• A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése
               

Három nap március idusáról

Nyomtatás

Ebben a szeszélyes, szeles márciusban két ünneplés is jutott Alsóörsnek. A Veszprém Megyei Önkormányzat is itt tartotta megemlékezését, valamint a hagyományos, Alsóörs Község Önkormányzata által rendezett ünnepség.

Idén a Veszprém Megyei Önkormányzat itt tartotta megemlékezését március 14-én, ami a művelődési ház előtt kezdődött Kálmánfi Gábor köszöntőjével, s Cserhalmi György tolmácsolásában Petőfi 1848 c. versének meghallgatásával. A művelődési ház falán két tábla emlékezik e forradalmi, szabadságharcos időkre, ide kerültek katonai tiszteletadás mellett az új koszorúk.
Az óvodások minden évben elkészítik kis magyar zászlócskáikat, s az ünnep előtt elhozzák ide, az egész fal előtt ezek a zászlók jelzik, itt már ünnepeltek a gyerekek a maguk módján.
Kossuth katonáinak emléktábláját megkoszorúzta Polgárdy Imre megyei közgyűlés elnöke és Ferenczy Gábor alpolgármester, valamint dr. Kovács Zoltán országgyűlési képviselő. Majd May János honvéd százados emléktáblájánál Takács Szabolcs kormánymegbizott és dr. Ferencz Kornél hivatalvezető, őket követően Vörös Zoltán alezredes és Horváth Gábor őrnagy helyezett el koszorút.

Az ünneplés a nagyteremben folytatódott. A közösen énekelt nemzeti imádságunk után egy rövid filmrészletet láttunk a tápióbicskei csatáról, annak köszönhetően, hogy a Magyar Honvédség minden évben feleleveníti a szabadságharc győztes csatáit, nem titkolt céllal. Ferenczy Gábor alpolgármester köszöntötte a vendégeket.
Az ünnepi beszédet Polgárdy Imre, a Veszprém Megyei Közgyűlés elnöke tartotta. Petőfit idézve kezdte beszédét, majd arról szólt, mit jelent az ünnep neki s a ma emberének: reményt, új utakon járást, alkotó közösséget, békét, szabadságot, egyetértést, miként azt a fiatal forradalmárok is megfogalmazták kiáltványukban, de jelenti a Lánchidat s az első vonatot, az érdekek egyesítését, mindazt, amivel az új, polgári Magyarország alapjait megteremtették. Hová tartunk? Mi a dolgunk? Tisztelettel gondolni a múltra, őrizni a bátrak emlékét, köztük az alsóörsi temetőben nyugvó Guáth Péter és János, Vargha Lajos emlékét… Mi is saját reformkorunkat éljük, céljainkért naponta dolgozunk. Széchényi gondolatával zárta beszédét: Az ember annyit ér, amennyit használ.
Ünnepi hagyományainkhoz tartozik az is, hogy az iskola hetedik osztályosai készítik a műsort, idén Szántóné Kertész Zsuzsanna osztályfőnök irányításával léptek színpadra a diákok, s elevenítették fel dallal, szóval és mozgással a forradalmi eseményeket.

Másnap, március idusán a Szabadság téren kezdődött a megemlékezés kora reggel, az 1848-as emlékkőnél történő koszorúzással. Pál Béla a Veszprém Megyei Önkormányzat, Gaál Dezső és Ferenczy Gábor Alsóörs Önkormányzata, dr.Vajta Sarolta és Csiszár Lászlóné az Alsóörsi Nyugdíjas Polgári Egyesület, valamint Vörösmarty Mihály és Kovács Bence a Fidesz alsóörsi szervezete nevében helyezett el koszorút. A Balatonfüredi Fúvószenekart követve vonultak az ünneplők a művelődési házhoz, ahol Kossuth katonáinak emléktábláját Hebling Zsolt polgármester és Báró Béla jegyző, May János tábláját Petró János és Keller Csaba polgárőrök koszorúzták meg.

A teremben folytatódó ünnepség kezdetén Kálmánfiné Arató Zsuzsanna köszöntőjében azt is bejelentette, hogy Hebling Zsolt polgármester a Magyar Arany Érdemkereszt kitüntetésben részesült az ünnep alkalmából.

A visszatekintésen túl nemzeti ünnepünk alkalmat ad arra is, hogy megfogalmazzuk mára és a jövőre szóló üzenetét, mondta az ünnepi beszédet mondó polgármesterünk. Mindannyiunknak megdobban a szíve március 15-én, érezzük, hogy megvan a küldetésünk, a szerepünk, a feladataink, s ez mindenkire vonatkozik. Ő is felidézte a forradalom születését, a Petőfi naplójából hallott részlet érzékeltette azt az izgalmat, amellyel a költő az eseményeket figyelte. Veszprémben tartózkodott, amikor a párizsi események híre elért hozzá. Némán, merőn álltam, de égve, mint egy lángoszlop. Amint emlékezetemet visszanyertem, egy aggodalom kezdett bántani: a jelszó ki van kiáltva, gondolám, ki tudja, mi történt vagy történik, míg én haza nem érek. Nélkülem kezdődjék a forradalom?! Mint tudjuk, Petőfi nem késte le a pesti forradalmat, hanem annak egyik főszereplője, vezéralakja lett. Vér nélkül győzött a mi forradalmunk, tisztán ragyog azóta is nemzetünk emlékezetében. Ebből merítünk mi ma is, akik felelősen gondolkodva, nyílt szívvel, helytállással, örökölt erkölcsiséggel magunk is gyarapíthatjuk szűkebb pátriánk és keresztény hazánk értékeit – zárta gondolatait a polgármester.

Akik mindkét nap részt vettek az ünnepségen, megnézhették ismét a tápióbicskei csata megelevenedését s az általános iskolások színvonalas műsorát, melyhez méltó háttérként szolgált a hatalmas kokárda nemzeti zászlónktól övezve Kossuth és Petőfi fényképével. Az ünneplés a Szózat éneklésével zárult.

Szép tavaszi ünneplésünk megkoronázása volt a szombat esti előadás a művelődési házban. A Honfoglalás c. rockoperát láthatta-hallhatta a közönség, Koltay Gergely és Szüts István méltán híressé vált művét Pintér Tibor rendezésében, a Sziget Színház társulatának előadásában. Felemelő, szívmelengető, a lelket is mélyen megérintő est részesei voltunk. Történelmünk e messzi homályba vesző, hazát kereső s azt - a vándorlás és veszteségek után – mégis meglelő időszak története dalokban, táncban elbeszélve. A sámán sugalló, vezető szerepében Pintér Tibor, Árpádként Dancs János hiteles, meggyőző alakítását láthattuk. A húsz fős szereplő gárdához azért nem elég tágas színpadot is sikerült jól birtokolni, miközben az egyszerű, de tökéletesen kifejező díszletek is jelentős helyet foglaltak el. Remekül megoldották. Középütt a nagy korong, a Nap hangsúlyosan és időnként árnyképek vagy a vonuló ősmagyarok keretét képezve meghatározó díszlet. A Honfoglalás népszerű dallamait mindenki ismeri, ezért sem volt nehéz bevonni a közönséget. S amikor a sámán lejött a színpadról, s a terem közepén (a két széksor között már az előadás előtt) tábort vert gyerekhadhoz leguggolva énekelte: ez a föld a tiéd, ha elmész visszavár….. A gyerekek valószínűleg nem értették, de mi, felnőttek nagyon is. S egy egész terem énekelte: Szállj, szállj sólyom szárnyán három hegyen túl; Szállj, szállj ott/én várok rád, ahol véget ér az út...A mű egyértelmű üzenete ma még talán aktuálisabb, mint keletkezése idején.

Ezzel a méltó előadással zárult Alsóörsön március idusának ünnepe. Köszönet érte!

Csiszár Edit

Nagy Veronika és Zórád Ferenc fotói:

Módosítás: ( 2019. március 18. hétfő, 09:42 )  

Praktikumtár

Balaton riviéra

Vízparti szállás

Fogyasztóbarát

Balaton Best Card