• A betűméret növelése
  • Alapértelmezett betűméret
  • A betűméret csökkentése
               

Falunap - kilencedszer

Nyomtatás

Az elmúlt időszak szeles, csapadékos időjárása nem sok jóval kecsegtetett a szombati falunapra. Ám megtörtént a csoda: napsütéses reggelre ébredtünk, s egész nap élvezhettük a ragyogó, nyárias meleget. 

A következő zivatarzóna csak hajnalban érte el településünket, így időjárás szempontjából háborítatlanul kellemes volt ez a falunap, amit immár kilencedszer hirdettek meg a szervezők.

Érdeklődőkből sem volt hiány. 21 csapat nevezett be a pörköltfőzésbe: főként baráti, rokoni társaságok, de a civil szervezetek is képviseltették magukat. Nemkülönben felvidéki testvértelepülésünkről, Kalászról Gál Dusán képviselő családosan és Major János volt polgármester (Felvidéki fröccs-öntők).

Már kora reggel, délelőtt elkezdődött a „honfoglalás”. Akik ragaszkodtak régi, megszokott helyükhöz, azok korábban érkeztek. Az önkormányzat asztalokat és sörpadokat, valamint bográcsállást és fát is biztosított, s hozzájárult a vásárolt hús árához is. A csapatok az összes többi kellékről gondoskodtak.
Hamar benépesült a „mandulás”, egyelőre még csak a vékonyka fácskák jelzik a majdani árnyas ligetet. Jól elfértek közöttük a napvédő sátrak is. Délre már szaporodó füstjelek és étvágygerjesztő illatok kezdtek terjengeni a levegőben.

A felkészültebb és megjelenésükre is igényes csapatok mókás, szellemes egyenpolóban vagy kötényben tüsténkedtek a bográcsok körül. Csak néhány a példa kedvéért: Pörkölt ördögök, Buszosokk, Fröccs-öntők, Bogrács bagázs, Röfi pöri…..
Sokféle pörkölt készült. A többség inkább a disznóhús variációknál maradt, bízva a gyorsabb puhulásban, de marhalábszár is több helyütt rotyogott a bográcsokban, borjúhús és még szarvashús is vargányával bolondítva.

S miközben készültek a finom ételek, az ismerősök, barátok jóízű, békés beszélgetésekbe merültek, gyorsan telt így az idő.
A színpadi zenés-dalos műsorfolyam is elkezdődött dél után egy órával. Sipos F. Tamás lépett fel elsőként, s teremtett még jobb hangulatot dalaival. A Pannon Várszínház művészei operett és musical összeállítással léptek színpadra, majd a sokak által kedvelt és várt Sasvári Sándor aratott méltán sikert, nem csak néhány musical-dalával, hanem stílusával, gesztusaival, a dalokat összekötő gondolataival is.

Közben a sportcsarnok csendes hűvösében és magányában az öttagú zsűri (Pall Ildikó, Decsi Péter, Ladányi Lajos, Kálmánfi Gábor és Hebling Zsolt) birkózott a legnehezebb feladattal: a huszonegy mintából melyiknek ítéljék az Alsóörs Pörköltje 2019 elismerést? S kinek a második, harmadik helyet?

Az eredményhirdetést Hebling Zsolt polgármester rövid megnyitója előzte meg, aki beszélt arról, miként született a rendezvény ötlete kilenc éve, s arról is, milyen dilemmák és kényszerek miatt kellett előbbre hozni időben a szokásos május végi szombat helyett.
A zsűri elnöke, Pall Ildikó tömör értékelése szerint: egyre sűrűbbek és egyre finomabbak a pörköltek. Örömmel nyugtázta, hogy a tavalyihoz képest idén több csapat döntött a marhalábszár mellett, s kicsi kritikaként azt is megfogalmazta, hogy lehetne kevesebb zsírral, olajjal készíteni.

A következő csapatoknak ítélt helyezést a zsűri:
1. Internacionálé 2. Csokymentes parti szél 3. Fröccs-öntők
Elismerő oklevélben minden csapat részesült. Ezen a színes, körben mindenféle zöldséggel díszített - szinte a sok húst ellensúlyozva - oklevélen olvasható Márai Sándortól egy gondolat, melyet érdemes itt is közkinccsé tenni.
A nemzet a nyelvében él, igen, de a nemzet a hasában is él, és nem kell lebecsülni azt a másik, anyagiasabb kultúrát sem, mely a vidéki főzőasszonyok ibrikjeiben rotyog, pesti szakácsok tepsijeiben kel varázslatos életre egy-egy sertéspörkölt, halpaprikás vagy vargabéles alakjában.

A Sirály népdalkör rendszeres szereplője rendezvényeinknek. Falunapi fellépésükre is gazdag műsorral készültek, különböző gyűjtésekből származó dalcsokrokkal.
Őket követte a Sramli Kings kéttagú formáció osztrák és német népzenén alapuló műsorával, vidám, lendületes dalokkal.
Estefelé már sokan szedelőzködtek, kissé fáradtan, füstösen csomagoltak a délelőtt óta kitartók. Kevés mobiltelefon került ma elő, de voltak kellemes beszélgetések, viccelődések, s mindez nyugodt, békés hangulatban.

A kitartóbbak vagy újabb vendégek még élvezhették az est utolsó programját, sőt ropták is a retro diszkózenére, melyet DJ B.Tóth László kevert a táncos talpak alá.

Csiszár Edit

Nagy Veronika és Zórád Ferenc fotói:

Módosítás: ( 2019. május 20. hétfő, 13:11 )  

Praktikumtár

Balaton riviéra

Vízparti szállás

Fogyasztóbarát

Balaton Best Card