• A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése
               

Sétahajózás - ajándék alsóörsi módra

Nyomtatás

Augusztus utolsó délutánján szép élménnyel gazdagodtak mindazok, akik elfogadták Alsóörs Község Önkormányzatának meghívását. Az invitáció egy kétórás balatoni hajókirándulásra szólt. 

Az ötlet, hogy használjuk ki különleges adottságunkat, jelesül a Balaton közelsége adta hajózási lehetőséget, nem újkeletű. Megtette ezt már egyik civilszervezetünk is, és a szerencse is kedvezett számunkra akkor, amikor a Nemzeti Regattán elért győzelem tette lehetővé azt. Ez volt viszont az első olyan alkalom, amikor Alsóörs önkormányzata ajándékozta meg ezzel a kedves gesztussal lakosságát és nyaralótulajdonosait.

Tükörsima vízen, kellemes langymelegben futott ki Alsóörs vitorlások övezte kikötőjéből a Balaton legnagyobb hajója, a tengerészek védőszentjéről elnevezett Szent Miklós. Már akkor kitűnő volt a hangulat, amikor a leendő utasok a fedélzetre való bebocsátást várva, csoportokba verődve beszélgettek. Sokan gondolták úgy, hogy nem érkeznek üres kézzel, már az első percekben előkerült a jóféle hazai, különféle halmazállapotokban. Ismerősök, ismeretlenek kínálgatták egymást (utóbbiból nem sok akadt), a süteményhez, borhoz, jó szó is járt. Így adódott, hogy kezdetben egyszerre beszélt mindenki, a későbbiekben aztán megosztotta a társaságot a csodaszép táj, jóformán azt sem tudta az ember, hogy melyik irányba nézzen, hiszen a víztükör és a part szépsége próbált vetekedni egymással. Különböző módon, de gyönyörű volt mindkettő. Aki akár csak egyszer megérzi ennek varázsát, soha többet nem tud tőle szabadulni.

Miközben közeledtünk Tihany partjaihoz, alkalmam nyílt szót váltani Molnár Endrével, a balatoni flotta zászlóshajójának kapitányával. Ismerősként üdvözöltük egymást, hiszen tavaly már elmesélte nekem a Szent Miklós hajó különös történetét, miként azt önök is olvashattak honlapunk hasábjain. Felelevenítésként ezúttal csak annyit, hogy eredetileg Kaptan Sevket Iyiderenek hívták, hiszen Törökországban „dolgozott” 2003-ban, amikor a Hajózási Zrt megvásárolta, olyan alacsony volt a Balaton vízszintje, hogy csak két évi dunai szolgálat után, felső fedélzetét ideiglenesen eltávolítva, a Sió csatornát hajózásra alkalmassá téve tudták a Balatonra felvontatni. Azóta viszont nagy szeretetnek és népszerűségnek örvend a 40 méter hosszú, hatszáz fő befogadóképességű sétahajó, amely újabban betölti a rendezvényhajók szerepét is.

Molnár Endre ideális kapitány. Munkatársai tisztelik, példaképnek tartják. Tesz róla, hogy ez így legyen. Amikor megkérdeztem tőle, hogy ő, aki már oly sok „vízen járt” és annyi mindent látott, hová helyezné palettáján a Balatont, ezt a választ kaptam: A legelőkelőbb helyre. Ez a hazám, „magyarnak születtem, itthon maradónak, érted is hűséges feketerigónak”. Aztán újabb idézet, ezúttal Eötvös Károlytól, miszerint „A Balaton ábránd és költészet, történelem és hagyomány, édes - bús mesék gyűjteménye, különös magyar emberek ősi fészke, büszkeség a múltból s ragyogó reménység a jövőre”. Ebből is kitűnik, hogy a kapitány a kultúra elkötelezettje. A humán oldal kikapcsol – mondja. Szereti a napfelkeltét, amikor csend van és végtelen békesség, és azt is, amikor a nap ugyanúgy távozik. Ebben benne van az ember egész élte. Sokáig tudtunk volna még beszélgetni, többek között a hajó építésinaplójáról, avatási ünnepségéről, azokról az esetekről, amikor életet kellett menteni és magáról Myra szentéletű püspökéről, a hajó névadójáról is, de közben a Szent Miklós irányt váltott, elindultunk hazafelé.

Benépesült a korlátok környéke, sokan fényképeztek. Ezt az alkalmat használtam fel arra, hogy útitársaimtól véleményt kérjek. Abban mindenki egyetértett, hogy a sétahajózás remekül sikerült. Németh Károly egyenesen „szupercsúcs” ötletnek tartja, azt pedig egyedülállónak, hogy a polgármester hívta meg rá az egész községet. Tóth Zoltánné is „díjazza” az ötletet, legyen belőle hagyomány – javasolta. Bélafi László szerint az átlag magyar településeken az újévi fogadások alkalmával szoktak összejönni az emberek beszélgetni, telitalálatnak nevezte, hogy Alsóörs így zárja a szezont. A hajónak pedig van még egy jó tulajdonsága – tette hozzá jól ismert humorérzékével: nem lehet róla elmenekülni! Jó módja ez a közösségépítésnek. M.Tóth Antal szerint: ebben a kicsit széthúzó világban nagyon fontos az összetartás, az, hogy az emberek összegyűljenek, élvezzék a tájat, a Balaton szépségét. Az pedig jó irány, hogy nemcsak a főszezonban vannak programok. Mészáros Károly iskolaigazgató ás Dr. Kálmán Csaba lelkész éppen egymással beszélgetett, amikor őket kérdeztem. Egyhangúan válaszolták, hogy ez az esemény élményt jelentett mindenkinek, jelentősége pedig abban rejlik, hogy összehozza a falut! Éppen ez a szándékunk – fűzte hozzá Hebling Zsolt polgármester, szeretnénk folytatni a jövőben is. Egyben köszönetet mondott mindazoknak, akik bármilyen formában hozzájárultak a sétahajózás sikeréhez.

Kovács Piroska

Nagy Veronika és Zórád Ferenc fotói:  

Módosítás: ( 2018. szeptember 06. csütörtök, 07:51 )  

Praktikumtár

Patinás Antik

Balaton riviéra

Harley-Davidson

Vízparti szállás

Fogyasztóbarát

Balaton Best Card