• A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése
               

Advent harmadik vasárnapján

Nyomtatás

Örömvasárnap a Mendelsshon KamarazenekarralA hétvégére beígért havazásból falunknak csak egy kis ízelítő jutott, amolyan hangulatjavító a közelgő ünnep előtt, amit az autókkal érkezők valószínűleg nem is bántak.

Advent idejére felkerültek az ünnepi kivilágítás lámpácskái az Endrődi út és a sportcsarnok környékére, az önkormányzat és a kultúrház épületére, s a parkban álló hatalmas fenyőfa is megkapta karácsonyi ékességét, a csúcsáig tekergő fényfüzért.

Ha valaki azt képzeli, hogy a téli hónapok nagyon csendesek falunkban, az bizony téved: egymást érik a rendezvények.
Sok éve már, hogy advent harmadik vasárnapján a komolyzene kedvelői érkeznek a művelődési házba a Mendelssohn Kamarazenekar esti koncertjére. Idén is megteltek a széksorok, s nem csak alsóörsiekkel.

Mielőtt a zenekar színpadra lépett volna, az elcsendesedő és elsötétülő teremben Juhász Gyula: Karácsony felé c. verse hangzott fel, majd Kálmánfi Gábor köszöntője és felkérése után Hebling Zsolt polgármester meggyújtotta a harmadik gyertyát, a hit, remény gyertyája után az örömét. Ennek nyomán emlegetik sokszor ezt a vasárnapot örömvasárnapként, ami a ma estére feltétlenül igaz volt, hiszen a Kovács Péter karmester vezette vonószenekar ismét szép estévé varázsolta a mait a zene ajándékával.

A friss örömteli hírről Kovács Péter is beszélt, miszerint Veszprém elnyerte a 2023-as évre az Európa fővárosa címet, s ez nagy lehetőséget jelent a kultúra számára is, melynek részesei lehetünk, hisz térségi, Bakonyt és Balatont is érintő összefogásban, kiterjesztésben gondolkodnak a pályázat beadói. S az igazi értékek e jeles év után is nálunk maradnak, ahogy a Mendelssohn Kamarazenekar is visszatér Alsóörsre már nem csak advent idején, de tavasszal is.

Albinoni G-dúr concertója hangzott el először, az olasz barokk zene egyik gyöngyszeme. Azután két négy tételes mű következett.
A 19. század nagy zeneírója, dalszerzője Schubert az A-moll sonatina c. művét eredetileg hegedűre és zongorára komponálta, ennek vonósokra történt átiratát hallgathattuk ma este.
Az est utolsó darabját a zenekar névadója, Félix Mendelssohn, német zeneszerző komponálta egészen fiatalon, tizenöt évesen. Kovács Péter felhívta a figyelmet a C-moll szimfónia sajátosságaira: a hegedűk-brácsák „feleselésére”, a harmadik tételben feltűnő svájci népi hagyományok ihlette motívumra.

A hosszan tartó taps volt a köszönet a hallgatóság részéről, amit egy ráadással viszonoztak a zenészek. Albinonival kezdték, ezzel is fejezték be az estet, a közismert Adagio dallamaival búcsúztak kis időre Alsóörs közönségétől.

Csiszár Edit

Nagy Veronika fotói:

Módosítás: ( 2018. december 18. kedd, 08:45 )  

Praktikumtár

Balaton riviéra

Vízparti szállás

Fogyasztóbarát

Balaton Best Card