget ért a XIX. Harley-Davidson Open Road Fest

Nyomtatás

Utószó a Harley – Davidson fesztiválhozSokan és sokszor megírták már, hogy az alsóörsi nyár legismertebb és legnagyobb szabású rendezvénye, a Harley - Davidson Open Road Fest sikerre van ítélve. Nem volt ez másként az idén sem.

Még két napja sincs, hogy véget ért a 19. alkalommal megrendezett nagy durranás, máris szép számmal akadnak olyan résztvevők, akik jóformán számolják a napokat, úgy várják a következőt. Jubileum lévén az biztosan „ütős” lesz – mondták, még a szokásosnál is több eseménnyel, koncertek sorával, no meg meglepetésekkel, pedig azokból eddig sem volt hiány. Jó döntés volt annakidején, hogy Alsóörs adott otthont ennek a tömegeket mozgósító, nem mindennapi programnak, amely érdeklődésre tart számot szerte a világban. Kanadától Thaiföldig, Norvégiától Kínáig hosszú volna felsorolni azokat az országokat, ahonnan az érdeklődők érkeztek, résztvevőként, vagy „csak” szemlélőként, felvonultatva a közlekedési eszközök teljes arzenálját. Alsóörs, a rendezvényt megálmodó fesztiváligazgató, Dobai Attila és községünk önkormányzatának példás együttműködése révén, beírta nevét a világ vezető fesztiválhelyszíneinek sorába.

A motorozás életforma, a fesztivál pedig jó alkalom arra, hogy szenvedélyünknek hódolva érezzük jól magunkat a világnak egy olyan szegletében, ahol minden a motorozásról szól, ami néhány napra csak a miénk – mondta Kiss József, aki Kiskunhalasról érkezett. A motorosok barátok. Mindegy, hogy ezer éve ismerjük egymást, vagy nem találkoztunk még sohasem, az összhang az első pillanatban megszületik. Titka a közös érdeklődési kör. Értjük egymást, a motorzúgás nemzetközi nyelv, a programok pedig beszélnek önmagukért.
Hogy melyek voltak ezek nagyvonalakban? (részletesen lásd a fesztivál hivatalos honlapján) – ennek eredtem nyomába. Egy biztos: mindenki megtalálta azt, amire vágyott, amiért június 6 és 10 között Alsóörsre látogatott.

A fesztiválváros, azaz a Pelso Camping ilyenkor éli a maga életét. A program már jó előre ismert, egy külön erre a célra készült műsorfüzet ismerteti a látni – hallani – tudnivalókat, egy szemléletes térkép pedig azt, hogy mi hol található. Van itt minden: nagyszínpad és rockaréna, Harley Davidson expo és gasztro udvar, Raqpart bár és vásártér, Jeep élménypark és Wrangler kiállítás. Nem véletlenül népszerű a Stihl motormosó (két széplány bizonyítja, hogy nem kizárólagosan férfimunka ez a tevékenység), de sokan keresik fel a közlekedésbiztonsági sátrat is, ahol különféle tesztek, játékok és tudnivalók várják a látogatót. Ez nem véletlen: Dobai Attila szerint a közlekedés biztonságának tudatosítása a fesztivál legfőbb üzeneteinek egyike. Mint minden alkalommal, most is várták a véraódókat, sokan tartják fontosnak, hogy szükség esetén segítsenek embertársaiknak.

Ami a programokat illeti, színes volt a paletta. Hol menne el az ember egy élményszámba menő helikopteres sétarepülése, ha nem a gyönyörű Balatoni Riviéra felett, hol ülne fel egy rodeóbikára (nem kell érte az USA-ba utaznia), vagy tekintene meg egy vérbeli rúdtánc showt? Az extrém sportok kedvelőinek kedveztek a szervezők akkor, amikor programba iktatták a Bravity Academy Extrém Sport showját, az erős ember bemutatót és kamionhúzást, vagy a sportfavágók küzdelmét. Megcsodálhattuk azt is, hogy mit tud Erdős Csaba és Angyal Zoltán kaszkadőr. Látnivaló akadt a levegőben is: Veres Zoltán műrepülő Európa-bajnok nem először kápráztatta el a nézőket.

Mérd össze motorod hangját a versenyláncfűrészével!– szólt a felhívás a Hot Saw hangerőpárbaja során. Arról, hogy a láncfűrész főszereplővé váljon, Gáborecz István láncfűrészes szobrász már az elmúlt évben gondoskodott. Alsóörs egyik látványossága az általa fából faragott motor. Az idén az alkotás kiegészült: Dobai Attila életnagyságú szobra és a márka megszületési körülményeinek egyik jelképe, egy malac kerül rá a művész ajándékaként, amelyet az ötletgazda motoros és községünk polgármestere, Hebling Zsolt vett át. Volt a fesztivállátogatók között még valaki, aki szintén kapott egy szép ajándékot, ebben Fortuna is közrejátszott. Azt nem tudom, hogy a szerencsés nyertes, Miklós Zoltán mivel érkezett (a szlogen szerint mindegy), de az biztos, hogy egy Harley-el távozott.
Külön fejezetet képviselnek a fesztiválok két évtizedes történetében a fellépő zenei együttesek. Merítés ez a legjavából. A népszerű Tankcsapdát még az sem zavarta, hogy nem kedveztek az égiek, esőben játszottak tovább egészen addig, amíg egy szál néző állt a színpad előtt. Fergeteges hangulatot varázsolt a többi zenekar is, köztük a Zorall, Török Ádám és a Mini, a Leander Kills, a Led Zeppelin Session, az Elvis Presley Story, vagy éppen a Zenevonat az LGT sztárjaival és a Canned Heat. Külön kell szólnom egy egészen különleges zenekarról. Négy finn zenész, akik csellóikkal hódítottak. Az Apocalyptica tagjai nem szokványos módon, a heavy metal szolgálatába állították hangszereiket, nagy sikert aratva.

A motorozás a szabadságról szól. Ezt minden évben elmondják nekem azok, akiket a felvonulás idején megszólítok. Ez a fesztivál leglátványosabb része résztvevő és néző számára egyaránt. A menet élén a fesztiváligazgató halad – nélküle nincs fesztivál – mondta egy alsóörsi motoros, őt követi hosszan kígyózó sorban a több helyen becsatlakozó résztvevő az Alsóörs – Csopak – Füred – Aszófő – Paloznak – Lovas – Felsőörs – Almádi –Alsóörs útvonalon. A színes kavalkádon kívül vezetett túrákon is részt vehet ilyenkor, aki egy kicsit motorozni szeretne, miközben a szép környékkel ismerkedik. llyen a Poker Run, melynek során különböző helyszíneken kell lapot húzni, a kegyeleti út, a Memory Run Balatonakaliba, egy baleset áldozatainak emléke előtt tisztelegve.
A fesztivál második napján, június 7-én a Zirc melletti Tündérmajorban jártunk. Lehetőségem nyílt arra, hogy a legújabb Harley – Davidson modellel tegyem meg ezt az utat. Jól éreztem magam – mondta Csókás Péter, aki nem véletlenül időzíti minden évben a fesztiválhoz szabadságának időpontját.

Mi Tompáról jöttünk, kifejezetten a fesztiválhoz igazodva – mesélte Csató Zsoltné. A férjem minden álma egy motor volt, most sikerült vennünk egy Yamahát. Ez az első felvonulásunk! Nagyon vártuk.
Az felsőörsi baráti társaság tagjai buszvezetők. Mindannyian beleszülettek a motorozásba. Öten vannak, öt féle márkával vesznek részt a felvonuláson. Szeretik a hivatásukat, de ez itt most valami egészen más! Felszabadult, jó érzés, alkalom arra, hogy az ember a gőzt kiengedje.
Hebling Zsolt polgármester fontosnak tartja, hogy ez a kapcsolat él és virágzik, immár ennyi éve. Ilyenkor kezdődik a szezon – mondta, ez az esemény pedig kedvezően hat az idegenforgalomra, nem beszélve arról, hogy az egész világon ismertté teszi Alsóörs nevét.

Kovács Piroska

A 2018-as Open Road Fest képekben - Csókás Péter és Zórád Ferenc fotói:

Módosítás: ( 2018. június 13. szerda, 11:04 )  

Praktikumtár

Balaton riviéra

Vízparti szállás

Fogyasztóbarát

Balaton Best Card