• A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése
               

Könyvünnep Alsóörsön

Nyomtatás

Az Alsóörsi Csipkeműhely története könyvként kerülhetett az olvasók kezébe péntek délután, méghozzá egészen frissen, szinte egyenesen a nyomdából.

A csoport megalakulásától eltelt tizenöt év történetét feldolgozó könyvet születésnapi ajándékként fogadták a csipkekészítést ma már művészi szinten művelő tagok s az érdeklődők egyaránt.
Decsiné Kiss Márta zenével és énekkel, a Sirály Dalkör egy egész csokornyi dallal tette hangulatosabbá az estet.

A könyvkiadás mindig ünnep, mondta Hebling Zsolt polgármester, aki a falunk meghatározó közösségét bemutató tartalmas könyvet méltatta, s az Olvasóhoz címzett soraiban köszönetet is mondott elsősorban Szuper Miklósné Bohus Judit Gránátalma- és Örökség-díjas népi iparművésznek, a csipkeműhely vezetőjének, az alapító tagoknak, a később csatlakozóknak, s mindazoknak, akik részt vettek, vesznek a munkában kitartó szorgalommal, s közreműködtek a könyv létrejöttében.

Szuper Miklósné felidézte a kezdeti időket, a szorgalmukból és lelkesedésükből érlelődő sikereiket, melynek eredményeképpen elsőként került be az Alsóörsi Értéktárba, majd 2014-ben a Veszprém Megyei Értéktárba. Szólt az általuk alapított Alsóörsi Örökség-díjról, kiállításaikról, határon túli kapcsolataikról, nyári táboraikról is. Sajnos már nincs mindenki közöttük, az alapító Tarnainé Zórád Matild nagyméretű gyönyörű munkáját az önkormányzat tanácstermében őrzik.
Mihalcsik Márta, a Nemzeti Művelődési Intézet Veszprém Megyei Irodájának módszertani referense, maga is Örökség-díjas, a könyv létrejöttéről beszélt, az elképzeléstől a megvalósulásig, melyben tevékenyen részt vett pályázatírással, szakmai közreműködéssel, szervezéssel egyaránt.
Hiszen a több éve dédelgetett gondolathoz most sikerült pályázat útján pénzhez jutni, így a könyv az Agrárminisztérium, a Hungarikum Bizottság és az Alsóörsi Önkormányzat támogatásával valósulhatott meg.

Az alsóörsi vert csipke a balatonendrédi szalagcsipkéből indult ki, olvasom A vert csipke rövid története c. fejezetben. A tagok bemutatkozásait munkáik fényképe is kíséri, s külön fejezetben szerepelnek a zsűrízett alkotások. Műhelyrajzok, gallérok, keresztek…. sok szép munka.

Aki kézbe veszi a könyvet, figyelmesen elolvassa, és elmerül a gyönyörű csipkemunkák látványában, bizonyára elismeréssel gondol rájuk, mindarra, amit teremtettek másfél évtized alatt. Munkáikból ízelítőt is adnak az előtérben felállított paravánokon.

Minden értéknek legyen közössége! – olvashatjuk a könyvben, s ennek a fordítottja is elhangzott: minden közösségnek legyen értéke!
Itt, Alsóörsön, akadnak erre példák.

Csiszár Edit

Nagy Veronika és Zórád Ferenc fotói:

Módosítás: ( 2019. április 29. hétfő, 07:30 )  

Praktikumtár

Balaton riviéra

Vízparti szállás

Fogyasztóbarát

Harley-Davidson

Balaton Best Card