• A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése
               

60 éves a Napraforgó Óvoda

Nyomtatás

Hatvan szál napraforgó. Nagyszabású ünnepség keretében emlékezett meg az alsóörsi Napraforgó Óvoda és Bölcsőde fennállásának 60. évfordulójáról. A jeles eseményre szeptember 24-én került sor.

Az ünnepvárók az udvarán gyülekeztek. Nem kellett soká várniuk, pontban négykor felhangzott a „bevonulási induló”: „minden felnőtt volt egyszer gyerek” énekelték az ünnepeltek, szépen, hangosan, elfogódottság nélkül. Az intézmény vezetője, Csiszárné Huszár Judit köszöntötte a község előjáróit, a vendégeket és munkatársait. Az ünnepben a legszebb és fontosabb az együttlét – mondta, tisztelgés a múlt előtt, a közös tudás és élmények összegzése, vagyis maga a közösség élete. Az állandóan formálódó jelen megszületésének két állandó szereplője van csupán: a gyermek és a nevelő. Az idők során változatlan marad maga a cél is, vagyis az, hogy mindenkor olyan gyermekeket szeretnének nevelni, akik képesek az élet elvárásainak megfelelni. Ennek érdekében tartást adó gyökereket, egyben szárnyakat is kell adni nekik, hogy szárnyalni tudjanak.

Ezt követően az évforduló tiszteletére rendezett jubileumi hét színes programját ismertette az intézményvezető, melyből nem hiányzik a játék, a zene a mese és egy tematikus kirándulás sem a Vida tanyára. Az események már délelőtt megkezdődtek: a gyerekek és nevelőik közösen ültettek el egy bokrot az óvoda udvarán. Jelképnek, egyben köszönetnek szánták, jelképnek azért, hogy szimbolizálja a fejlődést, a növekedést, köszönetnek pedig azért, hogy emlékeztesse őket elődeikre, akik az alapokat megteremtették. Szeretettel gondolunk a kedves, felejthetetlen óvónőkre, dajkanénikre, konyhásnénikre, akiknek ez az óvoda volt az élete, hivatása, akik maguk is sok – sok fát és még annál is több magocskát ültettek konkrét és átvitt értelemben is – mondta az intézményvezető. Ezt követően virággal – természetesen napraforgókkal – köszöntötte Segesdi Ferencnét, aki 1973 és 2004 között az óvoda vezetője volt, valamint három dajkát: Huszár Kálmánnét, Szarvas Károlynét és Botka Lajosnét. Huszárné negyven, Szarvasné harminc éven át gyakorolta szép hivatását. Köszönetet mondott a napjanikban is nagy népszerűségnek örvendő óvodai étkeztetést megalapozó Dezső Imrénének, Simon Lászlónénak, Hortobágyi Lajosnénak és Mrázik Dénesnének.

A továbbiakban községünk polgármestere, Hebling Zsolt vette át a szót. Elmondta, hogy százkilencven évvel ezelőtt egy kimagaslóan művelt magyar grófnő, Brunszvik Teréz (Beethoven jó barátja, Teleki Blanka unokahúga, Pestalozzi személyes ismerőse) Budán megalapította az Angyalkertet, azaz az első kisdedóvót az egész Habsburg Monarchiában, melyet hamarosan tizenegy újabb követett. Alsóörs Keipert László festőművész feleségének, Pálffy Ilonkának köszönheti, hogy a nemes kezdeményezés, a „közjavító nevelés” ügye nálunk is otthonra talált. A gyerekek jó kezekben voltak, és most is abban vannak. Biztosíték erre az ötvenkét óvodást és nyolc bölcsődést ellátó intézmény huszonegy fős kollektívájának kiváló munkája. Ezt köszönte meg külön – külön mindenkinek Alsóörs és Lovas polgármestere, Hebling Zsolt és Ferenczy Gáborné.

Hogy mi történt az elmúlt évtizedekben? Azt is bemutatták. A kiállításon tablók sora (egyiken maga Hebling Zsolt is zsenge éveiben), fotók, oklevelek, rajzok és egy video összeállítás Szekeres Károlyné Tündi néni jóvoltából az óvoda életének fontosabb pillanatait bemutatandó. Ünnep volt az ünnepben, amikor az igényes összeállítást a vendégek és az óvoda kollektívája közösen megtekintette. Az eseményeket a „Boldog – boldog születésnapot!” hangjai mellett egy óriási torta, Horváth Anita kolleganő, egyben szülő remekművének elfogyasztása koronázta meg.

Az ünnep perceiben alkalmam nyílt a meghatódott visszaemlékezőkkel néhány szót váltani. Elsőként Huszár Kálmánnét kérdeztem, aki többféle funkcióban érintett, mármint ami a közel fél évszázadot illeti. Szívesen emlékszik vissza a kezdetekre, pedig akadt nehézség bőven. 1958. június 23-án álltam munkába - meséli. 16 - 18 gyerek volt a létszám. El sem hiszi, aki a mai gyönyörű, modern vizesblokkot, a sószobát, a csoportok termeit, az öltözőt látja, hogy milyen állapotok uralkodtak akkor, példának talán elég a „pottyantós” WC-t említeni. Jó érzés az is, hogy generációk nőttek fel a kezünk alatt. Jár ide olyan kisgyerek, akinek az édesanyja és a nagymamája is a mi óvodásunk volt, de itt nőtt fel az én két lányom is. Sárika büszke arra, hogy egyikük, Judit, ma az intézmény vezetője. Az ő növendéke volt Horváth Istvánné is, aki most szakácsként a konyhán dolgozik, és aki mint mondja, csak a szépre emlékezik. Örül annak, hogy az ünnepségen együtt vannak a régiek. Véleményét osztja Mrázikné Melinda is, akinek három gyermeke „végzett” ebben az óvodában. Élete részének tekinti azt az időszakot, szívesen gondol rá. Segesdi Ferencné, a gyerekek Gitta nénije 1973. augusztus 15 – 2004. december 31-ig állt az intézmény élén. Tíz év gyakorlata volt már mögötte, amikor Alsóörsre került. Rengeteg feladat várta, de ő tele volt ambícióval. Nem is maradt el a siker. Ennyi év után is lelkesen beszél arról, hogy az egycsoportos óvoda újabb csoporttal bővült, a régi épület kívül - belül megújult és egy új épület is épült. 1990-ben lovasi gyerekkel gyarapodott a létszám. A feladatokat csak közösen lehetett megoldani, de szerencsére jó volt a kollektíva.

Napjainkra vonatkoztatva ugyan ezt mondta el Csiszárné Huszár Judit is, aki már egy három csoportos, újabb szárnnyal bővült, kiválóan felszerelt, modern, esztétikailag is a legszebbek közé tartozó, kiváló konyhával, szép kerttel, játékokkal és mini sportpályával rendelkező óvoda és egy minibölcsőde vezetője. Ezek a nagyszerű feltételek azonban mindenek dacára csak lehetőséget biztosítanának, ha nem állna mögöttük egy jól felkészült munkahelyi kollektíva, egy támogató önkormányzat, olyan szülők, akik magukénak érzik a létesítményt és a problémákat is, és végül (de nem utolsósorban) az az elhivatottság és szeretet, amely a gyermekneveléshez elengedhetetlen.

Kovács Piroska
 

Nagy Veronika és Zórád Ferenc fotói:

Módosítás: ( 2018. szeptember 27. csütörtök, 15:35 )  

Praktikumtár

Balaton riviéra

Harley-Davidson

Vízparti szállás

Fogyasztóbarát

Balaton Best Card

Patinás Antik