• A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése
               

„A jövő Mesterei” koncert beszámoló

Nyomtatás

Alsóörs volt az egyik állomása annak a hangversenysorozatnak, amelyet a balatonfüredi Ferencsik János Zeneiskola, „A Balaton-part Zenekultúrájáért Alapítványa” által rendezett mesterkurzus résztvevői adtak a térség több színhelyén.

„A jövő Mesterei” címen meghirdetett koncertre 2018.augusztus 30-án került sor élénk érdeklődés mellett az Eötvös Károly Művelődéi Ház színháztermében. A Kertesi Ingrid Liszt-díjas operaénekes, érdemes- és kiváló művész, valamint Bálint János Liszt-díjas fuvolaművész, a Nemzeti Filharmonikusok szólistája, külföldi egyetemek professzora nevével fémjelzett mesterkurzus huszonöt növendéke nyolc országból érkezett hozzánk. Céljuk az volt, hogy a legjobbaktól tanuljanak, szerezzenek előadói gyakorlatot, ám itt tartózkodásuk tíz napja alatt arra is jutott idő, hogy hazánk szépségeivel ismerkedjenek. Ennek okán adtak ízelítőt tudásuk legjavából a környéken.

A The Sound of Füred Zenei Fesztivál és mesterkurzus nyitó- és zárókoncertjének színhelye Balatonfüred volt: augusztus 25-én Kertesi Ingrid és Bálint János kamaraestjét, szeptember 2-án mesterek és tanítványok együttes fellépését kapta ajándékul a hálás közönség. Ami pedig két dátum közötti érdemi munkát illeti, annak eredménye nívós, szép hangversenyek formájában jutott el a nagyérdeműhöz a turné színhelyein: Hévízen, Keszthelyen, Balatonudvariban és nálunk, szeptember 1-jén pedig a tizenötszörös nemzetközi gitárverseny nyertes lengyel Marcin Dylla gitárművész adott mesterkoncertet.

Az alsóörsi közönség már az első perekben szívébe zárta a fellépőket, akik közül tizenketten fuvolán játszottak, öten gitároztak, nyolcan pedig énekeltek. Egyikük, Fajd-Kerner Mária fuvolista, Bálint János tanítványa elmondta, hogy 18 éve fuvolázik, jelenleg a németországi Wuppertal szimfonikus zenekarának szólistája. A kurzust hasznosnak tartja, lehetőségnek a fejlődésre. Mint azt Kertesi Ingridtől megtudtam, osztja ezt a véleményt, a közönség előtti fellépés élménye pótolhatatlan, olyan fortélyok tanulhatók meg általa, amit könyvből nem lehet elsajátítani. Tanítványaival és a mesterkurzus munkájával elégedett.

A szervezők változatos, szép műsort állítottak össze az alsóörsi koncertre, Handel, Leclaire, Ibert, de Falla, Mozart, Csajkovszkij, Schubert, Puccini, Kodály, Richard Strauss és mások műveiből. Osztatlan sikert aratott valamennyi. 

„A jövő Mesterei”, akik a remekműveket tolmácsolták: Mráz Nikolett, Fancsali Lisa, Józan Vivien, Magda Di Blasi, Kaffehr Zsuzsa, Yejin Son, Kovács Babett, Borzási Boglárka, Max és Matyilda Kolek, Luca Ramanelli, Fajd – Kerner Mária, Ilyés Zsanett. Zongorán közreműködött: Kéry Tamás és Juan Diego Galindez.

Kovács Piroska 

Nagy Veronika és Zórád Ferenc fotói:

 

Módosítás: ( 2018. szeptember 03. hétfő, 08:05 )  

Praktikumtár

Patinás Antik

Balaton riviéra

Harley-Davidson

Vízparti szállás

Fogyasztóbarát

Balaton Best Card