• A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése
               

Kovács Endre fotóművész kiállításának margójára

Nyomtatás

A műtárgyfotózástól a Galaxy Naplóig. Élénk érdeklődés mellett nyílt meg június 8-án a Török-Ház idei első kiállítása. 

A sokat látott műemléképület falain ezúttal fotográfiák kaptak helyet: Kovács Endre, a köztünk élő nagyszerű fotóművész mutatta be az elmúlt másfél évben készült munkáit. Már a kiállítás címe is elgondolkoztatta a látogatót: Isten táncjátékába avatott be bennünket a Galaxy Napló.

A helyszínen, a Török-Ház semmihez sem hasonlítható légkörében Kálmánfi Gábor művelődésszervező köszöntötte a jelenlévőket, köztük Porga Gyula veszprémi-, Czeglédy Ákos paloznaki-, Ferenczy Gáborné lovasi és Hebling Zsolt alsóörsi polgármestert, valamint Ferenczy Gábor helyi alpolgármestert. A neves kisnemesi udvarház udvarán ott találtuk Kovács Endre tisztelőinek és barátainak széles körét, községünk és a környék lakosságát szép számban, valamint másokat, akik érdeklődnek a kiállító művész munkássága iránt.

A Mester biztosan nagyon elégedett! Ez volt az első gondolatom még a hivatalos megnyitó előtt, amikor szembesültem a különleges felvételekkel. Petrás Istvánra gondoltam, Kovács Endre tanárára, akitől műtárgyfotózást tanult még a kezdetekkor. Van-e nagyobb elismerés egy mester számára, mint amikor tanítványa egyre nagyobb magasságokat ér arra az alapra építkezve, amelyet tőle sajátított el? Kovács Endre soha nem mulasztja el, hogy ennek hangot adjon, miközben azon a megérdemelt sikerek sorával övezett úton jár, amely a műtárgyfotózástól a mobiltelefonnal készített digitális fotónaplóig vezetett.

A kiállítást Fenyvesi Ottó költő, képzőművész nyitotta meg, mint mondta, boldogan tett eleget a felkérésnek. Bevezetésként (meghökkentő!) adatokat sorolt fel arra nézve, hogy a digitális technológia hogyan hálózza be bolygónkat, miként válik napjaink civilizációja globális faluvá, majd a fotográfia alig kétszáz éves történetét idézte fel. Manapság áttörést jelent a mobiltelefonok fényképezőgép funkciója, több millióan élnek vele naponta szerte e világon. Most Kovács Endre is megtette ezt, Galaxy mobiltelefonja eszköze lett alkotói tevékenységének. Témát is és formát is talált hozzá. Témája Isten táncórája, „az át nem gondolt út”, alkalom arra, hogy különös történeteket mondjon el a maga módján önmagáról, mindennapjairól, gondolatairól, szorongásaitól, örömeiről és a világ dolgairól. A keretet adó forma pedig nem más, mint a naplóírás (ezúttal digitálisan), melynek jótékony hatása közismert: a pszichológusok szerint segíti a szétesett emlékek összerendezését és leegyszerűsítését, míg az alkotó folyamatok az emóciók szabályzását.

Kovács Endre ma megnyíló kiállítása nem egy tipikus, klasszikus fotókiállítás – mondta Fenyvesi Ottó, szabad asszociációkra épülő véletlen képek kompozíciója. Kötődnek a külső valósághoz, de a szerzőről vallanak és a valósághoz való viszonyáról. A képekben megtestesülő ambivalenciák azokról az ellentmondásokról és feszültségekről szólnak, amelyek az alkotóban rejlenek. Susan Sontag amerikai esztéta írta, hogy a mai kor emberében erős igény munkál, hogy fényképekkel alátámasztott valósághoz és fényképekkel felfokozott élményekhez jusson. A művészi tevékenység során az alkotóban kavargó gondolatok később másban is kiválthatják ugyanazt az érzést. Közéjük tartozik Kovács Endre Galaxy naplója is, amely Fenyvesi Ottó szavaival élve „vígaszt nyújt, a világ rejtett mintázatait, dimenzióit mutatja fel, a szerzőt pedig kreatív magasságokba lendíti”.

Az Isten táncjátéka című kiállítás Kegye János pánsípművész hangversenyével ért véget, aki Vangelistól Tolcsvay Lászlóig, Leonard Cohentől a Beatlesen át a délszláv zene vérforraló ritmusáig kötött csokorba egy kis ízelítőt.

A kiállítás a vélemények tükrében:
Bartucz Gabriella újságíró: számomra ez a kiállítás láttatni enged egy szomorú búcsúzást egy életszakasztól, ugyanakkor a kiút keresését, nyitást egy reményt nyújtó új világ felé. Mondhatnánk úgy is: Irány egy új galaxis!
Czeglédy Ákos, Paloznak polgármestere: Endrének nagy rajongója vagyok. Nekem különösen a redőnyös sorozat tetszik. Olyan dolgokat láttat meg, teljesen hétköznapi témákat, amelyek a fotó által átlényegülnek, más kontextusba kerülnek. Szeretem az ilyet.
Dr. Vaskovics László Árpád szociológus és neje: a hétköznapokat befogni, élménnyé emelni, művészet. Kovács Endre megtette ezt. Fotográfiái által érzéseket tud kelteni, a szemlélőt gondolatai részesévé tudja tenni. Köszönet érte. Az pedig korunk vívmánya, hogy ehhez a digitális technika is ily mértékben hozzájárul.

Kovács Piroska

Zórád Ferenc fotói:

Módosítás: ( 2018. június 11. hétfő, 11:27 )  

Harley-Davidson

Praktikumtár

Balaton riviéra

Vízparti szállás

Fogyasztóbarát

Balaton Best Card

Patinás Antik