• A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése
               

Volt egyszer egy vadnyugat...

Nyomtatás

Egy est a country jegyében. A művelődési ház gazdag és színes programjai közül is kiemelkedik az Eötvös Kávézó keretein belül megrendezett country-est, mely a világhírű film címével invitálta az érdeklődőket: 

Volt egyszer egy vadnyugat. Ki ne emlékezne ennek zenéjére, ma is a borzongást érzem, ha meghallom.

A magukat röviden csak művház csapatnak nevező szervezők mindent megtettek a hangulat megteremtéséért, nem csak gondosan, de hangulatosan, ötletesen készítették elő a terepet. Az előtérbe lépve két nagy játékasztal kínálta a lehetőséget, az egyiken a rulettet, a másikon a pókert lehetett kipróbálni, gyakorolni szakavatott mesterek irányításával. Az üveges teremben pedig a darts kedvelői kaptak lehetőséget, s itt csak ők, a biztonság kedvéért.

A pult mögött meg berendezkedett Nagymama büféje, egyszerű grillel és italokkal. Egy grátisz italjegyet mindenki kapott, aki elszántan belépett a ma esti western hangulatú világba, ahol a kalapok mellett a csizmák és kockás ingek is ezt a hangulatot erősítették.

A mosdó oldalának támaszkodva egy fakorlát, rajta egy átvetett nyereg jelezte az érkezőknek, hogy az ivóban már legalább egy cowboy tartózkodik.
A kocsmává vált terem néhány pontján raklapokkal kialakított kis szigetek szolgáltak a kényelmesebb ülést választóknak, amúgy meg a sörpadok, asztalok várták a letelepedőket a terem két oldalán. Mert középütt kellett a hely a táncnak. A Felsőörsön működő Country Family táncosai majdhogynem észrevétlen szivárogtak elő, kezdetben csak páran, aztán egyre többen, sorokba rendeződve járták a country zenére. Az ember azt hinné, ehhez nem is kell tánctudás, csak úgy lépegetnek a zene ritmusára, lazán, hüvelykujjukat a farmerzsebbe akasztva, de hosszasan elnézve őket, bizony megváltozik ez a vélemény. Mert különböző koreográfiák tűntek elő, s érdekes módon az összeszokott táncosok mind egyformán csinálták. Ez sem a véletlen műve, az öt éve alakult csoport hetente gyakorol Szilágyi Annamária irányításával, aki elkötelezett hívévé vált ennek a műfajnak. Öt-hat embert érdekelt ez az alakuláskor, ma legalább tizenhatan járnak össze, fiatalok és idősebbek. Hetvenkedő társuk egy füredi hölgy, aki ezen az estén is fáradhatatlanul táncolt. Annamária több helyütt vezet csoportot, többek között kerekes székes country csoportot is.
A táncosok pólóján a linedance szó is szerepel a csoport nevével, ami formatáncot, sortáncot jelent, a partnert nem kívánó tánc népszerűsítése az Európában állomásozó amerikai katonáknak köszönhető.

Herendről, Veszprémből is érkeztek countrysok, ők is bekapcsolódtak. S a nézők közül is jó páran, akik a gyakorlott táncosokat követve igyekeztek elsajátítani valamit ebből.
A hangulat akkor vált igazán felszabadulttá, amikor a gépzenét felváltotta a színpadra lépő Jamboree Country Band, énekesük-szószólójuk, Gfellner Attila érti, hogyan lehet a hangulatot fokozni. S ezt meg is tették, a klasszikus country zene és a tánc az öröm estéjévé tette ezt a szombati rendezvényt.
A country mellett a bluegrass műfaját is művelik és népszerűsítik. A hagyományos angol, ír és skót, valamint az afroamerikai blues és jazz zenei ötvözetét.
A lövöldözés és a bunyó elmaradt ezen az estén, de a hangulat nagyszerűvé alakult. Köszönet a szervezőknek.

Csiszár Edit

Nagy Veronika és Zórád Ferenc fotói:

Módosítás: ( 2019. április 09. kedd, 07:27 )  

Praktikumtár

Balaton riviéra

Vízparti szállás

Fogyasztóbarát

Balaton Best Card