• A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése
               

Szoboravatás Alsóörsön

Nyomtatás

Új szobor hordoz új üzenetet, a vöröskőszobrairól elhíresült Alsóörsön. Az alkotás fából készült, egészen szokatlan technikával, és azért került a községben frekventált helyre, hogy...

 minél szélesebb körben hirdesse egy világmárka és egy minden jó kezdeményezésre nyitott település együttműködésének, immár két évtizede tartó gyümölcsöző kapcsolatát.

Alsóörs szoborparkjának legfiatalabbja a Sirály park bejáratánál, a Strand sétány 1. szám előtt áll. Talpazata a környék kincséből, a földtörténet perm korszakának hagyatékából készült, rajta egy motor, a legjobbak közül való. A Fat Boy a Harley-Davidson márka egyik büszkesége. Ezt faragta ki Gáborecz István faszobrász nem mindennapi módon: STIHL láncfűrésszel. Maga a jármű már egy évvel ezelőtt, a fesztivál idején elkészült, az idén felkerült rá a ridere is, így lett komplett.

Az avatóünnepségre szeptember 12-én került sor Alsóörs polgármestere, Hebling Zsolt, Dobai Attila, a Harley-Davidson Open Road Fest igazgatója, a szobor alkotója és az Andreas STIHL Kft –t képviselő Papp Zoltán projektmenedzser jelenlétében. Elsőként Dobai Attila szólt, aki elmondta, hogy Alsóörs az első pillanatban befogadta a fesztivált, a község és a motorosok nagy családja között kialakult baráti kapcsolat pedig azóta is töretlen. Tisztelet és köszönet érte. Ezt kívánták szimbolizálni a STIHL Kft-vel karöltve a szobor felállításával.

Gáborecz István számára, akit rabul ejtett a Kanadában népszerű láncfűrésszel való fafaragás technikája, megtiszteltetés volt a felkérés, hogy készítse el ezt a különleges műalkotást. Megköszönte a lehetőséget, s mint mondta, örül annak, hogy a lakosság és a településre látogatók szeretettel fogadták művét (magam is tanúsíthatom, hogy folyamatosan fényképezik – a szerz.) A STIHL Kft. nevében beszédet mondó Papp Attila szakrális helynek nevezte a Balaton környékét, ahol testet ölt az a szabadságéret, amelyet a Harley- Davidson márka is képvisel. Büszke arra, hogy ennek megörökítéséhez a maguk módján ők is hozzájárulhattak.

Az üdvözlő beszédeket követően Hebling Zsolt és Dobai Attila leleplezte a szobrot. A motorosok ajándékot a fesztiváligazgatótól a polgármester vette át, aki köszönetet mondott érte, majd arról beszélt, hogy az elmúlt közel két évtized során Alsóörs és a Harley – Davidson márka neve össze forrt, jövőre, a húsz éves jubileumon ezt méltóképpen fogja megünnepelni a település. Dobai Attila pedig azt mondta el, hogy örömteli érzés számára az, hogy a motor ridere az ő vonásait viseli. Olyan ez – avatott be gondolataiba, mint a Szabadság - szobor, jelkép, egy szép eszme üzenete a jövőnek.

Kovács Piroska

Nagy Veronika fotói:

Módosítás: ( 2018. szeptember 13. csütörtök, 16:54 )  

Praktikumtár

Balaton riviéra

Vízparti szállás

Fogyasztóbarát

Balaton Best Card