• A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése
               

II. Alsóörsi Palacsinta Fesztivál

Nyomtatás

Palacsintafesztivál, a négyévszakos Balaton újabb állomása. Célunk, hogy tegyük vonzóvá a Balatont, ne csak nyáron, hanem a többi évszakban is. Számtalan lehetőséget kínál erre a régió az év bármely időszakában. 

Ennek jegyében született meg a palacsintafesztivál megrendezésének gondolata is – mondta Zakar Zelinda, a Balaton Riviéra Turisztikai Egyesület TDM menedzsere.

Az elhatározást tett követte még 2017-ben, mintegy főpróbaként. Voltak tanulságok, amelyeket le kellett vonni, sikerült. Az október 7-én, vasárnap lezajlott II. Alsóörsi Palacsinta Fesztivál hibátlan volt minden értelemben.

Szerencsésebb volna szombaton rendezni – mondták a kétkedők, ám a történelmünket tisztelő Alsóörs nemzeti gyásznapon nem kívánt vigasságot tartani. Aztán megérkezett a válasz: harmincötezer lájkoló az interneten, majd tizenötezer főre tehető résztvevő a helyszínen.

Minden együtt állt ahhoz, hogy a fesztivál betöltse várakozásteli feladatát. Az időjárás kegyes volt, nyári meleget idéző napsugarak cirógatták a Sirály parkban és a strand területén összegyűlt sokaságot. A tömeg folytonosan hullámzott, a Balaton tükörsima volt. A parkban sátrak sorakoztak egymás szomszédságában. Hét helyszínen sütöttek egyszerre palacsintacsodákat, mintegy ötvenen, de a gondos előkészítés eredményeként otthonukból is vittek a helyszínre utánpótlást a mintaháziasszonyok. Szinte hihetetlen kimondani, de húszezernél is több palacsinta fogyott el Alsóörsön ezen a napon! Nem volt hiány a képzelőerőből sem: külön standokon készült tematikus rendben a remekek széles választéka, nemcsak hagyományos ízekben, hanem a legmerészebb ötletek felhasználásával: fagylalttal vagy éppen főttétel jellegű töltelékkel. Hosszú sorok kígyóztak mindenütt. Kinyitottak a strand vendéglátóegységei is, idézve a nyár legszebb napjait.

A szervezők gondoltak a gyerekekre is: egész napos program várta őket: ügyességi játékok, kézműves foglalkozás, no meg különféle versenyek, úgymint palacsintadobálás, palacsintatenisz és mások. A jó szereplés sok más lehetőség mellett belépőt ért a Sobri kalandparkba és a bobpályára. A fesztivál résztvevőit a gasztronómiai örömök mellett színes kulturális program várta: egy bűvész, az Illusion Hip - Hop gyermek tánccsoport és Lőrinszky Attila bőgős jóvoltából. Élvezetes perceket szerzett számukra az Abbasolut és a népszerű Alma együttes is. A zavartalan szórakozásról a forgalmat irányító, parkolásban segédkező, rendfenntartó polgárőrök, biztonsági őrök és önkéntes segítők gondoskodtak. Több, mint százan vettek részt ebben a munkában. Az önkéntesek sorában ott találtuk a SÉF iskola növendékeit, jelesül Solymos Lilit, Takács Maximiliánt, Nagy Edina Dorkát és Filimega Elenát. Valamennyien kilencedikesek. Kérdésemre válaszolva elmondták, hogy élvezték, amit csinálnak, nem tekintették munkának. Társasági emberek vagyunk – mondta egyikük, jól éreztük magunkat a sok ember között. Örültek, hogy segíthetnek, miközben kommunikációs tapasztalatot szereznek és élesben gyakorolják, amit az iskolában tanulnak. Tetszett nekik, hogy örömet tudnak szerezni másoknak. Mosolygó arcok vették körül őket. Különben a fesztivál egészére igaz volt az ünnepélyes hangulat, senki nem sietett, nyugalom uralkodott mindenütt, és az emberek nemcsak a diákokra mosolyogtak.

A nap fénypontja a palacsintáskirály avatás volt. A megtisztelő rangot Málics Talabér Anna nyerte el, aki még egy II. helyezést is begyűjtött győzelme mellé. A harmadik helyen Spirk Lászlóné végzett. Különdíjban részesült Fábiánné Morvai Dóra, a Gaudium Kamarakórus és Nagy Veronika.

Sokan és sokat tettek azért, hogy mindez így legyen. A siker jól szervezett csapatmunka eredménye. Ezt köszönte meg a főszervező Riviéra Egyesület nevében Zakar Zelinda partnereiknek, segítőiknek, támogatóiknak (hosszú a sor), köztük a K & A Pékségnek, a Daiquiri Kávézónak és munkatársainak, Bartuc Gabriellának és Rádli Alexandrának. Ezt tette Hebling Zsolt polgármester is, aki először az élénk érdeklődésért mondott köszönetet, hiszen a rekordszámú résztvevő ad esélyt arra, hogy a jövőben a balatoni nagyrendezvények egyike legyen ez az esemény. Dicsérte a példás összefogást, a profi szervezést, valamint mindazok munkáját, akik lehetővé tették a fesztivál sikerét. Elismerését fejezte ki a főrendező egyesület elnöke, Semsei Sándor és a fesztivál motorja, Zakar Zelinda, valamint munkatársaik felé. Idézte a község híres jelmondatát is, kiegészítve azzal, hogy a vendégszerető Alsóörs minden évszakban visszavárja látogatóit. Örül annak, hogy a vendégek elégedettek, ezért is csináljuk, mondta. Zakar Zelinda szerint is jó az irány, ezen az úton kell haladni. Minőségi rendezvényekre van igény.

A polgármester véleménye köszönt vissza az általam megkérdezettek szavaiból is. Albrecht Józsefné örül annak, hogy ilyen sokan voltunk, hiszen szerte viszik községünk jóhírét. A tapasztaltaknál nem kell jobb reklám. Nagy Ágota nem tudta megtagadni képzőművész énjét, először a festői helyszínt emelte ki, mint a fesztivál sikerének zálogát. Leginkább a nyárbúcsúztatót kedveli, de a mai nap bizonyítja, hogy ősszel is lehet nívós rendezvényt szervezni. Kiemelte a háttérmunkát és az összefogás jelentőségét. Dicséret mindenkinek – mondta. Nilsson Gyöngyvér egyenesen Svédországból érkezett. Gyakran jön hozzánk, nagyon tetszett neki minden, amit most látott. Tett egy általános javaslatot is: a fesztiválokat ő inkább sokadalom megnevezéssel illetné. Szalai Emese szerint, bár sok fesztivál van a környéken, mindegyiknek más és más a közönsége. A palacsintasütés jó ötletnek bizonyult, az újdonság erejével hat. Nyáron könnyebb fesztivált rendezni, mivel itt nyaralnak az emberek, most viszont kizárólag ezzel a céllal érkeznek, akár messze földről is. Bizonyíték erre a mellettem nézegető ötéves, Mohácsi Ede, aki a mai napon a világ legelragadóbb kistigrisévé változott az arcfestők segítségével. A kisfiú, aki szüleivel kimondottan a fesztivál kedvéért érkezett Dunavarsányból Alsóörsre, életében először látja a Balatont! Nagyon tetszik neki. Most már az is biztos, hogy jövőre hét éves nővére, Jázmin is velük tart, aki viszont még soha nem járt a gyönyörű magyar tenger partján. Hát már csak ezért is érdemes palacsintafesztivált szervezni! 

Kovács Piroska

Nagy Veronika és Zórád Ferenc fotói:

Módosítás: ( 2018. október 09. kedd, 08:43 )  

Praktikumtár

Balaton riviéra

Vízparti szállás

Fogyasztóbarát

Balaton Best Card