• A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése
               

1956-ra emlékeztünk

Nyomtatás

Nem múlnak ők el, kik szívünkben élnek. Hiába szállnak árnyak, álmok, évek… Emlékük, mint a lámpafény az estben, kitündököl és ragyog egyre szebben – idézte Juhász Gyulát ünnepi beszédében Vörösmarty Éva, a Veszprém Megyei Önkormányzat Közgyűlésének Alelnöke

Alsóörsön, az 1956-os forradalom és szabadságharc tiszteletére rendezett emlékünnepségen.

Még az állóhelyek is elkelek október 23-án délután az Eötvös Károly Művelődési Ház nagytermében, olyan sokan kívántak fejet hajtani 1956 mártírjainak emléke előtt. A népes hallgatóság körében jelen volt Pál Béla, a Közgyűlés tagja, Hebling Zsolt polgármester, Ferenczy Gábor alpolgármester, Alsóörs képviselőtestületének tagjai, valamint a község közigazgatási és egyházi elöljárói.

Az ünnepséget a Himnusz és a Szózat hangjai foglalták keretbe. A Himnusz egészen egyedi módon – kitűnő ötlet volt – egy dokumentumfilm epizódjának keretében csendült fel. Moderátorként Arató Zsuzsanna működött közre. Az est szónoka, Vörösmarty Éva beszédét a már idézett gondolattal kezdte, kiegészítve azzal, hogy ez addig van így, amíg emlékezünk a történelmi pillanatra és annak hőseire. Felelősségünk és kötelességünk emléküket ápolva tisztelegni előttük. Ezzel segítjük azt, hogy győzedelmeskedjen a zsarnokság felett az igazság, és közelebb kerüljünk az életüket áldozni kész mártírok eszmeiségéhez. Nemzeti ügy volt a cél, ez összekovácsolta az országot. Az előadó, ahhoz, hogy érzékeltesse, mivé fajult a békés pesti tüntetés, Örkényt hívta segítségül, aki egyetlen percbe sűrítve jellemezte azt: Mentünk, mentünk, míg el nem dördültek az első sortüzek – írta. A Múzeum-kertben a menekülők kikerülték a virágokat, de az utcára érve felgyújtottak két autót. Vörösmarty Éva a továbbiakban a forradalom kiteljesedéséről, majd annak vérbe fojtásáról, a kegyetlen bosszúról és az áldozatokról beszélt, amely azonban nem volt hiábavaló. Felhívta a figyelmet arra, hogy a történteknek vannak még tanúi, akik átélték a hatvankét évvel ezelőtt történteket. Megadatott, hogy ma már nyíltan és őszintén mondhassák el emlékeiket azokról az időkről. ’56 jelentősége éppen abban rejlik, hogy közkincsünkké váljon a történelmi igazság ápolása, ami óriási felelősség!

Ünnepi beszéd után ünnepi műsor: mint mindig, az idén is a veszprémi Vetési Albert Gimnázium diákjainak kiváló közreműködésével. A színvonalas produkció átütő sikere – merthogy annak végezetével hosszú perceken át zúgott a vastaps – abban rejlett, hogy tartalmában összefoglaló, kivitelezésében pedig átélt volt. A diákok pontosan tudták, hogy mit kell cselekedniük azért, hogy alázattal tegyék ünnepélyessé a mélységes mondanivalót. A szép műsort Pucsek Zsuzsanna tanárnő állította össze.

Az ünnepséget fáklyás felvonulás követte, a művelődési házból a Szabadság térre vonultak az emlékezők. 1956 mártírjainak emlékkövénél a Közgyűlés, Alsóörs önkormányzata, az ANYPE, a FIDESZ, az egyházak és az Endrődi iskola képviseletében Vörösmarty Éva és Hebling Zsolt, Katona Tímea és Pál Béla, Báró Béla és Gaál Dezső, Ferenczy Gábor és Tóth Zoltán, Csiszár Lászlóné és Kovács Endre, Vörösmarty Mihály és Gaál Éva, valamint Dr. Kálmán Csaba és Mészáros Károly helyezte el az emlékezés virágait.

Kovács Piroska

Nagy Veronika és Zórád Ferenc fotói:

Módosítás: ( 2018. október 24. szerda, 09:47 )  

Praktikumtár

Balaton riviéra

Vízparti szállás

Fogyasztóbarát

Balaton Best Card