• A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése
               

Emlékezés, kegyelettel

Nyomtatás

Évek óta szokás Alsóörsön, hogy a Magyar Vöröskereszt helyi szervezete halottak napja környékén zenés megemlékezés formájában tiszteleg elhunyt szeretteink emléke előttAdy Endre szavaival élve, az élet rokona a halál.

Ezt a gondolatot közvetíti a karthauzi rend szerzeteseinek köszöntése is: Memento mori! Emlékezz a halálra. Van az évnek egy olyan napja, amikor mindannyian megtesszük ezt.

A Sírkert a Somlyó ölén című albumban olvashatjuk ezzel kapcsolatban: „Kr.e. 27-ben Rómában, az egykori Mars -mezőn Marcus Agrippa óriási templomot építtetett, a Pantheont, ahol isteneiknek áldozhattak a papok. A Santa Maria - rotundát, ahogy akkor nevezték, IV. Bonifác pápa 609-ben az összes vértanú emlékére szentelte fel, a Szent Péter templom egyik kápolnáját pedig később III. Gergely minden tökéletes igaz, azaz minden szent tiszteletére. Mindenszentek napja a szentté nem avatott és kalendáriumban nem szereplő üdvözültek közös ünnepe. A keresztény világ hivatalos egyházi ünnepévé IV. Gergely pápa jóváhagyásával Jámbor Lajos császár tette 385-ben. November másodika 998 óta a halottaké. Szent Odilio apát vezette be ezt a napjainkban is fennálló rendeletet a bencés rendben, majd azon kívül is, a XIV. századtól Rómát is beleértve. Halottak napja vigiliája, vagyis előestéje mindenszentek, ezért a két nap szervesen összetartozik.
Gyertyát, mécsest eltávozott szeretteink lelki üdvéért gyújtunk, először csak a katolikus, később a protestáns egyház szokása szerint. Némely helyen annyi szálat, ahány halott van a családban. Sütő András így ír erről: Jertek ki a síromhoz világítani, nem azért, hogy engem lássatok, vagy én lássak valamit, mivel a föld betömi szemem, a saját arcotokra hulljon a gyertya fénye
”.

Október 30-án az Eötvös Károly Művelődési Ház nagytermében is fellobbantak az apró lángocskák: emlékeztünk, kegyelettel. Miután Lehner Mária, az alsóörsi vöröskeresztes szervezet titkára köszöntötte jelenlévőket, meghitt percek következtek. A köztünk élő Decsi Lászlóné, aki életének egy nehéz szakaszában   a zenében és a költészetben talált megnyugvást, önmagát kísérve saját verseit énekelte el. Lírai hangvételű írásainak mindegyike családtagjai valamelyikének  emlékére született. Magány című versében többek között ezt írja: Csak én vagyok, én simogatlak. Mécsesek fénye száll őszülő hajamra. Imádkozom érted tiszta hittel, szóval, S gyönggyé fagyott könnyeim sírhantodra hullnak. Tudom, hogy magányodat virággal nem gyógyíthatom, Mégis a világ összes virágszirmát neked adom. Nem értek semmit, nem értem a világot, Kicsiny fejfádnál emlékeim szélesre tárom. Minden találkozásunkkor mozdul a pillanat. Borzadok és fázom, Csak a halottaknapi gyertya világol. Szívemben egyfolytában mar, cibál a fájdalom. Sajnálom, hogy számodra ma csak egy könnycsepp vagyok. S hogy te ki is maradtál nekem? A szomorú való.

Kovács Piroska

Zórád Ferenc fotói:

Módosítás: ( 2018. november 05. hétfő, 09:25 )  

Praktikumtár

Balaton riviéra

Vízparti szállás

Fogyasztóbarát

Balaton Best Card