• A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése
               

Az Év Balatoni Háza - vándorkiállítás

Nyomtatás

Az Év Balatoni Háza vándorkiállítás első állomáshelye Alsóörs, miután a megyeszékhelyen már decemberben láthatták az érdeklődők.

A polgármesteri köszöntő után Vörösmarty Éva, a Veszprém Megyei Önkormányzat közgyűlésének alelnöke nyitotta meg a kiállítást. Beszélt a pályázat múltjáról, célkitűzéseiről. Elmondta, hogy a közel egy évtizede elindított pályázat jó fogadtatásra talált. Célja, hogy a közelmúltban épült s díjazott házak jó példát adjanak a minőségi építészetre, s szélesebb körben váljanak ismertté. A vándorkiállítást is ezért indították útjára, Alsóörs után Csopakon, Tihanyban, majd Dörgicsén láthatják, de más balatoni települések is érdeklődnek iránta.
A három balatoni megyét érintő pályázat két díjazottja Veszprém megyei, s két különdíj is megyénkbeli épületnek jutott.

Az alsóörsi Marina kikötőépület és hotel nyerte el a kitüntető címet a középület kategóriában. Egy rövidke film bemutatta a Marinát, pár képkocka a hotel belső világáról is feltűnt.
Ezután néhány szakember is elmondta gondolatait e témában.

Megyer Örs tanácsadó, a Brightside Yachting Kft képviseletében az egyik építtető, Deák Gábor nevében is beszélt arról, hogy a három éve működő kikötő területén a fejlesztés folyamatos ma is. Szándékaik szerint a kikötő környéke események, rendezvények színtere is lehet, volt is már, pl. a Swing swing együttes népszerű Jazz mólója vagy a Márton-napi program. Egyúttal új közösségi tér is, hiszen nyitott, a parti sétálás területét megnövelte az ívelő mólószár, ahol a helyi horgászok is helyet kaptak.

Lelovics Endre, a Magasépítő 99 Kft vezetője a kivitelező szemszögéből emlékezett vissza az építkezésre, annak nehézségeiről és érdekességeiről is szólva. Bizonyára nehéz perceket élhetett át az az erkélykorlátokat készítő mester, akinek előírták, hogy a korlátok a „susogó nád” hangulatát tükrözzék.
Szilvási Attila tervező a KM07 Kft munkájáról beszélt. Mivel személyes kötődések is fűzik Alsóörshöz, a nyaralások emlékeivel is összevethette a múltat az elképzelt jövővel. Ideális tervezési hely, mondta, maximális bizalom és segítség az építtetők részéről. A cél az volt, hogy kortárs, modern, szerethető és időt álló épületet tervezzenek. Az elismerés azt bizonyítja, hogy ez sikerült is.

Végezetül megajándékozott bennünket egy saját modern mesével is, mely a hely szellemének bolyongásáról, új otthonra találásáról szól, mondhatnánk: a Dexiontól a Marináig.
Fabacsovics Zoltán megyei főépítész visszatért a megnyitó gondolathoz: a pályázat nem öncélú, a minőséget szeretnék mind szélesebb körben megmutatni. Ezt szolgálja az a kétszáz falinaptár is, mely a díjazott épületek képeivel díszített, s a polgármesternek adta át, hogy a művelődési házban látható helyre kerülhessen. S a kiállítás is ezért vándorol majd tovább…..

Csiszár Edit

Nagy Veronika és Zórád Ferenc fotói:


 

Módosítás: ( 2019. január 14. hétfő, 13:03 )  

Praktikumtár

Balaton riviéra

Vízparti szállás

Fogyasztóbarát

Balaton Best Card