• A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése
               
Hiba
  • JFolder::files: Az elérési út nem mappa:
notice
  • There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery plugin tags exists and contains valid image files.

Véget ért a 4. Alsóörsi Sörfesztivál

Nyomtatás

Hétfő éjjel kanyarodott buszunk a 71-esről az Endrődi útra. Lenéztem a Sirály-park felé, semmi nyomát nem láttam a másnapi fesztivál előkészületének. Csend volt és nyugalom. Aztán másnap délután elkezdődött…

Negyedik alkalommal adott otthont sörfesztiválnak Alsóörs. Július 10-15-e között a Sirály park és parkoló a sörkedvelők találkahelyévé vált, ahol nem csak az asztalok mellett volt nehéz helyet találni esténként; nézelődők, sétálgatók is szép számmal jöttek. A mi magyar tengerpartunk a móló egyik oldalán a vitorlások sokaságával gyönyörködtet Tihany felé nézve, de a nádas és strand közötti rész is élénk esti életet él. Hét kicsi hattyú az „idei termés”, sok-sok falatkát leső kacsa közt ott ringatóznak szüleik körül, pelyhesen, szürkén még.

A nyárra ezúttal nem lehetett panasz. A strandolásra csábító nappali hőség után az esti programok visszacsalták a partra az üdülőket, hiszen a változatos zenei programok is vonzóak voltak.
A közelmúltban elkészült állandó színpadon egy stabil „díszlet”, egy békebeli okkersárga, „tetovált” Barkas homloktere valójában a DJ keverőpultját, munkaeszközeit rejtik, ő szolgáltatta, DJ Galamb a jó retró zenéket délutánonként, s a késő esti diszkókban is.

Itt minden együtt volt a kellemes időtöltéshez: sör bőséges kínálattal, ínycsiklandozó falatok, jó és változatos zenék, s egy „sörtörténész”, dr. Katona Csaba, aki évek óta tud mindig valami újat mesélni a sör történelméről.
A magamfajta laikus sörbarát hallhatott néhány érdekességet a sörrel kapcsolatban ezeken a kora esti előadásokon is. Ki gondolta volna, hogy az első sörös kultúrák már Kr.e. a 3-4. évezredben léteztek? A suméreknél nő volt az első serfőző, sőt kocsmáros is. Külön isteneik voltak erre. A legkorábbi lelet, amiről a történészek tudnak, Kínából való, a Kr.e. 7. évezredből, biológiai maradványokat találtak egy cserépedényben, amelyet radiokarbonos vizsgálattal azonosítottak a kutatók.

Gazdag választékkal vonultak föl a sört kínáló pavilonok. A legötletesebbnek azt a sötétzöld, kocka alakú autót találtam, mely talán a múlt század első feléből gurult ide, némi átalakítással söntéssé változtatva. A finom Pilsner Urquellt innen kínálták. Világos, barna, búza és gyümölcsös hideg sörök gyöngyöztek a műanyag poharakban, elvétve üvegkorsót is láttam. Többnyire kézműves és házi főzésű sörök mutatkoztak itt be, többek között a csepeli Rizmajer Kézműves Sörfőzde konyakmeggy és áfonyaízű különlegessége, vagy a blondel bier. Aki ennél többre vágyott, megkóstolhatta a Sümegi vitézek vére elnevezésű ír vörös alét, vagy annak gyömbéres gazdagon komlózott változatát. A jóféle sörök mellett nem volt hiány másfajta italokból sem: a koktélok kedvelőit egész arzenál várta a Virgin Pina Coladatól a Virgin Mojizoig, a Yin – Yang koktéltól az alkoholmentes különlegességekig. Megtalálták számításukat a pálinkabarátok is, más gyártók mellett az agárdi pálinkafőzde gondoskodott arról, hogy huszonhatféle termékük közül válasszák ki az érdeklődők a kedvükre valót. Az italok mellé harapnivaló is járt, ínycsiklandozó illatok terjengtek a levegőben. Sokan álltak sorba sültkolbászért, babos káposztáért, kedvelt volt a csülök pékné módra, a legnagyobb sikere azonban – legalábbis ottjártamkor azt tapasztaltam – a csirkével - tarjával gazdagított, zöldségekkel töltött pitának volt, ez készült vegetáriánus változatban is.

Visszatérve a sörökhöz, jelenlévők közül az önként vállalkozóknak próbát kellett kiállniuk. Mi más lehetett volna a sörtudomány próbája egy ilyen fesztiválon, mint egy sörkvíz? Katona Csaba vezette Takács Bernadett-tel, a könyvkocsi mindig mosolygós és segítőkész munkatársával. A jutalom: sörrel kapcsolatos könyvek és ötezer forint értékű sörfogyasztási bon.
Négy nő és négy férfi jelentkezett erre, négy kérdés négy lehetséges válaszából választottak, az abszolút győztes Ákos lett, aki elmondása szerint
Bajorországban szerette meg a sört ottani munkája során.
A sörivó verseny női és férfi futamát Nóra és András nyerte, úgy tűnt, hogy a fiatal versenyzők az életben is egy párt alkotnak. 
A váltó kicsit nehézkesen jött össze, öt helyett három-három „legény” állt elő, a győztes korsóhosszal az Ákos-Tomi-Miklós csapat lett.
Esténként aztán baráti társaságok, szomszédok, ismerősök együtt ültek az asztaloknál, nem csak sörözve, beszélgetve is. Sőt! Olyan fesztivállátogatók is akadtak, akik a kulináris örömöket összekötötték olvasási igényeik kielégítésével, Bernadett legnagyobb örömére, nemcsak vásároltak a „Betyár, a Balaton vándora”, azaz a Könyvmentő Kulturális Egyesület vándorszekerének kedvező áru kínálatából, hanem ott, helyben el is kezdték böngészni a könyveket. Mint azt megtudtam, tíz ilyen szekér végzi ezt a figyelemreméltó tevékenységet az ország nagyobb városaiban úgy, hogy a kör Erdélyt is beleértve tovább bővül. Most más műfajok előtt a szórakoztató irodalom vitte el a pálmát, a meséket pedig mindig „lefogyasztják”.
A napi programok sok érdeklődőt vonzottak. Rendszeresek voltak a sörtörténeti előadások és a sörivóversenyek, nagy sikert aratott a Budakalászi Tamburazenekar és a nagyszerű, Alsóörsön is méltán népszerű Swing – Swing együttes. Estéként DJ Dominique és DJ Galamb teremtett jó hangulatot. A szervezők segítségére sietett a véletlen is: a fesztivál egybeesett a labdarúgó VB. végső küzdelmeivel. Jó ötlet volt az óriás kivetítő, az elődöntőt és a döntőt együtt izgulták végig jelenlévők.
Összességében jól sikerült az idei fesztivál. Ez a véleménye Görög Évának és Józsefnek, akik Budapestről érkeztek, Nedár Ferencnek, több alsóörsi középület tervezőjének, aki szerint kellenek az ilyen rendezvények és Ceciliának Mexikóból, aki családiasnak ítéli a tapasztaltakat. Végezetül a főszervezőt, Kóczián Lászlót kérdeztem, aki elégedett volt a rendezvénnyel.

Csiszár Edit – Kovács Piroska

Nagy Veronika és Zórád Ferenc fotói:{gallery}2018/sorfesztival{/gallery}
 

Módosítás: ( 2018. július 17. kedd, 12:56 )  

Praktikumtár

Harley-Davidson

Balaton riviéra

Vízparti szállás

Fogyasztóbarát

Balaton Best Card