• A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése
               

Alsóörsi Csipkeműhely 2018. évi nyári tábora

Nyomtatás

Amikor a kezdet sem nehéz - látogatás az Alsóörsi Csipkeműhely nyári táborábanJúnius 25 és 30 között kezdő- és haladó szintű nyári csipkeverő tábort rendezett a Szuper Miklósné Gránátalma-díjas népi iparművész által alapított, fennállásának tizenhatodik évében járó Alsóörsi Csipkeműhely. 

A második alkalommal felkínált képzési lehetőség iránt nagy volt az érdeklődés.

A helyszínen, az Eötvös Károly Művelődési Ház színháztermében pezsgő élet folyt még a zárónap utolsó óráiban is. Igaz, ekkor már azok a „táborozók”, akik elkészültek a napi penzummal, nemcsak a csipkeverés rejtelmeiről beszélgettek, szóba került más téma is, volt, aki ottjártamkor éppen legjobb receptjét osztotta meg az érdeklődőkkel. Jelenlévők nagy többsége azonban a végső simításokat végezte munkáján, láthatóan nagy igyekezettel és még annál is több szeretettel. A haladók már ujjaikban tudják a mesterég fogásait, a kezdők némi segédlettel dolgoztak. Tanácsot, gyakorlati útmutatást kérniük sem kellett, tanítóik olvastak gondolataikban.

Az egyedülállóan térítésmentes tanfolyamról a médiumokból és az internetről szereztek tudomást az érdeklődők. Ők negyvenen Veszprém – Pest – Bács - Kiskun és Zalamegye tizenhét településéről érkeztek. Közéjük tartozik Alsóörs közvetlen környéke (Felsőörs, Paloznak, Balatonfüred, Veszprém), valamint Tapolca, Siófok, Balatonkenese, Sóly, Márkó, Zirc, Pénzesgyőr, Méntelek és Zalaegerszeg is. A tábor résztvevőinek a tanulási kedven kívül semmi mást nem kellett hozniuk, a csipkeveréshez szükséges kellékek és a táborozás komfortjának feltételei rendelkezésükre álltak, köszönet érte Alsóörs Község Önkormányzatának, az Alsóörsért Közalapítványnak, az Alsóörsi Csipkeműhelynek, az Alsóörs - Lovasi Református Társegyházközségnek és a Napraforgó Óvoda és Bölcsőde remek konyhájának.

A csipkeverő tábor élete meghatározott rendben folyt, pontos napirend szerint követték egymást a tennivalók. A program Alsóörs és az Alsóörsi Csipkeműhely bemutatásával vette kezdetét (ehhez egy kiadós séta is hozzátartozott a község természeti szépségét és épített örökségét bemutatandó), majd a csipkeverés alapjainak elsajátítása volt a feladat. Ezt a funkcionális minták előkészítése, később kivitelezése követte. Egész mappáravaló tudomány gyűlt össze a vászonverés, félverés, egészverés elméletéből és gyakorlatából, minták, rajzok, praktikumok. Megkapta mindenki, úgy láttam, örömmel forgatták. Ezt az általam megkérdezettek is igazolták.

Fischer Jánosné, Tapolca: Először járok itt. A Naplóban olvastam a lehetőségről. Felhívtam Szuperné Juditot, bíztatott, hogy jöjjek. Kötni, horgolni, hímezni tudok, ez maradt csak ki. A csipkeverés nagyon tetszik a szépsége miatt. Finom munka. Szavakban nem is tudnám leírni azt, amit a műhely tagjainak munkáiból rendezett kis kiállításon most látok, olyan gyönyörű. Különben pedig le a kalappal Alsóörs előtt! Csak jót tudok mondani. Nagyon kedvesen fogadtak, bíztattak, segítettek. Először izgultam, hogy meg tudom-e csinálni, de gyorsan megtanultam. Sikerélménnyel térek haza.
Hasonló véleményt fogalmazott meg Balázs Tünde veszprémi óvónő is, akinek annyira megtetszett ez a szép tevékenység, hogy a műhely tagja kíván lenni. Bár köztudomású, hogy minden kezdet nehéz, ő a csipkeverést nem tartja annak. Ebben a szakszerű oktatásnak és segítségnyújtásnak döntő szerepe van. A tudnivalókat Szuper Miklósnétól, Tarnai Viktóriától, Babos Csabánétól és Kiss-Jakab Lászlónétól sajátították el. Felhasználni kívánt motívumokat az internet segítségével kerestek. Tarnai Viktória nagyon örül annak, hogy a kezdő csoportból három, a haladóból pedig két új alsóörsi illetőségű taggal gyarapodik a jövőben a műhely tagjainak létszáma. Jóleső érzés számára az is, hogy két – két olyan társuk is van, akik anya és lányaként tartoznak közéjük, hiszen őt is édesanyja, a műhely díjnyertes munkákat készítő, meghatározó tagja oltotta be annak idején egy életre a csipkeverés szeretetével.

Tóth Zoltánné, egy kézimunkaszakkör vezetője, Zalaegerszegről érkezett. Jól ismeri a műhely munkáját, részt vett a tavalyi tanfolyamon is. Mint mondta, saját gyönyörűségére dolgozik, rokonoknak, ismerősöknek készít ajándékot. Véleménye szerint rá kell érezni a mozdulatok ízére, utána magától megy minden. Jönne jövőre is. Jól érzi magát nálunk.
Ez volt a cél: megszerettetni, tovább éltetni népi hagyományainkat ezen a téren is. Szuper Miklósné így beszél erről: A népművészet számomra a szeretet és a béke szigete. Közösségszervező, gyógyító ereje van. Úgy érzem, az embernek át kell adnia a tudását azért, hogy örömet szerezzen ne csak magának, másoknak is. Szeretnék példát mutatni, ez nekem fontos. A példamutatás nem az egyik útja a tanításnak, hanem az egyetlen. Örökséget kell hagynunk magunk után. A magyar népművészet bőséges kincsestára megkívánja.

A második csipketábor betöltötte feladatát. Záróünnepségén Hebling Zsolt polgármester, Ferenczy Gábor alpolgármester és Báró Béla jegyző üdvözölte a nagyszerű kezdeményezés nagyszerű megvalósítását, köszönetet mondva az Alsóörsi Csipkeműhely vezetőinek és tagjainak, akik mintaszerűen oldották meg önként vállalat feladatukat. Végezetül virággal és emléklappal kívántak további sikereket a tanfolyam résztvevőinek, akiket Alsóörs visszavár.

Kovács Piroska

Tarnai Viktória és Nagy Vera fotói:

Módosítás: ( 2018. július 03. kedd, 08:33 )  

Praktikumtár

Patinás Antik

Balaton riviéra

Harley-Davidson

Vízparti szállás

Fogyasztóbarát

Balaton Best Card