• A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése
               

Vidám szüretelők Alsóörsön

Nyomtatás

Szomszédolás szüret idején. Szeptember 29-én délután látogatást tettek Alsóörsön a paloznaki szüretelők.

 A két jószomszéd hagyományos koraőszi találkozójának indokát az adta, hogy Paloznakon szüreti bált rendeztek, oda invitálták jószóval és barátsággal Alsóörs népét.

Hosszú perceken át tartott a látványos felvonulás. Elsőként egy hintón maga a kisbíró, alias Czeglédy Ákos polgármester érkezett. Őt követték sorban a mulatni vágyók a legkülönbözőbb járműveken: lovaskocsin, szekéren, kisvasúttal, traktorokon, sőt, még egy Rolls Royce is begördült a színes forgatagban. A vendégeket Hebling Zsolt polgármester és Ferenczy Gábor alpolgármester fogadta, majd elkezdődött a barátkozás, egymást kínálták vendégek és vendéglátók, pogácsával, süteménnyel, zsíroskenyérfalatokkal és természetesen innivalóval, borral, pálinkával.

Ezt követően, ha nem is országszerte, de Alsóörsön kidobolták, hogy szeretettel várnak minden alsóörsit este a paloznaki szüreti bálba, annál is inkább, mert a két települést igaz barátság fűzi össze. Czeglédy Ákos évenként rigmusba szedi mondandóját, amelyből soha nem hiányzik, hogy a legjobb alsóörsi bor Paloznakon terem. A polgármester elmondta azt is, hogy húsz évvel ezelőtt partnerkapcsolatot létesítettek a fazekasságáról híres Koronddal. Ennek kapcsán látogatott el most hozzájuk Korond Fúvószenekara. Erdélyben jól ismerik őket, de szerepeltek már a debreceni virágkarneválon és néhány más magyar városban is. Imre Anasztáziától és Piros Nórától, a zenekar két tagjától megtudtam, hogy a negyven tagú együttes karnagya Molnár Andor zenetanár. Tánccsoportjuk is van, akik már jártak Paloznakon, ők viszont először vannak itt. Bár még csak egy nap telt el érkezésük óta, szívesen visszajönnének jövőre is, mert olyan jól érzik magukat. Dicsérték a szép tájat, a vendégszerető embereket, mi viszont az ő játékukat, hiszen rögtönzött hangversenyük nagyon jól sikerült.

Nemcsak ők voltak elégedettek. Jó volt a hangulat, igazi jószomszédi. Meg is jegyezte Kéri Ilona, a jelenlévő mindössze egy esztendős Mónos Balázs nagymamája, hogy szükség van az ilyen és ehhez hasonló rendezvényeke – bizonyíték rá a jókedv, az oldott hangulat – mert hagyományaink ápolása fontos feladat. Azért hozta el kis Balázst, mert miként sok egyebet, ezt sem lehet elég korán kezdeni. Megaztán arról sem árt időről időre megbizonyosodni, hogy a Paloznakon termő legjobb alsóörsi bor tartja-e vezető pozícióját. A tapasztaltak azt bizonyítják, nincs ok aggodalomra

Kovács Piroska

Az eseményről NagyVeronika és Zórád Ferenc készített fotókat:

Módosítás: ( 2018. október 02. kedd, 08:27 )  

Praktikumtár

Balaton riviéra

Vízparti szállás

Fogyasztóbarát

Balaton Best Card