• A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése
               

Latinovits - a színészkirály

Nyomtatás

A színészkirály nyomában. Október 17-én tartotta legutóbbi összejövetelét az Alsóörsi Nyugdíjas Polgári Egyesület. A meghívott vendég ezúttal Dr. Szentgyörgyvölgyi Péter volt, aki Latinovits Zoltánról, a színészkirályról tartott előadást.

Sokan voltunk, és ez nem véletlen. Erre egyrészt az izgalmas téma jelentett garanciát, másrészt az előadó személye maga, aki már hallgatta őt, biztosan egyetért velem. Most is nagyszerű élményben volt részünk.

Dr. Szentgyörgyvölgyi Péter jogász sokoldalú ember: a Károli Gáspár Református Egyetem Jogi Karának egykori mb. dékánja, az Ökumenikus Szeretetszolgálat Kuratóriumának elnöke, országgyűlési képviselő, hogy csak néhányat említsek széleskörű közéleti tevékenységéből, számtalan szakcikkén kívül maga is ír könyveket. Ezt mások is megteszik, azonban az a határtalan ismeretanyag, amellyel ő számos témakörben rendelkezik, teljesen egyedülálló. Előadásait konkrétumok jellemzik: események, nevek, dátumok, olyan információk sokasága, melyeknek csak kevesek vannak birtokában. Mindez a lehető legtermészetesebb módon előadva, lebilincselő formában, egyetlen szó segédeszköz nélkül! Meg lehet próbálni!

Latinovits Zoltán személyisége és sorsa közel áll Dr. Szentgyörgyvölgyi Péterhez, ez már az előadás kezdetén kiderült. Latinovits Oszkár földbirtokos és Gundel Katalin gyermekének a dicsfény glóriájából és a pokol bugyrainak kínjaiból egyaránt jutott osztályrészül. Kivételes tehetségű, népszerű művész volt, akit tenyerén hordott, és színészkirálynak tartva őt, rajongásig szeretett egy ország, mégis tele volt kétséggel, megfelelési kényszerrel, keresve a helyét a világban és lelkének mélységeiben. Az előadás több idősíkban és több szegmensből vizsgálta ennek okát.

Megtudtuk, hogy az Európa - hírű Gundel étterem tulajdonosának nagy családjába 19 év korkülönbséggel 13 gyermek tartozott. Zoltán, az étterem feletti szobában (annak is a Krúdy törzsasztala feletti szegletében) született unoka mindössze két évvel volt fiatalabb, mint a legkisebb gyermek, Imre. Dr. Szentgyörgyvölgyi Péter, hangsúlyozta a genetika szerepét. Részletesen beszélt a család eredetéről, Pestre kerülésükről, majd a Városliget varázsáról, a jómódú családról, az étteremről, ahol esetenként 2200 személyre terítettek. Latinovits soha nem tudta apjának megbocsátani, hogy nem sokkal az ő születése után elhagyta édesanyját, aki ezt követően másodszor is férjhez ment, választottja a jónevű belgyógyász, dr. Frenreisz István volt, akitől Zoltánnak két féltestvére, a nagyanyja nevét felvevő Bujtor István színművész és Frenreisz Károly zenész született. A továbbiakban szó esett a bonyolult rokoni szálak szövevényéről, melyek többek között Than Mórig és Lotz Károlyig vezettek.

A családi viszonyokon túlmenően természetesen Latinovits zsenije, emlékezetes alakításai és egyedülálló pályafutásának állomásai képezték az előadás témáját. Ki ne emlékezne 88 filmszerepe színe javára (köztük kiragadott példaként a Jókai regényből készült Egy magyar nábobra és folytatására, a Kárpáthy Zoltánra, a Szindbádra, Örkény remekére, az Isten hozta őrnagy úrra), színpadi jelenlétére, itt, Veszprémben is, és arra a döbbenetes versmondásra, amelybe beleborzong az ember? Ő, aki egész lényével melegségre, szeretetre vágyott, megtalálta a nagy Őt, Ruttkai Évát, aki miatta vált el a másik színészikontól, a legendás Gábor Miklóstól. Romeo és Júlia – szinte nekik íródott – felejthetetlen alakítás mindkettőjük részéről.

Aztán 1976-ban, 44 éves korában Balatonszemesen eljött az utolsó szerep, a Sors képében egy robogó vonattal. Ruttkai Éva ezt írta akkor a száz évet megélt Gundel Katalinnak: „Ő nem a miénk! A világ fényességének született. Az adjon erőt, hogy életének minden mozzanatát meg kell őriznünk!”

Kovács Piroska

Módosítás: ( 2018. október 25. csütörtök, 08:52 )  

Praktikumtár

Balaton riviéra

Vízparti szállás

Fogyasztóbarát

Balaton Best Card