• A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése
               
Hiba
  • JFolder::files: Az elérési út nem mappa:
notice
  • There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery plugin tags exists and contains valid image files.

Véget ért az idei kőfaragótábor

Nyomtatás

ÁlomfaragókA szokásos árveréssel zárult július 14-én a 18. alkalommal megrendezett alsóörsi kőfaragótábor. Hagyomány már az is, hogy ilyenkor Alsóörs esztétikai arculata is előtérbe kerül: 

látnivalói évenként új szoborral gazdagodnak. Igy történet ez az idén is.

A Sirály parkban igencsak megélénkült az élet ezekben a napokban: ebben az időszakban került megrendezésre az Alsóörsi sörfesztivál, itt zajlottak a Manzard rajziskola kihelyezett foglalkozásai, a zárónapon a közvetlen közelben, az Alsóörs Marinában a Volvo High Tech Regatta küzdelmei, és akkor még nem beszéltük a labdarúgó VB-ről, melynek elődöntőjét és döntőjét a parkban elhelyezett óriás kivetítőn izgulhatták végig az érdeklődők.

Akik az elmúlt két évtizedben nyomon követték az alkotótábor életét, örömmel fedeztek fel a résztvevők között ismerős arcokat, de voltak olyanok is, akik most tapasztalták meg mindazt, amit községünk adni tud, már pedig az nem kevés. A tíz táborlakó részben meghívásos alapon, részben jelentkezés útján verbuválódott. Az alkotótábort annakidején a hagyománytisztelt hívta életre, hiszen egykor kőbánya működött a Csere-hegy lankáin, ami pedig a megmunkálás módját illeti, napjaink kőszobrászai is csak az első és az utolsó napon használhattak gépeket, különben ők is kézi eszközökkel dolgoztak, miként tették azt elődeik. Ebben az évben változás történt: a szobrok anyaga ezúttal nem kizárólag kő, hanem bármely más erre alkalmas anyag, gépeket pedig folyamatosan lehetett alkalmazni.

Látogatásom idején, az utolsóelőtti napon, már a végső simításokat végezték mindannyian. Az alkotótábor témája ebben az évben az álom volt. Az álmok álmodói közül elsőként a budapesti Gál Judittal beszélgettem, aki egy restaurátor cégnél dolgozik, és először jár Alsóörsön. A Képzőművészeti Egyemet végzett fiatal szobrász gyönyörű helynek tartja településünket és környékét, amelynek kisugárzása van. Dicséri a társaságot, érdekesnek tartja a témát, viszont a rendelkezésre álló időt kevésnek ítéli. Több gondolata közül végül egy asszír dombormű ihlette állatábrázolást valósított meg (diplomamunkája is ebből a tárgykörből készült). Neki az álom a tudattalant szimbolizálja. Első ízben faragott permi vöröskövet, megszerette, de másképpen kell vele bánni – mondta. 

Következő beszélgetőpartnerem, a sokoldalú Ungár Fanni formatervező – iparművész annál jobban ismeri a vöröskő rejtelmeit, sok szép munkát láttunk már kezei között megformálódni. Szobra, az Álom és valóság hídja egy szemet ábrázol. A valóságban és álmában is lát az ember, a kettőt összekötő információs sáv a pupilla – magyarázza. A szobor érdekessége, hogy egyik oldala realisztikusabb, a másik sematikusabb. Utóbbi az álom.

A Krausz testvérek, Dániel Csaba és öccse, Dávid másodszor vesz részt az alkotótábor éltében. Nekem most máshol kellene lennem, meséli Dávid, aki Piliscsabáról érkezett, de inkább ide jöttem, mert jó a társaság és itt nagyon jól érzem magam. Volt egy szürrealista álmom, azt csináltam meg fából és egy használati tárgyból, pontosabban egy merőkanálból. Ebben az évben fogok végezni a Képzőművészeti Egyetem szobrász szakán. Sok tervem van. A tábort azért szeretem, mert együtt vagyunk, tanácsokat ad és kap az ember, nemcsak magáról az alkotásról, hanem minden másról, mert egy művésztelep magáról az emberről szól. A fiatalabb Krausz testvér hivatásos kőfaragó, műköves és épületszobrász. Ő Alsó-Gödön a piaristáknál került kapcsolatba a szobrászattal, ami aztán meghatározta az életét. Tavaly egy hét szabadsága volt, azt töltötte nálunk. Amikor a tábor véget ért, hosszú ideig űrt hagyott maga után. Az álmot, mint témát testhezállónak érzi. Több variációt latolgatott, végül a sors döntött. Szobra egy gombának indult, de annak leesett kőkalapja, így került képbe a fa. Annyira jól érzi magát alkotótársai társaságában, hogy szabad idejét is velük töltötte.

Az alsógödi Toperczer Ákos asztalos és ácsmunkái mellett jégszobrászattal is foglalkozik. Így ismerkedett meg Simon Dániellel, ő beszélt neki erről az alkotótáborról. Nem kellett kétszer hívni. Saját anyagot hozott, egy körtefarönköt. Szobra két farkast ábrázol. A vadon szava egy indián mondán alapuló álmot mesél el a maga módján, miszerint agyunkban két farkas lakik, egy jó és egy rossz, mi döntjük el, hogy melyiket tápláljuk. Az általa használt fába bele nőtt egy szög. Ezt csak most vette észre. A fa úgy alkotta meg önmagát, hogy eltakarta, mintegy a jó győzedelmeskedett a rossz felett.
Arláth Krisztina szobrász is levont egy tanulságot az életből, mondván (illetve faragván), hogy Nem kell mindenkinek megfelelni. Női torzó szimbolizálja ezt, kissé meglepő módon. Álma egy flusztráció. Kővel és élő növények kombinációjával dolgozik. Mint mondta, ez alatt az egy hét alt sokat tanulnak egymástól, ő többek között a különféle gépek gyakorlati használatát, amit az egyetemen csak elméletben sajátított el.

Máté Zsombor Alvó magzat elnevezésű műve helyi értéket képvisel, formai harmóniában, komplexitásban.
A Prágában élő grafikus művésztanár, Lőrincz Zsuzsa itthon van nálunk, hiszen tizedszer jár itt. Mint mondja, nem kevesebb az, amit Alsóörstől kapott, mint maga a kőfaragás, amire egész életében vágyott. Huszonöt éves korában csináltatott kőfaragó szerszámokat, ötvenegy évesen vette kézbe azokat. Köszöni Alsóörsnek a lehetőséget, a Balatonnak és környékének a sok csodát, a barátokat. Ha nem volna mindez, szegényebb lenne az élete. Idei műve nem kapcsolódik szorosan az álomhoz: Orpheus és Euridiké megható történetét zárta kőbe egyéni módon. Szobrán két arc, egymás felé fordulva, lehunyt szemmel, álomszerűen, a kő egyik oldalán kört, a másikon szívet formázva, férfi– női szimbólumként, két olyan ember kapcsolatát ábrázolva, akik egymáshoz tartoznak. A megközelítést a téma és maga a szép fehér homokő adta.

Vörös Csaba egy Waldorf iskola tanára. Ezen cseppet sem csodálkoztam, amikor megtudtam. Kérésére 1 kérdés – 2 választ „játszottunk”, vagyis érdekelte, hogy szobra kifejezi –e, tudatosítja- e bennem azokat a gondolatokat, amelyek annak megszületését motiválták. Miután akadtak érintkezési pontok, megkaptam a megfelelő magyarázatokat is az Éber álom-hoz. A szemből rombusz, oldalról háromszög alakú nagyméretű kőben alkotója mindent megtalált, amit ábrázolni kívánt, csak ki kellett abból bontania. Álom minden alkotási folyamat –mondta, érdemes a felkínált utat végigjárni. Beszélgetésünk során szóba került még Klimt, a születés csodája, a meditáció, a yin – yang és az elmúlás, mint végső álom, valamint mind ezek művészi ábrázolása. Másik szobra, A húrok álma a zene szeretetét közvetíti szemlélője számára.

A Nemzetközi Kőfaragó és Kőszobrásztábort immár második alkalommal két szobrászművész, Baran György és Simon L. Dániel szervezte.  Mint mondták, ez mintegy szemle önmaguknak. A tematikus alkotásokat (a témát közösen választják) ezúttal nemcsak faragni lehetett, hanem felépíteni, mintázni, festeni is, a változatosság gyönyörködtet. Baran György, aki 14 éve jár a kőfaragó táborba, örül annak, hogy sok fiatal vesz részt a munkában, akik folyamatosan fejlődnek. Köszönetüket fejezte ki az önkormányzatnak a számukra biztosított kövekért és a technikai segítségért. Ami az ő művét illeti, különlegességet láthattunk: alapanyagát, az acrystalt még soha nem használták ilyen célra. Épített műanyag szobra, a Megérinteni egy álmot abszurditás, minden vonatkozásban újdonság, esztétikus, szép alkotás. Másik műve, amit készen hozott, funkcionális tárgy, egy mészkőből készült vízköpő.

A másik szervező, Simon L. Dániel neve is jól cseng Alsóörsön, tíz alkalommal volt már itt, több szép szobra díszíti a települést. Az ő célja is az volt, hogy bővüljenek, színesedjenek a lehetőségek, legyen „izgalmasabb” a tábor. Szeretnék a munkát folytatni, bár ez anyagi lehetőségek függvénye. Új műve,A béke éke egy belső érzés megszületését ábrázolja. A süttői mészkőből készült oszlopon belül elhelyezkedő fényes rézgolyó figyelemfelkeltést indukál, olyan, mintha egy gyöngyszemet találna valaki. Ez az irány folytatása a réginek.  Ő is hozott egy kész alkotást: az Olméka a híres óriási olmék fej kicsinyített változata.

A hat napon át folyó munka árveréssel zárult. Először Ferenczy Gábor alpolgármester köszöntötte az alkotókat, akiken, mint mondta, nem lehet kifogni, mert minden témában jók. Köszönetet mondott a szervezőknek és további eredményes munkát kívánt mindannyiuknak. Az árverésen a szobrok többsége gazdára talált. Alsóörs szoborparkja Ungár Fanni alkotásával gazdagodott.

Kovács Piroska

Nagy Veronika és Zórád Ferenc fotói: {gallery}2018/kofarago{/gallery}

 

Módosítás: ( 2018. július 16. hétfő, 10:47 )  

Praktikumtár

Harley-Davidson

Balaton riviéra

Vízparti szállás

Fogyasztóbarát

Balaton Best Card