• A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése
               

A tudatosság ünnepe - Everness2018.

Nyomtatás

EVERNESS -fesztivál a harmonikus élet jegyében. Júniusban két fesztiválnak adott otthont a Pelso kemping Alsóörsön. A motorosok után a tudatos életmódra törekvők vették birtokba a területet, hogy öt napon át élvezzék azt, amit ez a fesztivál tud nyújtani nekik.

Márpedig a kínálat rendkívül nagy és széleskörű volt.
Természetesen lehetett előre tájékozódni a fesztivál honlapján, a megérkezéskor egy vaskos kis füzetet is adtak a regisztráció után a karszalaggal együtt. Ebben a programfüzetben negyvenhat helyszínt számoltam meg, maga a fesztiválszervezés huszonkét saját helyszínről gondoskodott. Kérdésemre az irodán elmondták, hogy közel háromszáz előadó és hatszáz program várta az érdeklődőket. A fesztivál zavartalan, zökkenőmentes napjaiért kétszázötven önkéntes dolgozott. Mivel a kemping területére autók nem mehettek be, a parkolás sem volt könnyű, az utak mentén mindkét oldalon sűrűn, s a réteket is ellepték az autók. Pedig sok fiatal érkezett vonattal is, gyakran lehetett felmálházott gyaloglókat látni ezekben a napokban.

Csütörtökre már sátrak sokasága tarkította a bejárat környéki gyepes területet, de a mobil házak is megteltek. A főkapu közelében állították fel a zenei nagyszínpadot, zenei élményben több helyszínen is részesülhettek a hallgatók. A Dzsem színpad pl. a Balaton felé fordítva, homokos, füves részekkel, s a tihanyi háttérrel remek helyszín volt a fellépő zenészeknek.
A vízparton kaptak helyet a különböző jógafoglalkozások, chi kung, kínai energiagyakorlatok, a táncok kedvelői is itt gyülekeztek. A kora reggeli programok lehetőséget adtak a jóga különféle irányzataival való ismerkedésre, gyakorlásra. S ehhez tényleg nem kellett más, csak az akarat és egy jógaszőnyeg, esetenként még az sem.
A fák közt húzódó utcácskákban állították fel a kisebb-nagyobb sátrakat, ezekben különböző workshopok, kezelések, meditációk, beszélgetések, előadások kaptak helyet. Közöttük eladásra kínált termékek: sajtok, lekvárok, szappanok, füstölők, ruhák.

Külön elkerített rész Gyermekfalu néven foglalkozásokkal, mesékkel várta a legkisebbeket, de alkotó tér és lehetőség másutt is kínálkozott a gyerekeknek.
Az Evernessia nevet viselő nagyszínpadon, mintegy a gasztro sátrak által határolt „udvarban” jeles előadók és érdekes kerekasztal beszélgetések kaptak helyet. (Müller Péter is itt beszélt a lélek halhatatlanságáról.)

A tudatosság ünnepe – olvashatjuk a programfüzet borítóján. Itt minden erről szólt: a test, lélek, szellem harmóniájáról, melynek megteremtéséhez, eléréséhez elengedhetetlen az önismeret. Sokféle megközelítés kínált lehetőséget ehhez; kiváló, elkötelezett szakemberek vezettek végig egy-egy témát, felismerésekhez segítettek, elgondolkodtattak, beszélgetésekre volt lehetőség. Érezhető módon volt jelen a nyitottság, ami szintén alapvető feltétele minden változásnak, változtatásnak.
Sajnos az időjárás a pénteken érkező hidegfronttal gyors hűlést, szelet és esőt is hozott, de ez kevéssé szegte kedvét a fesztiválozóknak. Előkerültek a melegebb ruhák, s folyt minden tovább a tervek szerint.

Az utolsó nap pontos adat még nem állt rendelkezésre, előzetes becslés szerint háromezer-ötszáz ember biztos részt vett a fesztiválon.

Csiszár Edit

Nagy Veronika és Zórád Ferenc fotói:

Módosítás: ( 2018. június 26. kedd, 08:54 )  

Praktikumtár

Balaton riviéra

Vízparti szállás

Fogyasztóbarát

Balaton Best Card