• A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése
               

Téltemető mulatság Alsóörsön

Nyomtatás

Didergető téltemető. A régi szokások újra élednek sok településen, Alsóörsön is visszatérő program így február vége felé a tél eltemetése. Szinte tavaszias előzmények után erre a hét végére ismét „bekeményített” az időjárás, napfényes, ám mínuszos szombatra ébredtünk. 

Ennek ellenére szó sem lehetett arról, hogy a Tarnai Viktória és Kovács Zoltán által készített kiszebáb nagykabátot kapjon.

Idén kicsit későbbre hirdették meg a programot (ennek oka is világossá vált az utolsó műsorszámmal), a nap már éppen bújó félben volt, amikor a faluközpontba leállították az alkotók a bábot. Kapott-e hirtelen becenevet, nem tudom, de egy-két jelmezbe öltözött ember barátsága jeléül meg is ölelgette rögtön, fényképeket is készítettek róluk a barátok, családtagok. Nagy Vera színes farsangi szemüvegeket osztogatott, hiszen sokan készületlenül érkeztünk a programra, amolyan bámészkodónak. Lassan gyűlt a nézelődők serege, kellett talán a hamarosan megérkező dobosok hangos vonzereje s a gólyalábasok vidám látványa, mert amikor megindult a menet a Balaton felé, egyre többen csatlakoztak, végül a parton már igazán nagy számban nézte a műsort az érdeklődők serege, köztük sok kisgyerekes család.

Igazi jó hangulatot teremtett a két műsort adó csapat, a fővárosból érkező DrumDrum dobos együttes és a gólyalábakon elképesztő ügyességgel mozgó Vaga Banda. A parkolóba érve a dobosok még megcifrázták, a közönséget is aktivizálva, mondhatjuk, ha nem is nádi hegedűvel, de síppal, dobbal, csörgőkkel s még néhány különös zajkeltő eszközzel mindent megtettek a sikeres télűzés érdekében. A változatos zenei kínálatot nyújtó együttes öt dobossal érkezett ma Alsóörsre, de Balogh Gyuri együttesvezető, vezérdobos irányításával parázs meleget doboltak maguk köré. A honlapjukon olvastam hitvallását: “Hiszek a zene ,a dob erejében!Hiszek a dob jótékony hatására a testünkre és lelkünkre! Hiszek a dob csapatépítő erejében ! Hiszem,hogy a dobolás boldogabbá,egészségesebbé és fiatalabbá tesz minket ! Dob,dob és dob..mindhalálig!”

A Vaga Banda is jól elszórakoztatta a közönséget. Három fiatal gólyalábas különböző figurák megjelenítőiként szintén bevonták a nézőket, főleg a gyerekeket a műsorukba. Nagy tetszést arattak, nem csak Táncos, a ló és Samu, a nagyarcú, nagyfülű, de barátságos figura, hanem Csőrösi Kelep Elek is, aki gólyához illően kelepelt szaporán. A kikiáltó, szóvívő humoros, vidám szövegével derültségre hangolta az amúgy egyre inkább fázó nézőket. Megérdemelték a tapsot: Balázs, Szabolcs és „az ország legkisebb” Zsuzsikája, boszorkányos ügyességgel mozognak a gólyalábakon.

A kiszebáb is hamar lángra kapott ennyi vidámság után, s megadva magát az enyészetnek, bedőlt a Balatonba, lángolását a víz hűtötte le fokozatosan.

Sötétedés kellett ahhoz, hogy az utolsó műsorszám, a tűzzsonglőr bemutató jól érvényesüljön. De hiába volt a meleg tea, a vacogtató hideg szétoszlatta a tömeget, csak kevesen maradtak kitartóan a két fiatalember látványos tűztánc bemutatóján. Ők szintén a Vaga Banda tagjai, bizonyítva, nem csak a gólyalábakon tehetségesek, a tűzzel is jól tudnak bánni.
E rendes téltemetés után csak remélni tudjuk, hogy a tavasz már lopakodik a kertek aljában…..

Csiszár Edit

Nagy Veronika és Zórád Ferenc fotói:

Módosítás: ( 2019. február 25. hétfő, 11:17 )  

Praktikumtár

Balaton riviéra

Vízparti szállás

Fogyasztóbarát

Balaton Best Card