• A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése
               

Egy pohár tea Alsóörs polgármesterével

Nyomtatás

Hebling Zsolt, Alsóörs polgármestere, folytatva az elmúlt évek gyakorlatát, október 19-én kötetlen beszélgetésre hívta és várta a község lakosságát, üdülőtulajdonosait és valamennyi olyan érdeklődőt, aki fontosnak tartja, hogy tájékozott legyen a közéletben és észrevételeivel segítse annak optimális alakítását.

Jelenlévők köszöntése után Hebling Zsolt elmondta, hogy elöljáróban olyan kérdésekkel kíván foglalkozni, amelyek az előző teadélutánon felmerültek. Ezek közé tartozik a vadveszély. Meghívott vendégünk, Pauer Lajos, az Újkúti Vadásztársaság hivatásos vadásza széleskörű tájékoztatást adott a jelenlegi helyzetről. Mint mondta, belterületen a vadászat nem oldható meg, a vaddisznók, esetenként rókák elleni védekezést riasztással lehetséges. Ne etessük a vadakat – mondta, az ételhulladékot pedig úgy tároljuk, hogy az állatok ne férhessenek hozzá. Szólt arról is, hogy miként kell viselkednünk, ha az illetéktelen látogatókkal találkozunk. A megszívelendő tanácsok sora a továbbiakban a tűzvédelem szemszögéből hívta fel a figyelmet a fűtési szezon beköszöntvel megjelenő veszélyforrásokra. Vas Gábor. százados, a Balatonfűzfői Hivatásos Tűzoltóság parancsnoka beszélt a megfelelő tüzelőanyag kiválasztásáról, a kémények felülvizsgálatáról, a fűtés szerepéról a környezetvédelemben, a levegőtisztaságról és az égetés szabályairól.

Hebling Zsolt két részre osztotta mondandóját: a 2017. októbere óta történtek ismertetésére, valamint Alsóörs jövőképének felvázolására. Jó ötletnek bizonyult korábban, így hát most is sor került rá, hogy szóbeli tájékoztatója szemléletesebbé tétele céljából fotográfiákat hívjon segítségül a polgármester. A száz darab felvétel széles spektrumban foglalta össze a község életét. Csak ilyenkor szembesül az ember azzal, hogy milyen sokrétű tevékenység folyik nálunk! A történések mindegyike azt a célt szolgálta, hogy Alsóörs legyen olyan élhető település, ahol a lakosság és vendégeink egyaránt jól érzik magukat és megtalálják számításukat. A fotók és a drónfelvételek visszaigazolást jelentettek mindezekről, legyen szó a tíz községrészben megvalósult jelentős mértékű fejlesztésről, az elnyert pályázatok megvalósításáról, járdaépítésről, bölcsőde létrehozásról, a Szépkilátó megépítéséről, a strand komfortfokozatának további emeléséről, a kulturális élet folyamatosan hömpölygő eseményeiről, a civilszervezetek munkájáról, könyvkiadásról, sportról, az ünnepeinkről való méltó megemlékezésről, a fesztiválsikerekről és még nagyon hosszú a sor.

A közelmúlt után a 2019-re kitűzött tervekről esett szó. Közéjük tartozik a Merse térkövezése, útépítés a lakóközösségek összefogásával, játszóterek kialakítása. Elnyert pályázat teszi lehetővé, hogy megvalósuljon a Varázserdő projekt és megépüljön az Alsóörs – Veszprém kerékpárút, valamint előrelépés történjék a tájház ügyében. Átalakításra kerül az óvoda konyhája, mobil térelválasztót kap a sportcsarnok. A munkát új szállítójármű beszerzése segíti. Folytatódik a könyvkiadás. A helyi építési szabályzat módosításával kapcsolatban több fórum várható. Az a cél, hogy Alsóörs egy kétezer fős, emberléptékű, falusias légkörű, barátságos hely maradjon.

A polgármesteri beszámolót kötetlen beszélgetés követte. Több észrevétel hangzott el a stranddal kapcsolatban. A gyermekpancsoló népszerű, éppen ezért zsúfolt, drága a belépő és nem teszi lehetővé a ki – bejárást. Sok a hínár, uszadék a vízen, a padok száma viszont kevés, hiányzik a sorompó melletti játszótér – mondták a hozzászólók. A felmerült kérdésekre Hebling Zsolt, Ferenczy Gábor alpolgármester, Báró Béla jegyző és Pandur Ferenc, a TEMÜSZ vezetője válaszolt. Megtudtuk, hogy a gyermekpancsoló vörösfenyő cölöpei felújításra szorulnak, a mederhomokozás szerepelni fog a jövő évi költségvetésben. A strand az idényt kivéve olyan közpark szerepét tölti be, ahol játszóterek vannak, a belépő árfekvése pedig a többi fürdőhelyhez viszonyítva kedvező. Ezzel kapcsolatban felhívták a figyelmet arra, hogy a jegy árát tekintve többféle alternatíva létezik különféle bérletek formájában. Szó volt a nyári parkolási gondokról. Erre megoldást jelentene a vasúti sínek melletti terület, ahol a palacsintafesztivál idején 500 gépkocsi parkolt. Az önkormányzat a MÁV ígéretét bírja ennek realizálására. Szó volt még a tervezett kerékpárút nyomvonaláról, napelemes lámpák és két nyilvános illemhely telepítéséről a faluközpontban. Az egyik felszólaló, Kerekes József nyugdíjas két éve lakik Alsóörsön. Több témáról alkotott véleményt, néhány javaslatot is tett, valamint azt kérte, hogy értékeljük valamennyien, hogy milyen szép helyen lakunk.

Kovács Piroska

Nagy Veronika és Zórád Ferenc fotói:

Módosítás: ( 2018. október 24. szerda, 07:28 )  

Praktikumtár

Balaton riviéra

Vízparti szállás

Fogyasztóbarát

Balaton Best Card