• A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése
               

Arany diploma átadás

Nyomtatás

Nagyon szerettem tanítani - Lovász Lászlóné arany diplomát kapott. Június 16-án, az Általános Iskola ballagási ünnepségén Lovász Lászlóné, az iskola nyugalmazott igazgatója díszoklevelet vett át Alsóörs polgármesterétől, Hebling Zsolttól,

abból az alkalomból, hogy 50 évvel ezelőtt szerezte meg tanári diplomáját.

Hogy milyen érzés most itt állni? Öröm és meghatottság tölt el. Boldog vagyok, hogy ilyen hosszú időt tölthettem el számomra a világ legszebb iskolájában, és azért is, hogy ilyen kollegáim voltak – mondta kérdésemre válaszolva. Amúgy a fél évszázad hamar elrepült. Életem értelme volt a munkám. Ha újrakezdhetném, ugyanezt választanám.
Lovász Lászlóné, Balázs Mária a Pécsi Tanárképző Főiskolán kapott diplomát. Először a mezőgazdasági ismeretek és gyakorlatok három éves szakot végezte el, később fizikatanári, végül számítástechnikai képesítést szerzett. Tanított Lesencetomajon, Sümegen, Köveskálon, majd Alsóörsre vezetett az útja. Negyvenegy éves pedagógiai pályafutásából harmincnégy tanévet töltött itt. Volt igazgatóhelyettes, 1989 – 2004-ig pedig az iskola igazgatója.

Egy riport során pályafutásának kezdetére így emlékezett: „Sok mindent tanítottam, köztük mezőgazdasági ismereteket, ami nagyon hasznos volt a kiskertekben. Volt egy gyakorlókertünk a Szilvás mögött, ahol konyhakerti növényeket termesztettünk, akadt benne néhány gyümölcsfa is. A téli időszakot is hasznosan töltöttük: olyankor háztartási ismereteket sajátítottak el a tanulók. Tanítottam éneket, oroszt, nem volt százszázalékos szakos ellátottság. Az a tapasztalatom, ha nem szakos tanár tanít valamint, még lelkiismeretesebben végzi, mert az önmagával szemben támasztott igényesség azt követeli meg. Nagyon szerettem tanítani! A tantestületben jó hangulat volt, jó volt az összetétele. Sok új kollega jött akkor az iskolába. Az idősebbek felkarolták a fiatalabbakat, mi pedig felnéztünk rájuk. Egyértelmű volt, hogy az alsóörsi gyerekek az alsóörsi iskolába járnak. A szülőkkel nagyon jó volt a kapcsolat, tisztelték a tanítót, támogatták az iskolát. Az, hogy a községben ilyen szép iskola és óvoda van, nekik is köszönhető.”

Az Endrődi Sándor Református Általános Iskola és Kézilabda – Utánpótlásközpont mai arculatának kialakításában az igazgatóasszonynak elévülhetetlen érdemei vannak. Amikor átvette az iskola vezetését, az első lépés a környék rendezése és a vöröskőkerítés megépítése volt, később lehetőség nyílt napjaink modern, szép iskolájának létrehozására is. Ekkor érvényesült csak igazán szakismerete, gyakorlati érzéke, szervezőkészsége, hiszen ismerte a színvonalas oktatáshoz szükséges feltételeket. Az volt a szándék, hogy különálló épületek helyett, egységes, zárt intézményt hozzanak létre, ahol vannak közös helyiségek. Jó kapcsolatot ápolt a tervezővel és a kivitelezővel egyaránt, az pedig szerencsés körülmény, hogy Alsóörs akkori polgármestere, Bóka István (az iskola egykori diákja) szintén szívügyének tekintette, hogy a községben korszerű, esztétikus iskola működjön. Az igazgatónő lelkesen mesél erről ennyi év távlatából is, élete szép, alkotó korszakának nevezve ezeket az éveket.

Lovász Lászlóné a kép jobb szélén látható

Az iskola nemcsak külsőleg újult meg, a mindennapok reformokat hoztak. Nyelvet kellett választani az orosz helyett: a tantestület döntése (praktikus okok miatt) a németre esett. Nagyszabású rendezvények helyszíne lett az épület, az egyikre még egy kilencvenéves régi kolleganő is eljött. Rendszeressé váltak a táborozások. Méltatásában Hebling Zsolt kiemelte, hogy az igazgatónő sokat tett a kollektíváért, az iskola szellemiségéért.

Ars poeticáját a kitűntetett maga is megfogalmazta, miszerint: „A ballagásokon el szoktam mondani, hogy tanítványaink elsősorban szeressék a szűkebb környezetüket, a családjukat, a települést, ahol élnek, utána jön a tágabb tér, hazánk. Tiszteljék szüleiket, nevelőiket, tásaikat, önmagukat, és emlékezzenek arra, hogy mindezt itt tanulták!”

Kovács Piroska

Módosítás: ( 2018. június 22. péntek, 11:42 )  

Harley-Davidson

Praktikumtár

Balaton riviéra

Vízparti szállás

Fogyasztóbarát

Balaton Best Card

Patinás Antik