• A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése
               

A zene és én – Gondolatok a zene világnapján.

Nyomtatás

1975 óta október 1-je a zene világnapja. A világhírű hegedűművész, Yehudi Menuhin és az UNESCO zenei tanácsa fordult felhívással a földkerekség lakosságához azért, hogy a zene semmihez sem hasonlítható nyelvén hirdessen békét és barátságot közöttük. 

Én most arra vállalkoztam, hogy közvetlen környezetem néhány tagjától megkérdezzem: mit jelent számukra a zene? Íme, a válaszok:

Mészáros Sándor, a Magyar Állami Operaház kürtművésze:
A zene olyan, mint a levegő, csak nem a testet, hanem a lelket táplálja. Talán lehetne nélküle élni, csak nem érdemes.

Oláh Bernadett porcelánkorongozó:
Néhány nappal ezelőtt halt meg az édesanyám. Még nagyon friss a seb. Keresek mindent, ami enyhíteni tudja a fájdalmat. Vannak megnyugtató, lágy dallamok, azok jól esnek az ember lelkének. Különben is azt a zenét szeretem, amit csendben, egyedül lehet hallgatni. A modern- és a komolyzene nem áll közel hozzám.

Albrecht Éva tanítónő:
Szeretem a zenét, de nem mindegyiket. A modernzene számomra inkább zörej, idegesít. A népzene és a néptánc közel áll hozzám. Viszont, aki a „Virtuózokat” kitalálta, annak köszönet és hála. Megmutatta, hogy mennyi csodálatos kis emberke van hazánkban, tehetségesek, szorgalmasak, viselkedésben is példát mutattak.

Dr. Bardóczi Miklós főorvos, Alsóörs háziorvosa:
Egész életemben nagy szerepet játszott a zene, a klasszikustól a népzenén át a könnyűzenéig minden. Gyerekkoromban hegedültem, majd megismerkedtem a gitárral, később népzenész lettem, a Népművészet Ifjú Mestere zenekarommal, de a zenének köszönhetem azt is, hogy megismerkedtem a feleségemmel. A jó zene kikapcsol, szórakoztat, tanít.

Erika Krániczné, fodrász:
Általában a vidámabb, modern zenét szeretem. Ha olyan a hangulatom, operettet, magyarnótát. A Dankó rádiót hallgatom. Jó a Retro rádió is. Az Omega, Illés mindig jöhet. Szeretek táncolni, így hát szeretem a tánczenét is, összehozza az embereket. Ahogy múlnak az évek, egyre romantikusabb leszek.

Szabó Zsuzsa, tanár:
„Ahol a szavak elhagynak bennünket, ott kezdődik a zene” – írta Heine. Így vagyok ezzel én is. Zene nélkül szegényebb lenne a világ. Fontos része az én életemnek is, naponta rátalálunk egymásra. Leginkább a komolyzenét kedvelem, örömet, megnyugvást ad. Ha elmerülök szépségében, megszűnik körülöttem a világ.

Nagy Veronika, a Művház- Csapat munkatársa:
A zene az élet része. A varjú is énekesmadár, ha nem is éppen a mi ízlésünknek való az éneke. Egyébiránt, Máté Pétert idézve, Zene nélkül mit érek én?” Sokféle zene áll közel a szívemhez, a lényeg: jó legyen, és éppen a hangulatomhoz passzoljon.

Drexler Gáborné, a zöldségbolt vezetője:
Két gyermekem van. Ők tanultak hangszeren játszani, a fiam hegedült, a lányom furulyázott. Általuk értettem meg, hogy a zene képes érzelmeket kiváltani, hangulatot befolyásolni. Arra magamtól jöttem rá, hogy hogyan kell hallgatni. Megszerettem. Sajnáltam, amikor a tanulást abbahagyták, mert örömet okozott. Nekem a kamarazene tetszik a legjobban.

Mező Dénesné, ügyintéző:
Zene minden, ami harmónia, ami békesség. Amikor tele van az ember a világzajával, akkor jön a zene: S. Martin, a pánsíp és minden más. Amikor a fiam kicsi volt, halkan bekapcsoltuk a rádiót, az mindig megnyugtatta.

Kálmánfi Gábor, a Művház – Csapat vezetője:
Úgy érzem hogy bennem mindig szól egyfajta zene, mert apám révén zenében nőttem fel. Otthon, autóban, amikor csak tehetem, hallgatom. Ha olvasok, feltűnik az írott szöveg ritmusa, muzsikája. Mintha a természet is zenélne a maga módján, akár a természeti jelenségek révén. Különben a zenei műfajok közül az opera áll hozzám a legközelebb, leginkább Puccini művei.

Mihálkovics Tivadar, a Magyar Állami Operaház örökös főtitkára:
Egész életemet meghatározta és kitöltötte a zene. Beleszülettem. Anyai nagyapám, Mosshammer Román (világhírű hárfaművész – a szerz.) 1888-ban I. díjat nyert a párizsi hárfaversenyen. Hogy mi az én véleményem a zenéről? Ugyanaz, mint legkedvesebb zeneszerzőmnek, Wagnernek, aki azt mondta, hogy művészet az, ami szép, és az nem zene, amiben nincs dallam. Fontos a látvány, a díszlet, a jelmez is.

Megkérdeztem Kodály Zoltánt is. Ő így „válaszolt”:
„Lehet élni zene nélkül is. A sivatagon át is vezet út. De mi… azt akarjuk, hogy az ember ne úgy járja végig élete útját, mintha sivatagon menne át, hanem virágos réteken.”

Kovács Piroska

Módosítás: ( 2018. október 01. hétfő, 08:36 )  

Praktikumtár

Balaton riviéra

Vízparti szállás

Fogyasztóbarát

Balaton Best Card