• A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése
               

Kovács Endre fotókönyvének bemutatója

Nyomtatás

Utazás holdvilágnál, ideiglenes amnéziában-. Rendhagyó fotóművész – író – olvasó találkozó színhelye volt október 26-án a veszprémi Utas és a holdvilág antikvárium.

A köztünk élő kiváló fotóművész, Kovács Endre és Ideiglenes Amnézia című fotókönyvének szövegírója, Can Togay egyetemi tanár, Balázs Béla-díjas filmrendező találkozott ezen a meghitt helyen az érdeklődőkkel.

Már maga a helyszín sem szokványos. A belváros szívének rejtekén megbúvó könyvesbolt intim, otthonos, barátságos, már csak azért is, mert az olvasótér – jelen esetben nézőtér, mivel kivetített fotókat nézegetünk közösen – megköveteli az emberi léptékű közelséget. Óhatatlanul is eszembe jut az ismert mondás kapcsán, hogy jelenlévők egytől egyig jó emberek, többnyire Kovács Endre, a Veszprémi Művész Céh egykori céhmesterének ismerősei, barátai.

Magyarázattal tartozom már magát a címet illetőleg is. Az Ideiglenes Amnézia Budapest 1966 – 1974 az életből vette témáját. Kovács Endre izgalmas életéből. Amikor a művész feleségével, Judittal húsz esztendő emigráció után visszatér hazájába és Alsóörsön teremt új otthont, felszámolja szülőktől örökölt budapesti lakását. A költözés során rejtélyes doboz kerül elő, benne egy tucat negatív. Ekkor következik a meglepetés: hiába hívja elő azokat, a titkukat felfedő személyek, épületek, a táj, a környezet nem mond semmit számára. Azt sem tudja, hogy ő készítette- e valaha ezeket a felvételeket, és azt sem, hogy azok kiket ábrázolnak és milyen alkalomból.

Aztán az élet tovább bonyolítja a különös történet szálait: a lakóhelyváltás során vételre kínált íróasztal iránt évtizedek óta nem látott ifjúkori ismerős érdeklődik, Can Togay. És még ez sem minden, a véletlen egymás mellé sodorja őket, Cannak rokonai élnek Káptalanfüreden, akiket gyakran meglátogat. Előkerül a nagyító, lázas munka kezdődik. Az ismeretlen fotók most már többet mutattak magukból, de a rejtély a mai napig nem oldódott meg teljesen. Némi támpontot ugyan ad néhány felismert személy, a Boksz, majd Verra típusú fényképezőgép és más apróságok, de a feledés jótékony homálya teszi a dolgát. Kovács Endre fájdalmas pillanatban hozta meg a döntést, hogy külföldre távozik, az ember elméje ilyen helyzetekben a maga módján védekezik.

Az elfeledett képek azóta Can Togay kísérőszövegével albumba rendeződtek. Bár a felvételek fekete - fehér minőségben készültek, rendkívül színesek, mármint ami a témájukat illeti. Megelevenedik rajtuk többek között a Balzac utca nyáron, egy játszótér a grundon, levegőzők a Lukács fürdő parkjában, de az öntöde udvara is, egy rákospalotai esküvő és előszeretettel idős emberek többféle élethelyzetben. Döbbenetes hatást vált ki a szemlélőből a Ködös utak című nagyítás sorozat, amely a kép majdnem teljes egészét uraló tengernyi folyó különböző pontjait veszi górcső alá a part járókelőivel és a vízben tükröződő napfénnyel egyetemben.

Bereményi Géza így ír erről: „Minden emlékünk helyszínhez kötődik. A helyszín megmarad, a fotós elmegy, és akkortól a helyszín várakozni kezd. A róla készült felvétel később előkerül, rajta az idő munkájának kezenyoma, amitől a fotó különös szépséget kap, mert a Szépség legfontosabb hatóanyaga a Mulandóság. Ennek az albumnak ritkaszép fotográfiái Budapest világát, egy máig megmaradt és várakozó tájék szívét idézik elénk. A legbelsőbb lényegét. Tudom, hogy lehetetlen állítás, mégis az az érzésem, hogy ezek a képek belső képekről készült fényképek. A róluk szóló szöveg kalanddá teszi a könyvvel való találkozást.”

Az Ideiglenes Amnézia közös borítóban jelent meg két másik albummal, a Vizafogóval, amely egy cigánytelep életét mutatja be érzékenyen, humánummal, míg a harmadikon Kovács Endre időrendet mellőző feljegyzéseit olvashatjuk és láthatjuk is természetesen. Ezekről is esett szó az antikváriumbéli beszélgetésen. Élmény volt ez az este!

Kovács Piroska
 

Módosítás: ( 2018. október 31. szerda, 19:38 )  

Praktikumtár

Balaton riviéra

Vízparti szállás

Fogyasztóbarát

Balaton Best Card