• A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése
               
Hiba
  • JFolder::files: Az elérési út nem mappa:
notice
  • There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery plugin tags exists and contains valid image files.

Beszámoló a Nyárbúcsúztató fesztiválról

Nyomtatás

Fesztiválnapló. Öt, eseményekkel és élményekkel gazdag nap után, augusztus 20-án véget ért az Alsóörsi Nyárbúcsúztató és Vendégmarasztaló Fesztivál

A dr. Kontrát Károly országgyűlési képviselő – Polgárdy Imre Veszprém Megyei Önkormányzat elnöke és dr. Bóka István Balatoni Fejlesztési Tanács elnöke fővédnöksége alatt zajló közel egy hetes eseményfolyam nyitányáról és az első nap történéseiről önök már olvashattak honapunkon. Most a folytatásról adunk számot, amely méltó volt a kezdetekhez.

Augusztus 17-én, pénteken ugyanolyan ragyogó napsütésre ébredtünk, mint az előző napokon. Hamarosan benépesült Alsóörs népszerű, ötcsillagos strandja, a Balaton lágy hullámainak nehéz ellenállni. Ki is használták ezt a fesztiválra érkezők, akik az esték programjának kínálatát toldották meg strandolással, vitorlázással, a község nevezetességeivel való ismerkedéssel. Ezen a napon a Kossuth-díjjal (és más rangos elismerésekkel) kitüntetett Csík zenekar volt a fesztivál sztárvendége. A fellépőket – miként minden este – Orosz Anna színművésznő mutatta be. A Csík János vezette, három évtizede sikert sikerre halmozó együttes ezúttal is parádés koncertet adott. Egymás után csendültek fel népszerű dalaik, népdalkincsünktől a tradicionális bluseig, a világzenétől az első világháborús katonadalokig. A hálás közönség az együttes szólistájával, Majorosi Mariannával együtt énekelte a kedvelt Presszer opust, miszerint „Te majd kézen fogsz és hazavezetsz”, Kiss Tibi örökzöldjét, a „Most múlik pontosan”-t és másokat. A rekord nézettségű koncerten percekig zúgott a vastaps. Lezajlott a napi utcabál is, a talpalávalót ezúttal a Rulett együttes szolgáltatta, kitűnő hangulatot teremtve.

Szombaton, 18-án már a délelőtti órák is élmények sokaságát tartogatták az érdeklődők számára, ők pdig akadtak szép számmal. Ez már az ötödik alkalom volt ebben az évadban, amikor a Pannon Várszínház nagyszerű művészei varázsoltak a strand gyermekpancsolóját övező zöld gyepen, ahol tolmácsolásukban a Mesevarázs című darab került színre. Keresztesi László, a mesejáték írója, aki maga is játszik a kedves történetben, elmondta, hogy Vándorfi László igazgató – főrendező ötlete nyomán „öltöztette fel” a darabot, amely az idők során többször változott, igazodva a mindenkori helyszínhez. Az alsóörsi fogadtatás azt igazolta, hogy ez remekül sikerült. A célközönség délután is az óvodás – kisiskolás korosztály volt, bár mint azt a Maszk bábszínház művészeti vezetőitől megtudtam, a repertoárjukon szereplő történelmi históriák, várregék, irodalmi feldolgozások és ismeretterjesztő előadások nemcsak nekik szólnak, rendhagyó iskolai órák is azok egyúttal. Az újságíró - dramaturg Havas Edina és férje, Havas Zsolt színművész találkozása törvényszerű volt, remek produkciók születtek általa. Nálunk most a Mátyás jubileumi év alkalmából a „Mátyás király bolondos bolondja” került színre.        dr. Malárics Viktória, két kisgyermek édesanyja így vélekedett a látottakról: Profi előadás részesei lehettünk. A művészek magasan képzettek, csodálatos kisugárzásuk van. Az előadás ritmusa kellemes, a szöveg könnyen követhető, időtartama optimális. Számomra örömet jelentett a szép magyar beszéd, a kristálytiszta kiejtés. És még valami: a gyönyörűek a bábok! (később Havas Edinától megtudtam, hogy a „szereplők” és a díszletek megálmodója Havas Nelli tervező iparművész).

Ahogy múltak az órák, úgy népesült be egyre inkább a tér, a Sirály park élte a már megszokottá vált életét. A térség két oldalán faházak sorakoztak, kínálatuk kielégítette a legkülönbözőbb igényeket. Némelyikben emléktárgyak, ékszerek, játékok, másokban bőséges választék a gasztronómiai örömöket kielégítendő. Nem hiányoztak a legmárkásabb sörök, a környék pincészeteinek remek borai, s miként az ilyenkor dukál, a zsíroskenyér sem.  Aki szellemi táplálékra vágyott, nem csalódott, a fesztiválon könyveket is lehetett vásárolni. A diákmunkát vállaló Takács Kornél szívesen és szakértelemmel állt az érdeklődők (köztük egy, a sötétben zseblámpával kutakodó úr) segítségére. Miként más alkalmakkor, most sem hiányoztak községünk csipkeverői. Kamarakiállításukra és bemutatóikra sokan voltak kíváncsiak, Krakkóból és Székelyföldről is.

Az este ismét a zene jegyében telt el. Először Dávid Roland rock- és musicalénekes, dalszerző lépett színpadra, kellemes perceket szerezve hallgatóságának. Őt az est sztárvendége, Gáspár Laci követte. Mielőtt énekelni kezdett, a műsort vezető Olasz Anna ismertette pályafutását, kiemelve azt, hogy milyen kemény kétkezi munka mellett bontakozott ki tehetsége és indult el sikeres pályafutása. Az est során aztán bizonyságot kaptunk arról, hogy miért oly népszerűek a Sztárban sztár győztes, Megasztár 3. helyezett, Magyarország legsokoldalúbb előadója, az Év legjobb férfihangja (2004) és más kitűntetésekkel elismert énekes dalai. Ezeket hallhattuk a fesztiválon, többek között a Hagyd meg nekem, az Engedj el és a Bárhol jársz című lemez anyagából. Kedves epizódja volt az estnek, amikor Gáspár Laci színpadra szólította Dávid Rolandot és együtt énekeltek el egy dalt. A produkciót ismét utcabál követte, most a Sa – Si duó közreműködésével.
Vasárnap is volt utcabál, ezúttal a Jolly Joker együttes volt a soros. Ezt megelőzően ismét megtelt a tér, a vonzerőt az aranylemezes Honeybeast együttes jelentette, akik méltóak voltak hírükhöz. Az alternatív elektronikus popzenét játszó formációt énekesükkel, a nagyszerű Tarján Zsófival az élen szeretettel fogadta a közönség, velük együtt énekelt, táncolt szinte mindenki, ők pedig remek koncertet adtak. 

A kulturális program mellett voltak a fesztiválnak kisérő rendezvényei is:  sportolási lehetőségek az asztalitenisztől az íjászatig, a strand kézi – foci bajnokságtól a lábteniszig. Népszerű volt a művelődi ház mögötti sportpályán megrendezett kerékpáros ügyességi verseny, amelyen 23 versenyző vett részt (voltak közöttük rollerosok is), a lovaglás, az íjászat és az elmaradhatatlan vízibicikli, amely öt kategóriában folyt tizenöt páros részvételével. A versenyzők egyike, Zsolti nevelőszüleivel érkezett. Régi vágya volt az az aranyérem, amit most kiérdemelt.

A fesztiválon szokás szerint jelen voltak testvértelepülésünk képviselői is. Közülük Száraz Istvánnal és feleségével, Danielaval beszélgettem, akik a felvidéki Kalász községből érkeztek. Elmondták, hogy hetedszer járnak nálunk. Örömmel nyugtázták a változásokat, sok minden épült, szépült, fejlődik a község – mondták. Sok barátjuk van már itt, otthonosan érzik magukat. Annak pedig nagyon örültek, hogy Alsóörs egyik utcája az ő településük nevét viseli. A székelyföldi Málnás képviseletében Köllő Zoltán és neje Piroska is volt már egyszer nálunk, s mivel jól érezték magukat, visszatértek. Mint mondták, nagyon jó érzés az a szeretet, ahogy Alsóörs fogadja őket, különleges állapot, összekötő kapocs. A barátság ápolására jó alkalom a fesztivál is, melynek zárónapjáról „Alsóörsön, 2018. augusztus 2o-án” című írásunkban olvashatnak..

Az Öböl TV rendezvényen készített felvételét az alábbi linkre kattintva megtekintheti: alsóörsi nyárbúcsú

Kovács Piroska

Nagy Veronika és Zórád Ferenc fotói: {gallery}2018/nyarbucsu{/gallery}

Módosítás: ( 2018. augusztus 22. szerda, 08:46 )  

Praktikumtár

Balaton riviéra

Vízparti szállás

Fogyasztóbarát

Harley-Davidson

Balaton Best Card