• A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése
               

Tokyo-Budapest Ensemble koncertjéről

Nyomtatás

A Tokyo-Budapest Ensemble nyitotta a Nyári Zenei Napokat. Június 23-án este két egymásra épülő esemény színhelye volt a református templom: a Nyári Zenei Esték első vendége, Berkes Kálmán klarinétművész, a koncertet adó Tokyo-Budapest Ensemble művészeti vezetője először az Endrődi szalon vendége volt.

 A vele folytatott beszélgetés mintegy megalapozta a hangverseny hangulatát, bár abban a fellépő művészeken kívül Mozart zsenijének volt döntő szerepe.

Mozart a Bekes Kálmán által leginkább tisztelt zeneszerzők egyike, aki már gyermekkorában elindult a hallhatatlanság felé vezető úton. A nagy találkozás szerző és előadó között úgy jött létre, hogy Mozart viszont nagyon kedvelte a klarinétot, remekművek sorát írta szólószerepet szánva ennek a szép hangszernek. Nem véletlen tehát, hogy a két Mozart műből álló koncert egyike az 1789-ben komponált A-dúr klarinétkvintettet volt. Az effajta zenére szokták azt mondani, hogy „fülbemászó” dallamok láncolata. A zeneirodalomban a boldog szerelmet kapcsolják össze beszédes témáival, míg a klarinétra írt Mozart művekben általában felfedezni vélik az operák szövegtelen részének érzékien szép, mámoros ízét – áll a lexikonban.

Folytatásként egy jól ismert művet hallhattunk, a méltán népszerű G-dúr szerenádot, ismertebb nevén a Kis éji zenét. Az Eine kleine Nachtmusik a mai kamarazene egyik leggyakrabban műsorra tűzött alkotása, zenei formáját az iskolákban mintaként oktatják. Ősbemutatójára Bécsben került sor egy humanitárius alkalomból: a Bécsi Zeneművészek Társsága adománygyűjtő hangversenyt rendezett a nyugalmazott muzsikusok. zenészözvegyek és árvák megsegítése céljából. A vonósszerenád diadalútja azóta töretlen.

Nem volt ez másként az alsóörsi koncerten sem, ahol élményt nyújtó, nagyszerű előadás során idézte meg Mozart zsenijét a Győri Filharmonikus Zenekar tagjaiból álló együttes (Tokyo kivételesen csak a hallgatóság soraiban jelenlévő Berkes Ryoko hegedűművésznő által volt képviselve ezúttal). A hálás közönség vastapssal köszönte meg a szép estét:
Berkes Kálmán klarinétművésznek, a Győri Filharmonikus Zenekar művészeti vezetőjének, Bónitz Márton koncertmesternek, Dombi Rajmondnak (hegedű), G.Horváth Barnabásnak (brácsa), valamint Juhász Viktornak, aki a cselló szólamot játszotta.

Jól indult ez a hangversenysorozat, a folytatásban is élmények sora várja a komolyzene kedvelőit a református templomban.

Kovács Piroska 

Módosítás: ( 2018. június 26. kedd, 11:21 )  

Praktikumtár

Harley-Davidson

Balaton riviéra

Vízparti szállás

Fogyasztóbarát

Balaton Best Card

Patinás Antik