• A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése
               

Szent Iván éjjelén, Alsóörsön

Nyomtatás

Új színfolttal bővült Alsóörs amúgy is eseménydús rendezvénynaptára: június 24-én este a Merse parkban tüzek gyúltak, meditatív zene szólt, béke és csend honolt. Kövi Szabolcs "Szent Iván napi koncertjén" jártunk.

Az ötlet nem újkeletű, sőt, a történészek a legpogányabb ünnepként tartják számon június 23 – 24 fordulóját, Szent Iván éjszakáját. A dolog még ennél is bonyolultabb, mert nem is egy jeles napról van szó, hanem egyszerre kettőről: nyárközép éjszakájáról, azaz a nyári napfordulóról és egy egyházi ünnepről, Szent János egyházi napjáról. A kettőt eredetileg három nap választotta el egymástól, ám a naptárreformok és más egyházi intézkedések következtében az 5. század óta közösen ünnepeljük azokat.

Az esemény elnevezése változó. Vannak országok, ahol azt a napfordulóhoz, máshol a tiszteletben áll szenthez (Szent János – Szent Ivánhoz) kötik. Hazánkban június hónapot Szent Iván havának is nevezik. Az Iván név a régi magyar Jovanos – Ivanos alakból származik.

Nyárközép éjszakájához világi- és egyházi ünnepek, valamint néprajzi szokások sora kapcsolódik mindenütt a világon. Ezek szervesen összefonódnak azon gondolat jegyében, hogy az év legrövidebb éjszakája a világosság győzelmét szimbolizálja a sötétség felett, a jóét a rossz felett. A nap mágikus ereje abban rejlik, hogy a sötétséget az elmúlással, a fényt a megújulással, a megtisztulással azonosították már a kezdetekkor. Számtalan példát ismerünk erre a kulturális antropológiából, a különböző népek hitvilágából. Tüzet a sötétséget elűzendő szokás rakni. Hazánkban a 11. század óta teszik ezt. Örömtüzek gyúltak már a pogány világban is, égő faágakkal táncolták körbe azokat, a szántóföldeken pedig lángoló kerekeket gurítottak, megtisztulást, újjászületést várva – áll Bod Péter „Históriára utat mutató magyar lecsicon” című munkájában.

Június 24-én este Alsóörs népszerű Merse parkjában is kigyúltak a fények, az apró lángocskák nálunk is táncot jártak. A gyerekek által kedvelt szánkódombon apró mécsesek pislákoltak romantikus hangulatot árasztva. A helyszínt körül állták az érdeklődők, mások széken ültek, földre terített pokrócra feküdtek. Benépesültek a park távolabbi padjai is. A pillanat meghitt voltáról Kövi Szabolcs előadóművész – zeneszerző gondoskodott, aki fuvolán, pánsípon és más hangszereken játszott közel egy órán át az alsóörsi éjszakában. Aki ezek után nyugovóra tért, lehet, hogy különös dolgokat álmodott: erdőben bolyongott, mesteremberek mulatságába tévedt, Oberonnal, Puckkal, esetleg magával a tündérkirálynővel, Titanillával találkozott, úgy, ahogy azt közel félezer évvel ezelőtt Shakespeare megálmodta, amivel a maga módján Mendelssohn is egyetértett. A Szentivánéji álom napjainkig őrzi töretlen népszerűségét, külön öröm, hogy ehhez mi is hozzájárultunk, hála Arany János kitűnő fordításának. Azoknak sincs okuk búslakodásra, akik nem álmodtak semmit ezen az éjszakán, hiszen egy hagyományt teremtő, szép este részesei lehettek. Köszönet érte.

Kovács Piroska

Nagy Veronika és Zórád Ferenc fotói:

Módosítás: ( 2018. június 27. szerda, 08:51 )  

Praktikumtár

Balaton riviéra

Harley-Davidson

Vízparti szállás

Fogyasztóbarát

Balaton Best Card

Patinás Antik