• A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése
               

A Tündér Ujjak Klub születésnapjára

Nyomtatás

Fennállásának 5. évfordulóját ünnepelte október 27-én a művelődési házban Alsóörs legfiatalabb civil szervezete, a Tündér Ujjak KlubAz ünnepi hangulatot Kövi Szabolcs teremtette meg.

 A kellemes, lágy harmóniák ezúttal is alkalmat adtak az elcsendesedésre.

A kiállítással egybekötött jubileumi összejövetelt Kálmánfi Gábor, a Művház–Csapat vezetője nyitotta meg. Úgy tudja – mondta, hogy a tündérek nem öregszenek, csak az idő múlik közben. Itt, Alsóörsön éppen öt év telt el azóta, hogy Tarnai Viktóriát azzal a javaslattal kereste meg Horváth Katalin könyvtáros, hogy jó volna egy kézimunka szakkört létrehozni. Viktóriának ezt nem kellett kétszer mondani, hiszen édesanyja, néhai Tarnainé Zórád Matild köztudottan ikonikus alakja volt a településen mindennemű ilyesfajta tevékenységnek a kötés-horgolástól a csipkeverésig, a bíztatás férjétől sem késlekedett. Az alakulóülésre 2013. október 16-án került sor, mindössze négy fő részvételével.
A Tündér Ujjak Klub alapító tagjai: Tarnai Viktória klubvezető, Nagy Veronika, Nagy Ildikó és az ötletgazda, Horváth Katalin. Az, hogy ma 32 tagja van a szerveződésnek, azt gondolom, önmagáért beszél.

Tarnai Viktória elmondta, hogy céljuk az volt, és némi módosítással ma is az, hogy adják tovább nagyanyáink tudományát, örökítsék át az általuk megszerzett ismereteket. A hagyományápolás mellett szívesen próbálnak ki új technikákat, formákat, új tartalommal megtöltve azokat. Kezdetben terítőt, párnát, lakásdíszt készítettek, ma már hála az internetnek, végtelen a variációs lehetőségek sora. Az ötletek tárházából a kísérőrendezvény kiállítási anyagából kaptunk ízelítőt. A tározókban játékok, kedves használati tárgyak, díszítő elemek, az asztalokon fehér és színes virágok, melyek soha nem hervadnak el, mivel harisnyából vannak. A falakon sálak, poncsók, öltözetek és azok kiegészítői a szivárvány minden színében, ízlésesen, elegánsan. Láthattunk néhányat a jótékony célból koraszülöttek számára készített kis polipokból, valamint az óvodások szundikendőiből, de horgoltak már óriástakarót is egy országos felhívás keretében, mert a jótékonykodás közel áll hozzájuk. A kezdeti közös feladatok után ma már önállóan dolgoznak. A kézimunka tükrözi az egyéniséget. Terveikről is esett szó. A közelgő karácsonyt máris megidézték egy feldíszített fenyőfa formájában, a díszítőversenyen miként minden évben, most is részt vesznek. Ötletük van bőven: szeretnének kreatív dolgokat kipróbálni, akár a kavicsfestést, esetleg mandalát is. Kedvelik a közös programokat, szívesen mennek kirándulni, kiállításra. Köszönik az önkormányzat támogatását. A klubba pedig szeretettel várnak minden érdeklődőt szerdánként 17 órakor.

A továbbiakban Hebling Zsolt polgármester köszöntötte a jubilánsokat. Fontos küldetést teljesítenek, kiválóan – mondta, miközben díszoklevelet adott át a klubnak. A „tündérek” is megajándékozták Alsóörsöt: Nagy Ildikó elkészítette a község címerét, az Eötvös Károly Művelődési Ház falát pedig a jövőben egy díszóra és egy, a klub valamennyi tagjainak  keze nyomát viselő alsóörsi tündér fogja díszíteni.
A jubileumi esten a klubtagok bizonyították, hogy nemcsak kézimunkázni, hanem sütni is tudnak, majd köteten beszélgetés következett.

Kovács Piroska

Nagy Veronika és Zórád Ferenc fotói:

Módosítás: ( 2018. október 29. hétfő, 13:36 )  

Praktikumtár

Balaton riviéra

Vízparti szállás

Fogyasztóbarát

Balaton Best Card