• A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése
               

Töklámpások éjszakáján

Nyomtatás

A világ számos országában él egy ősi kelta hagyomány, amely halloween elnevezéssel jár hódító útján. Az ünneplők sorából nem hiányzik Alsóörs sem.

Mindenszentek ünnepét (festum omnium) és november 2-át, a halottak napját keresztény ünnepként tartjuk számon, pedig gyökerei visszanyúlnak az ókori kelta mondavilágba. Maga az angol kifejezés, az all hallows is mindenszenteket jelent. November elseje a kelta újév napja, amikor az ír és skót törzsek egyaránt hódoltak Samhainnak, a napistennek és a sötétség, a halál urának. Hiedelmük szerint október utolsó éjszakáján a legvékonyabb az a mezsgye, amely e földi létet és a holtak honát egymástól elválasztja. Ez alkalmat ad arra, hogy az elmúlt években elhunyt bűnös lelkek, akik állatok testében léteznek, visszatérjenek egykori életterükbe. Engeszteléssel azonban meg lehet váltani őket, hogy a menyországba kerüljenek. Az emberek óvatosságból öltenek ilyenkor állatfejet imitáló maszkot, öltöznek állatbőrbe, mesélnek rémisztő történeteket és világítanak töklámpásaikkal, hogy félrevezessék őket, amikor hajdani lakóhelyükre próbálnak visszatérni. Az idők során a faragott töklámpás az esemény jelképévé vált.

A művelődési ház előcsarnoka akár zsibongó is lehetett volna valamelyik iskolában, azzal a különbséggel, hogy itt a legkisebbektől a felnőttekig valamennyi korosztály képviseltette magát, s ha már ott volt, derekasan kivette a részét a munkából is. Merthogy tennivaló akadt bőven. Először is a ház körül elterülő park bokrainak rejtekén kellett megkeresni a gondosan elrejtett tököket. Amikor gazdára talált valamennyi, szorgos kezek vették birtokba a zsákmányt. Előkerültek az otthon rajzolt tervek, vázlatok. Lázas munka kezdődött. Egymás után készültek a fantáziadús töklámpások versenyt vigyorogva egymással. A díszes faragványok rövid időn belül benépesítették a színpad előterét, hogy aztán a későbbiekben fontos szerephez jussanak.

Előtte azonban Kálmánfi Gábor főszervező vetélkedőt hirdetett. A négy fős csapatoknak különféle feladatokat kellett megoldaniuk, természetesen a téma függvényében, játokosan, kedvesen. A gyerekek már azt is nehezen tudták eldönteni, hogy ki a legbátrabb közülük, mindannyian alkalmasnak érezték magukat a kihívás végrehajtására. Végül sikerrel vettek minden akadályt az ábrák kiszínezésétől a pókjárásig. Kitűnő volt a hangulat, jól érezte magát mindenki, köztük Hanga és Berke, akik Budapestről érkeztek, hogy itt élvezzék az iskolai szünetet, valamint az alsóörsi Szemes Mónika és Léna, Pap Viktória és gyermekei. A nap fénypontjára, a jelmezes felvonulásra a töklámpások fényénél került sor.

Kovács Piroska

Nagy Veronika és Zórád Ferenc fotói:

Módosítás: ( 2018. november 05. hétfő, 09:42 )  

Praktikumtár

Balaton riviéra

Vízparti szállás

Fogyasztóbarát

Balaton Best Card